pubicna kost

Pubična kost funkcija, bolovi, gde se nalazi

Pubična kost gde se nalazi ?

Pubična ili stidna kost (latinski naziv: pubis) je kod kičmenjaka ventralna i prednja od tri glavne kosti koje čine karlicu. Pubična kost je pokrivena slojem masti, koji je pokriven stidnim mostom (mons pubis), a anatomski se može podeliti na: telo, gornju i donju stidnu granu.

Karlična kost (lat. os coxae) jeste parna kost koja se sastoji iz tri kosti razdvojene hrskavicom, koje okoštavaju nakon 16 godina života: bedrena kost (os ilium), stidna kost (os pubis) i sedalna kost (os ischii).

Navedene tri kosti se međusobno spajaju u predelu zglobne čašice (acetabulum), koja ima funkciju zglobljavanja sa glavom butne kosti.

Pubična kost kod žena je ispred do uretralnog sunđera.

pubicna kost

Karlične kosti kod muškarca su obično manje i uže nego kod žena. Stidni luk, ili prostor u podnožju karlice, je takođe manji nego kod žene.

U pubičnoj simfizi se zglobljavaju leva i desna karlična kost.

Pubična kost je donja granica suprapubičnog (natpreponskog) regiona.

Pubična kost funkicija

Stidna kost je jedna od 3 kosti koje sačinjavaju karlicu.

Telo stidne kosti sačinjava 1/5 acetabuluma, učestvujući svojom spoljašnjom i polumesečastom površinom i acetabulumskom jamom. Njena nutrašnja površina ulazi u formiranje zida male karlice i daje polazište delu mišića obturator internus.

Pubična kost bolovi

Kada je u pitanju pubična kost bolovi često zrače na unutrašnje butine ili prepone.

Bolovi u pubičnoj kosti su jedan od najvažnijih zabrinjavajućih tegoba, uglavnom kod žena.

Bol u stidnoj kosti može biti povezan sa trudnoćom, ali se često zadržava i nakon porođaja, a može se javiti kod bilo koje osobe.

Bolovi u pubičnoj kosti mogući uzroci

Kada su u pitanju bolovi u pubičnoj kosti mogući uzroci uključuju:

  • povrede
  • nedostatak minerala
  • metastatski karcinom
  • rak kostiju
  • bolesti koje ometaju dotok krvi u kostima
  • infekcija (osteomijelitis)
  • leukemija. 

Bolovi u pubičnoj kosti u trudnoći

Bolovi u pubičnoj kosti u trudnoći su prilično uobičajena pojava. Stanje poznato kao dijastaza pubične simfize često izaziva bol u ovom regionu. Obično u kasnijoj trudnoći, hormon relaksin izaziva opuštanje kostiju karlice, a posebno stidne kosti. U principu, ovo je dobra stvar jer omogućava porođaj lakšim za mamu i bebu. Međutim, ponekad je ovo opuštanje preterano i može postati veoma bolno za majku na kraju trudnoće ili u ranom postpartalnom periodu.

Kada ima previše labavosti, može biti nestabilnosti i bola u stidnoj kosti. Možda ćete primetiti bol pri hodanji, stajanju, ili kad pokušavate da razdvojite svoje noge, kao kada oblačite pantalone ili ulazite u kadu. Većina bola se obično javlja u centru napred u stidnom području kostiju, iznad stidnog brežuljka (ispod stidnih dlaka). Zanimljivo je da je geganje, koje je obično povezano sa trudnicama, često rezultat delovanja relaksina i slabljenja ligamenata karlice.

Bolovi u preponama i stidnoj kosti

Bolovi u preponama i stidnoj kosti su često posledica stanja koje se zove osteitis pubis. Osteitis pubis je nezarazno zapaljenje pubičnih spojeva (takođe poznatih kao stidni spojevi, symphisis pubis ili simphisis pubica), uzrokujući bol različitog stepena u donjem delu stomaka, preponama i bol u karlici. Osteitis pubis je prvi put opisan kod pacijenata koji su prošla suprapubičnu operaciju, i ostaje dobro poznata komplikacija invazivnih procedura na karlici. Takođe se može javiti kao deo upalnog procesa kod sportista.

Bolovi u preponama i stidnoj kosti su takođe veoma česta pojava kod trudnica.

Bolovi u ovom regionu mogu biti i posledica neuroloških uslova.

Takođe, kada se jave bolovi u preponama, oni mogu da zrače do stidne kosti i obrnuto.