fibroadenom na dojci

Fibroadenom dojke simptomi, lečenje, čajevi i lekovito bilje, iskustva

Šta je fibroadenom?

Pronalaženje čvorića u grudima može biti zastrašujuće iskustvo, ali nisu sve izrasline i tumori u dojkama kancerogeni. Jedna vrsta benignog (nekancerogenog) tumora dojke se zove fibroadenom. Iako nije opasan po život, ovaj benigni tumor dojke može i dalje zahtevati lečenje.

Dakle, fibroadenom je dobroćudni tumor dojke (nekancerozni), koji se obično nalazi kod žena mlađih od 30 godina.

Ovaj benigni tumor dojke se sastoji od tkiva dojke i strome, ili vezivnog tkiva. Fibroadenomi se mogu javiti u jednoj ili obe dojke.

Fibroadenom simptomi

Kada se napipa kvržica u dojci, prva misao se uvek odnosi na najgore – međutim, napominjemo da se u većem broju slučajeva ne radi o kanceru dojke, već je u pitanju fibroadenom na dojci.

fibroadenom na dojci

Kada je u pitanju fibroadenom u dojci, neki fibroadenomi su toliko mali da ne mogu da se osete. Kada je žena u stanju da oseti fibroadenom na dojci, onda se on veoma jasno razlikuje od okolnog tkiva. Kuglica u dojci koja se pomera može da ukazuje na fibroadenom. Ivice su jasno definisane i tumori imaju detektovan oblik. Oni su pokretni pod kožom i obično nisu osetljivi. Ovi tumori se često osećaju kao klikeri, možete imati osećaj kao da su gumaste teksture.

Dakle, da li fibroadenom boli? Odgovor je da fibroadenom obično ne izaziva bol, mada u nekim slučajevima može da se javi osetljivost i bol, naročito pre početka menstruacije.

Fibroadenom dojke lečenje

Ukoliko dobijete dijagnozu fibroadenoma, to ne znači da on mora da bude uklonjen. U zavisnosti od vaših fizičkih simptoma, porodične istorije i ličnih problema, vi i vaš lekar možete da odlučite da li treba da ga uklonite ili ne.

Fibroadenomi koji se ne razvijaju i koji su definitivno ne-kancerogeni se samo mogu pažljivo pratiti sa kliničkim ispitivanjem dojki i testovima za snimanje, kao što su mamogram i ultrazvuk.

Odluka da li će biti neophodno uklanjanje fibroadenoma obično zavisi od sledećeg:

 • ako on utiče na prirodni oblik grudi
 • ako izaziva bol
 • ako ste zabrinuti da može da se razvije u rak
 • ako imate porodičnu istoriju raka
 • ako imate sumnjivi rezultat biopsije.

Ako je fibroadenom uklonjen, moguće je da jedan ili više njih ponovo rastu na istom mestu.

Redovni mesečni samo-pregled dojki bi trebalo da bude vaša rutina koju nikako ne smete da preskačete. Ukoliko postoje bilo kakve promene u veličini ili obliku postojećeg fibroadenoma, obratite se svom lekaru odmah.

Fibroadenom operacija

Operacija fibroadenoma dojke se izvodi samo ako lekar odluči da je to najbolje za vas.

Ponekad se izvodi operacija fibroadenoma u dojci, koja se naziva eksciziona biopsija, kako bi se uklonio fibroadenom ako je veliki, složen ili juvenilni. Ponekad žena može da traži od lekara da ukloni fibroadenom, budući da je zabrinuta za svoje zdravlje.

Kada je u pitanju fibroadenom operacija će biti urađena koristeći lokalnu ili opštu anesteziju.

Možda će vam biti ponuđena vakuumom pomognuta ekciziona biopsija za uklanjanje fibroadenoma. Ovo je način uklanjanja malih fibroadenoma pod lokalnom anestezijom, ali bez operacije.

Kakav će biti oporavak nakon operacije fibroadenoma, to zavisi od mnogih faktora. Uglavnom se žena brzo oporavi, uz minimalne moguće komplikacije. Potrebno je da slušate savete lekara.

>>> Bol i probadanje u dojci mogući uzroci

Lečenje fibroadenoma dojke prirodnim putem            

Kada je u pitanju fibroadenom dojke prirodno lečenje može dosta da pomogne. Koji je to prirodni lek za fibroadenom?

Vitamin E suplementi

Neke žene prijavljuju značajno poboljšanje u njihovom bolu i osetljivosti fibroadenoma kada se uzme suplement vitamina E, ali ovo ne pokazuje značajan efekat na sve. Možete da unosite vitamin E kroz hranu koju jedete. Hrana sa visokim nivoom vitamina E: lisnato povrće, brokoli, paradajz, bosiljak, crvene paprike, špargla, bundeva, kivi, mango, orasi, semenke, avokado i maslinovo ulje.

Ulje noćurka

Ulje noćurka se pokazalo kao odličan prirodni lek za fibroadenom, jer je pokazalo velike rezultate u ublažavanju bola i osetljivosti. Preporučena doza je 3 grama dnevno tokom perioda od 3 do 6 meseci.

Suplementacija jodom

Lečenje fibroadenoma dojke prirodnim putem je moguće i uz nadoknađivanje joda. Naime, nedostatak joda može igrati ulogu u razvoju cista dojke. Bez joda, tkivo dojke postaje osetljivije na estrogen koji može da izazove fibroadenom.

Fibroadenom lečenje biljem

 • Određeno bilje može da ublaži bol i oticanje dojke:
 • lišće maslačka,
 • uva ursi,
 • broćika (Galium aparine) i
 • hajdučka trava.

Ako vas zanima lečenje biljem ulje korena vinobojke (Phytolacca americana) ili ricinusovo ulje se koriste godinama da se smanji bolna kvržica u dojci. Ova ulja treba utrljati u kožu dojki kao losion.

Takođe možete da postavite peškir natopljen u ricinusovom ulju na ugroženom području i stavite podlogu za grejanje na vrhu. Držite ovo najmanje sat vremena za maksimalne rezultate. Alternativno, redovno masirajte grudi sa običnim ricinusovim uljem. Takođe možete primeniti ricinusovo ulje koje je pomešano sa biljkama i eteričnim uljima i sa uljem jagorčevine. Masaže grudi takođe pomaže da pratite promene koje se dešavaju u vašim grudima.

Čaj za fibroadenom

Kada je u pitanju čaj za fibroadenom, spominje se da redovno pijenje svežeg čaja od đumbira može dosta da ublaži simptome fibroadenoma.

Fibroadenom dojke ishrana

Kada je u pitanju fibroadenom dojke ishrana je takođe veoma važna i može da pomogne u ovom slučaju. Sledite sledeće smernice:

 • izbegavajte da jedete meso
 • nemojte da konzumirate rafinisane šećere
 • izbegavajte da jedete namirnice koje u sebi sadrže jedinjenja poput estrogena (soja)
 • konzumirajte sveže voće i povrće i njihove sokove (najbolje iz organske proizvodnje), a najbolji za zdravlje dojki su: pšenična trava, kelj, spanać, lišće maslačka, celer, peršun i krastavac.
 • izbegavajte prženu, masnu ili prerađenu hranu što je više moguće
 • eliminišite kofein iz ishrane (kafa, zeleni, crni, beli i oolong čaj, čokoladu, koka kolu).

Fibroadenom iskustva

Fibroadenom se uglavnom dijagnostikuje kod mlađih žena. Simptomi su ponekad prisutni, tada žena obično sama napipa kvržicu u dojci koja se pomera, međutim – nekad je fibroadenom duboko u dojci da ne može tako lako da se napipa. Iskustva u vezi fibroadenoma su različita, u većini slučajeva, lekari savetuju samo budno praćenje i redovno kontrolisanje, u početku na 6 meseci, a kasnije i na godinu dana, ako je sve u redu. Ukoliko se fibroadenom povećava i počinje da izaziva tegobe, onda se savetuje njegovo uklanjanje.

Ultrazvuk dojki i mamografija su najrelevantnije metode za dijagnostiku fibroadenoma, ali su mesečni samo-pregledi dojki izuzetno važni, kako bi žena mogla odmah da se obrati lekaru ukoliko primeti neku promenu. Kod nekih fibroadenom izaziva bol i osetljivost, naročito pred početak menstruacije, dok kod nekih uopšte ne izaziva nikakve tegobe.

Dobra vest je da u većini slučajeva fibroadenom neće preći u rak dojke, ali su dosta važni ishrana i stil života kao vid prevencije.