Kako ubrzati menstruaciju prirodnim putem

Ubrzavanje menstruacije je nešto što zanima mnoge žene, budući da im često ”ne odgovara” termin naredne menstruacije, iz nekog razloga (na primer, odlazak na letovanje, neki važan događaj). Pored toga, mnoge žene sumnjaju da su trudne ukoliko im kasni menstruacija, pa žele da ubrzaju ciklus kako bi se uverile da možda nisu trudne. Kod nekih žena menstruacija često kasni, pa im onda ubrzavanje menstruacije i te kako služi. Ovo se odnosi i na žene koje doje, budući da u periodu dojenja menstruacija često kasni ili se dugo i ne pojavi uopšte od porođaja.

Kako ubrzati menstrualni ciklus, pored korišćenja određenih lekova koji postoje u ovu svrhu (što se najviše odnosi na kontraceptivne pilule)? Moguće je i izazivanje menstruacije prirodnim putem, a upravo time ćemo se baviti u okviru ovog članka.

Kako ubrzati početak menstruacije? Postoje neki jednostavni lekovi koji mogu da ubrzaju početak vašeg menstrualnog ciklusa dan ili dva ranije. Iako su ovo prirodni lekovi za ubrzavanje menstruacije, savetujemo da s eobavezno prvo konsultujete sa svojim lekarom pre njihove upotrebe u ove svrhe.

kako ubrzati menstruaciju

S druge strane, ubrzavanje menstruacije prirodno je nešto što nije tako lako. Vežbanje, odnosno redovna fizička aktivnost, uz konzumiranje pravih biljaka i namirnica – jesu načini za izazivanje menstruacije prirodnim putem.

Pijenje mnogo vode, zajedno sa savetima dole navedenim, jeste od vitalnog značaja, budući da pomaže u ispiranju od otrova, kao i u poboljšanju krvne slike i cirkulacije.

Dakle, ovde su neki od najjednostavnijih načina kako podstaći menstruaciju:

Topla kupka

Topla kupka je izvanredan način da se menstruacija ubrza na prirodan način. Potopite se u kadi sa toplom vodom u trajanju od najmanje 15 minuta, a ova toplota će opustiti vaše trbušne mišiće i podstaći dilataciju, koja stoga povećava protok krvi iz materice.

Biljni čaj

Biljni čaj je umirujuć za zidove materice. Biljke su efikasne za ubrzavanje menstruacije.

Celer pomaže materici

Ukoliko vas zanima kako ubrzati menstrualni ciklus prirodno, pokušajte da žvaćete stabljike celera. Ova biljka sadrži apiol, koji je prirodna supstanca poznata po tome da stimuliše kontrakcije materice.

Peršun pomaže da se izazove menstruacija

Peršun i đumbir su dve namirnice koje možete da dodate u svoju ishranu, budući da su odgovorne za izazivanje menstruacije prirodnim putem. To su namirnice koje izazivaju toplotu u telu, koje ubrzavaju matericu na taj način da se proširi, što omogućava raniji početak menstruacije.

Jedite hranu bogatu vitaminom C

Vitamin C je jedan od najboljih načina za izazivanje menstruacije prirodnim putem. Vitamin C će uskratiti materici progesteron, što pomaže da se ljušti zid materice i tako izazove menstruacija.

Vežbajte

Vežbanje će takođe pomoći da se prirodno ubrza menstruacija. Vežbanje pomaže da se poboljša cirkulacija u telu.

Jedite hranu bogatu karotenom

Jedenje hrane bogate karotenom je jedan od najboljih načina kako ubrzati menstruaciju prirodnim putem. Konzumirajte namirnice koje su bogate karotenom, kao što su: bundeva, šargarepa itd.

Crveno meso

Jedenje crvenog mesa je još jedan način kako ubrzati početak menstruacije. Crveno meso ima sposobnost da proizvede mnogo toplote u telu. Međutim, ako konzumirate crveno meso obavezno morate da vežbate kako biste se rešili viška kalorija.

 

Ananas

Ovo voće može ubrzati menstruaciju prirodnim putem. Možete dodati ananas u bilo koju vrstu vaše ishrane i možete biti sigurni da ćete dobiti menstruaciju u skorije vreme.

Obuhvatite ananas kao deo vaše ishrane. Takođe možete dodati med, ako vam se ne sviđa kiseli ukus ananasa.

Ukoliko niste ljubitelj ananasa, možete takođe pokušati da jedete mango. Mango je generalno slađi od ananasa, a takođe može pomoći da se ubrza menstruacija.

Smanjenje stresa

Jedan od glavnih razloga zbog kojih možete da imate problema sa menstruacijom, uključujući i kašnjenje menstruacije, jeste što ste možda pod prevelikim stresom. U cilju sprečavanja toga da budete stalno pod stresom, mislite na stvari koje možete da uradite da pomognete sebi da se oslobodite stresa.

Pokušajte da izbegnete neke stresne situacije. Ako ne možete da ih izbegnete, pokušajte da im se ne izlažete sve vreme.

Idite na masaže ili pokušajte da se odmorite s vremena na vreme, jer će to učiniti da se osećate bolje. Možda ćete želeti da pokušate meditaciju i jogu. Praktikovanje ovih stvari jednom nedeljno  je odličan način kako ubrzati početak menstruacije.

Pokušajte da budete sa nekim ko vas čini srećnim i sa kim vam je prijatno. To će vam pomoći da zaboravite svoje trenutne probleme.

Gubitak težine

Veliki broj žena nije svestan da dobijanje na težini takođe može izazvati da menstruacija postane sve ređa. Ako bi izgubili na težini, možete biti sigurni da ćete da počnete i da dobijate svoju menstruaciju. Takođe, ne zaboravite da ako ste izgubili na težini, možete biti zdraviji u celini.

Pokušajte da se hranite zdravo. Jedenje izbalansiranih obroka može biti teško u početku, ali to će ipak pomoći, posebno kada nastavite tim putem na duže staze.

Odvojte vreme da vežbate barem tri puta nedeljno. Ovo vežbanje bi trebalo da traje oko 30 minuta svaki put.