dijeta za mrsavljenje stomaka

Najbolja dijeta za mršavljenje stomaka (DASH i ABS)

Dijeta za stomak     

Da li vas zanima dijeta za skidanje stomaka? Pored vežbi, ishrana za skidanje stomaka je nezaobilazan način da postignete ono o čemu ste oduvek maštali – ravan stomak.

Dodatna težina u predelu stomaka nije samo estetski problem, takođe povećava i rizik od mnogih hroničnih bolesti. Ovo uključuje srčane bolesti, dijabetes i neke oblike raka. Višak kilograma u predelu stomaka može staviti pritisak na leđne mišiće i doprinosi hroničnom bolu u leđima. Postoje dijete za skidanje stomaka i vežbe koje mogu pomoći u borbi da izgubite salo sa stomaka. Međutim, prvi korak je da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete bilo kakav plan ishrane ili vežbanja.

Šta obuhvata ishrana za skidanje stomaka?

Dijete za izgladnjivanje, brza rešenja ili programi koji eliminišu grupe namirnica, kao što su ugljeni hidrati, nisu najuspešnije rešenje kada je u pitanju gubljenje masti sa stomaka. Jedenje previše bilo koje hrane će dovesti do povećanja telesne težine, i restriktivne dijete mogu dovesti do osećanja gladi. Suština je da izbalansirate svoj unos kalorija sa izlazom (trošenjem) kalorija, ​​kontrolom veličine porcija i jedenjem raznovrsne hrane.

dijeta za mrsavljenje stomaka

Ishrana za skidanje stomaka podrazumeva hranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima. Ove namirnice su zdrave i mogu stvoriti osećaj sitosti, tako da ne može da se javi glad, koja bi onda dovodila do nekontrolisanog unosa hrane. Jedenje zdrave hrane znači da može da se jede više hrane, jer ove namirnice sadrže manje kalorija.

Slično>>>  Sasi dijeta za ravan stomak

Nisko-masni mlečni proizvodi takođe mogu da pomognu vašem telu u dostizanju osećaja sitosti. Možete povremeno imati poslasticu ili užinu, ali ne zaboravite da vodite računa o odnosu unešenih i potrošenih kalorija.

Izbegavajte da smanjujete unos kalorija. Jedenje premalo kalorija je kontraproduktivno, jer usporava vaš metabolizam. Preporučuje se da vaš kalorijski unos nikada ne padne ispod 1.200 kalorija dnevno za žene i 1.800 kalorija za muškarce.

Postoji nekoliko dijeta za stomak i struk, a m ćemo navesti najbolje dijete za skidanje stomaka.

DASH dijeta za stomak

Dok je DASH dijeta prvobitno razvijena kao stil ishrane za snižavanje krvnog pritiska, ustanovljeno je da je to sjajna dijeta za skidanje sala sa stomaka. DASH dijeta traje svega 2 nedelje, a bazira se na unosu prirodne hrane, bez veštačkih aditiva.

DASH je fleksibilan i uravnotežen plan ishrane koji pomaže da održite zdravlje srca. Ova dijeta ne zahteva nikakvu posebnu hranu i obezbeđuje dnevne i nedeljne nutritivne ciljeve. DASH dijeta je odlična ishrana za ravan stomak i preporučuje:

– Jedenje povrća, voća i žitarica

– Uključivanje u ishranu mlečnih proizvoda bez masti ili niske masnoće, ribe, mesa živine, pasulja, orašastih plodova i biljnih ulja

– Ograničavanje unosa namirnica koje su bogate zasićenim mastima, kao što su masno meso, punomasni mlečni proizvodi, kao i tropska ulja, kao što su kokos, palmino jezgro i palminog ulja

– Ograničavanje unosa šećerom zaslađenih pića i slatkiša.

Na osnovu ovih preporuka, sledeća tabela prikazuje primere dnevnih i nedeljnih obroka koji zadovoljavaju DASH plan ishrane (imajući u vidu dnevni unos od 2.000 kalorija).

Grupa namirnica        Dnevna porcija

 • žitarice /                         6-8
 • Meso, meso živine, riba/        6 ili manje
 • Povrće /                            4-5
 • Voće  /                              4-5
 • Nisko-masni ili nemasni mlečni proizvodi /     2-3
 • Masti i ulja  /                      2-3

Nedeljna porcija

 • Orašasti plodovi, semenke, suvi pasulj, grašak       4-5
 • Slatkiši – 5 ili manje

DASH dijeta za ravan stomak podrazumeva da odaberete hranu koja je:

– Siromašna zasićenim i trans mastima

– Bogata kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i proteinima

– Siromašna natrijumom.

Možemo reći i da je DASH dijeta najbrža dijeta za skidanje stomaka.

Povezano>>>  DASH dijeta jelvnik po danima i pravila

ABS dijeta za mršavljenje stomaka

Budući da prevashodno žene zanima ishrana za skidanje stomaka, osmišljena je posebna ABS dijeta, namenjena pre svega ženama. Za samo šest nedelja moguće je postići željene rezultate..

Ishrana za ravan stomak i vežbanje u kombinaciji daju najbolje rezultate.

Ova dijeta za stomak podrazumeva da unosite namirnice bogate nutrijentima, koje sadrže proteine, kalcijum i zdrave masti.

ABS dijeta za skidanje sala sa stomaka podrazumeva unos sledećih grupa namirnica:

 1. Bademi i drugi orašasti plodovi, sa netaknutom kožom
 2. Pasulj i druge mahunarke (leguminoze)
 3. Spanać i drugo zeleno povrće
 4. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem mlečne masti ili bez mlečne masti (uključujući jogurt, sir i dr.)
 5. Instant ovsena kaša: bez zaslađivača i drugih pojačivača ukusa
 6. Jaja
 7. Ćuretina i drugo nemasno meso. Biftek bez masnoća, piletina, riba
 8. Puter od kikirikija – potpuno prirodan, bez šećera
 9. Maslinovo ulje
 10. Hleb i cerealije od integralnih žitarica
 11. Ekstra-protein u prahu (whei)
 12. Maline i druge bobice.

Jedite šest mini obroka dnevno sa naglaskom na proteine u svakom obroku da bi se osećali sito i da ”popravite” mišiće. Unos kalorija na dnevnom nivou je u rasponu od 1400-1600.

Pijte puno vode, ograničite alkohol na 2-3 pića nedeljno, a jednom nedeljno možete jesti sve što poželite.

Saznajte više>>> Kako skinuti stomak za 7 dana – najbolja dijeta za skidanje sala

Ono što nije na meniju, odnosno ono što ishrana za ravan stomak NE sme da podrazumeva, su:

rafinisani ugljeni hidrati, peciva, šećer, beli pirinač, testenina, visoko fruktozni kukuruzni sirup, pržena hrana, margarin, hrana napravljena sa delimično hidrogenizovanim uljima, punomasni mlečni proizvodi, masno meso, zasićene i trans masti.

Zašto šest manjih obroka dnevno? Zato da bi telo bilo dobro nahranjeno sa zdravom hranom, da se podstakne sagorevanje masti uz zadržavanje mišića.