kvrzica iza uha

Kvržica iza uha bolna na dodir ili bezbolna šta je uzrok

Kvržica iza uha bolna na dodir uzrok    

Kvržica iza uha bolna na dodir može biti prilično zastrašujuće iskustvo. Neki uzroci ovog stanja nisu ugrožavajući i zahtevaju jednostavna rešenja, dok drugi zahtevaju medicinsku pažnju.

Mala kvržica iza uha je otečena oblast, a može biti apsces, cista, čvorić ili tumor. Ipak, znajte da kvržica iza uha obično ne predstavlja ništa opasno.  Ovde ćemo navesti pet najčešćih uzroka za kvržicu iza uha.

Apsces

Apsces je nakupina gnoja, tipično izazvana bakterijskom infekcijom. Apsces se može javiti u bilo kom delu tela, uključujući i iza uha. Tako da, ukoliko se javlja kvržica na uhu ili kvržica iza uha, to može biti zapravo apsces. Postoje dva osnovna tipa apscesa: apsces kože i unutrašnji apsces. Apsces kože se razvija ispod kože, a unutrašnji apsces se razvija unutar tela, u organu ili između organa.

Mastoiditis

Mastoiditis je bakterijska infekcija mastoidne kosti, koja se nalazi iza uha i pomaže drenažu srednjeg uha. Zapaljenje ili infekcija mastoidne kosti, kao rezultat infekcije srednjeg uha, može da izazove mastoiditis, a u nekim slučajevima infekcija se može proširiti i izazivati druge komplikacije.

Otok limfnih čvorova

Natečeni limfni čvorovi se javljaju usled izlaganja bakterijama ili virusima. Limfni čvorovi igraju ulogu u sposobnosti tela da se bori sa bolešću. Često otok limfnih čvorova može da se reši sam od sebe, ali ako je izazvan infekcijom – tada će biti potreban tretman. Ukoliko se javlja mala kvržica iza uha bolna na dodir, proverite da nije u pitanju samo otečeni limfni čvor i ispitajte uzrok zbog čega je do toga došlo.

bezbolna kvrzica iza uva

Potkožne akne

Kvržica iza uha može biti akna. Akne nastaju kao rezultat začepljenog folikula dlake ispod kože. Akne mogu da utiču na bilo koga, ali se najčešće javljaju kod tinejdžera. Iako akne ne izazivaju nikakvu štetu, mogu da ostave ožiljke na koži.

Otitis media (infekcija uha)

Infekcija uha najčešće izaziva bol uha, ali ponekad može da dovede do kvržice iza uha. Infekcije uha su obično kod dece i odojčadi, ali se mogu javiti u bilo kom uzrastu. Infekcija uha često može doći nakon prehlade ili gripa, ili kao posledica drugih respiratornih infekcija.

Pored navedenih uzroka, drugi potencijalni uzroci za kvržicu iza uha mogu biti:

– hipertireoza

– rekurentna infekcija skalpa

– parazitske infekcije

– infekcija kože, kostiju i zglobova

– sifilis

– alergija na mačke.

Bezbolna kvrzica iza uha          

Bezbolna kvržica iza uha takođe može biti posledica nekoliko stanja. Mnoge bakterijske i virusne infekcije mogu izazvati oticanje oko vrata i lica. Dve takve infekcije su: upala grla i infektivna mononukleoza (Epštajn-Barov virus). Boginje i još neke ozbiljnije infekcije takođe mogu da rezultiraju kvržicom iza uha. Ponekad, ova izraslina na uhu ili iza uha može biti bezbolna, a nekada može biti i bolna na dodir.

Bezbolna kvržica iza uha može biti lipom. Lipom je masna izraslina koja se razvija između slojeva vaše kože. Lipom se može razviti bilo gde na vašem telu, a gotovo uvek je potpuno bezopasan. Lipomi nisu uvek vidljivi sa površine kože, ali kako rastu i postaju veći, to je veća verovatnoća da ćete moći da ih osetite rukom.

Rast tkiva pljuvačne žlezde, mastoidne kosti ili kože iza uha može biti tumor. Tumor može biti maligni ili benigni.

Aterom na uhu

Aterom na uhu je nekancerogena izraslina koja se javlja ispod kože. On se najčešće razvija na glavi, vratu i trupu. Ova vrsta cista se razvija oko lojne žlezde koja je odgovorna za proizvodnju sebuma koji podmazuje kožu i kosu. Većina ateroma će izazvati malo ili nimalo bola. Oni mogu biti neprijatni ili iritantni zavisno od toga gde se razvijaju na telu. Obično se uklanjaju iz kozmetičkih razloga, a ne zato što predstavlaju zdravstveni problem.

Ova cista, tj. aterom, se može razviti ako lojna žlezda ili njen kanal postanu oštećeni ili blokirani. To se obično dešava zbog traume date oblasti. Trauma može biti ogrebotina, hirurška rana ili stanje kože, kao što su akne. Aterom polako raste, tako da je trauma mogla poteći čak nekoliko meseci ili nedelja pre nego što primetite aterom na uhu. Ostali uzroci ove lojne ciste mogu uključivati: neoblikovani ili deformisan kanal lojne žlezde, oštećenje ćelija tokom operacije, genetski uslovi (Gardnerov sindrom ili sindrom bazalnih ćelija nevusa).

Aterom se smatra neobičnim – i verovatno kancerogenim – ako ima sledeće karakteristike:

– prečnik koji je veći od 5 cm

– brza stopa ponavljanja nakon što je uklonjen

– znaci infekcije, kao što su crvenilo, bol ili curenje gnoja.

Kvrga iza uha na kosti             

Kvržica iza uha na kosti može biti posledica mastoiditisa. Ako razvijete infekciju uha i ne dobijete tretman, možete razviti više ozbiljnu infekciju uha koja se zove mastoiditis. Ova infekcija se razvija u koštanom ispupčenju iza uha, koje se naziva mastoidna kost. To može dovesti do razvijanja gnojne ciste. Može se osetiti kao grudvica ili kvrga iza uha na kosti.

Kvržica na vratu ispod uha

Kvržica na vratu ispod uha može biti posledica limfadenopatije. Limfadenopatija počinje u limfnim čvorovima. Limfni čvorovi su male strukture poput organa, koje su prisutne u celom telu. Ovo uključuje oblasti ispod pazuha, na vratu, u karlici, ali i iza ušiju. S vremena na vreme, limfni čvorovi mogu oteći. U mnogim slučajevima, otok je rezultat infekcije. Kako se broj ćelija koje se bore protiv infekcije povećava, one će početi da se nakupljaju u limfnim čvorovima. Natečeni limfni čvorovi su obično izazvani infekcijom, inflamacijom ili kancerom.

>>> Šta je limfadenopatija

Kada se obratiti doktoru ?

Obavezno se obratite doktoru ukoliko kvržica iza uha uzrokuje sledeće tegobe:

– bol ili nelagodnost.

– imate poteškoću ili bol kada pokušavate da pokrenete vrat ili glavu

– imate otežano gutanje.

– čini se da otečena oblast počinje da se širi i raste

– kvržica iza uha postaje upaljena, počinje da curi gnoj ili pukne sama od sebe

– ova izraslina na uhu ne prolazi nakon nekoliko dana ili nedelja, čak i ako je bezbolna

– ne izgleda da se smanjuje tokom vremena, ili se pogoršava bilo koji prateći simptom.