SIBIRSKA gljiva caga

Sibirska gljiva čaga (chaga) – iskustva, upotreba, čaga čaj

Sibirska chaga

Sibirska čaga (Inonotus obliquus) je visoko cenjena tonik gljiva (pečurka), dugo se koristi u tradicionalnoj sibirskoj, korejskoj, kineskoj, severno evropskoj i skandinavskoj tradicionalnoj medicini. Utvrđeno je da sibirska divlja čaga raste u starim šumama širom hladnijih područja severne Azije i severne Evrope. Veruje se da dolazi iz subarktičkih sibirskih brezovih šuma.

Kada je u pitanju čaga gljiva lekovitost joj je čuvena. Azijski travari veruju da Sibirska Chaga čuva mladost, poboljšava zdravlje i podstiče dugotrajnost. Zbog svojih snažnih zaštitnih kvaliteta i visokog stepena sigurnosti, čaga gljiva je “superiorna”. Kategorisana je kao Qi tonik, kao Reishi gljiva.

Takođe se smatra da je odličan bubrežni tonik. Ruski i skandinavski naučnici su sproveli najviše naučnih istraživanja o ovoj moćnoj gljivi u poslednjih nekoliko godina. Sibirska čaga je veoma snažan antioksidans. Studije pokazuju da je mnogo snažniji ”hvatač” slobodnih radikala od skoro svih drugih popularnih antioksidanata, uključujući i borovnicu i akai beri bobice. Chaga se može koristiti kao Shen tonik, kao sredstvo za imuno modulisanje (jačanje, balansiranje, podržavanje i regulisanje) najvišeg reda.

gljiva chaga

Gljiva sibirska čaga sadrži niz važnih aktivnih sastojaka, uključujući polisaharide, fenolna jedinjenja, lanostane triterpenoide i melanin, pigment koji je prisutan i potreban celom ljudskom telu, sa širokim spektrom zdravstvenih prednosti.

Melanin iz ove gljive ima jak genoprotektivni efekat. Istraživanja o sibirskoj čagi su dokazala njeno jako dejstvo u jačanju imuniteta. Nakon gutanja preparata sibirske čage, proizvodi se niz sekundarnih metabolita, od kojih su mnogi veoma aktivni kao snažni imunomodulatori. Chaga gljiva je bogat izvor 1-3 beta glukana, polisaharida koji su veoma važni za imuni sistem. Ovi polisaharidi imaju jako imuno balansirajuće svojstvo, povećavajući sposobnost tela da stvara ćelije prirodne ubice.

Sibirska čaga je netoksična. Može se koristiti u umerenim količinama kao dnevni tonik. Chaga gljiva se široko koristi u Japanu, a japanska vlada pažljivo prati izveštaje o negativnim reakcijama.

Čaga čaj

Čaga čaj priprema: čaga gljiva se prvo dobro razlomi na nekoliko sitnih komada, koji se potom melju u blenderu ili mlinu za kafu, kako bi se dobio fini prah. Od ovog praha se priprema sibirska čaga čaj, koji više podseća na mnogima omiljeni napitak – kafu. Chaga čaj se pije u manjim gutljajima.

caga caj

U posudu stavite 2 g čaja od čage, pa čaj prelijte sa 200 ml ključale vode ohlađene na 80 C. Neka odstoji 10-ak minuta. Dnevna količina koju treba popiti: 1-5 doza, raspoređenih u pravilnim razmacima.

Sibirska divlja čaga, kao i nekoliko drugih važnih lekovitih biljaka, jeste bogat izvor cinka. Cink je esencijalni nutrijent neophodan za rast, diferencijaciju i preživljavanje ćelija. Njegov nedostatak može dovesti do imunodeficijencije i mnogih drugih zdravstvenih problema. Cink je sastavni deo našeg najznačajnijeg urođenog antioksidansa.

Sibirska čaga poseduje i snažno antikancerogeno dejstvo, štiti zglobove i vene, ublažava tegobe kod čira i gastritisa, reguliše krvni pritisak, a deluje čak i protiv psorijaze.

caga gljiva

Preparati – upotreba

Kada su u pitanju preparati divlje čage, dostupni su nam krema, kapsule i čaj. Po pravilu se sibirska čaga melje u fini prah i pretvara u napitak sličan kafi ili čaju, a može se primenjivati i u formi tinkture.

Sibirska čaga kapsule: 100 kapsula, 450 mg. Upotreba: 1-4 kapsule, 1 do 3 puta dnevno po želji ili prema uputstvu od strane lekara. Uopšte, sibirska čaga se koristi kao tonik za promociju zdravlja i održavanje zdravlja, pa je dovoljna niska umerena doza od samo 3 kapsule dnevno.

Krem-balzam na bazi čage: efektivno prirodno profilaktičko sredstvo zaštite zglobova i kičme, doprinosi obnavljanju normalnog metabolizma koštano-hrskavičnog tkiva zglobova, deluje protiv upala i otoka. Čaga krem se nanosi kružnim pokretima 3-5 minuta, 2-3 puta dnevno, a savetuje se da utoplite mesto primene. Trajanje tretmana je od 2-6 sedmica.

ČAGA RECEPTI

1. ČAGA ELIKSIR

U mlinu samleti 28g ruske čage u briketima, 3 zvezdasta anisa, kafenu kašičicu maca praha, ¼ kašike aktivnog uglja, ¼ kašike baobab praha i ¼ kašike cimeta u prahu. Kašičicu dobijenog praška umutiti u čaši tople vode, a zatim procediti tečnost nakon 15 minuta stajanja. Po želji dodati malo kokosovog mleka.

2. ČAGA TINKTURA ZA OBOLELE OD RAKA

Pola čaše izdrobljenih komada čage preliti sa 1l kvalitetne votke. Naliti sve u veću staklenu tegu ili bocu koju ćete dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suvom i tamnom mestu naredne dve nedelje. Za to vreme, povremeno promućkajte sadržaj posude. Procedite dobijenu tinkturu i pijte tri pute dnevno po jednu malu kašičicu, neposredno pre obroka. Terapija traje 14 dana.

3. ČAGA SMUTI

Kao bazu odaberite čašu organskog kokosovog mleka i 15 kapi tinkture čage. Od voća birajte ono koje se preporučuje pacijentima obolelim od raka poput borovnica, višanja, narandži, banana i nara. Sve sastojke sjedinite tako da dobijete ujednačenu smešu, a za to koristite blender. Dobićete smuti koji možete konzumirati kao doručak.

Iskustva

Sibirska čaga je gljiva koju mnogi smatraju superiornom, budući da je u mnogobrojnim istraživanjima pokazala sjajne zdravstvene efekte. Iskustva su uglavnom pozitivna, od toga da mnogi ljudi ovu gljivu koriste kao tonik, dakle za opšte poboljšanje zdravstvenog stanja, u preventivne svrhe, ali i za tretman različitih bolesti – uključujući i karcinom. Chaga gljiva je odlično imuno-stimulirajuće sredstvo, a znamo da je jak imunitet preduslov za dobro zdravlje. Bilo da se odlučite za čaga kapsule, čaga krem ili čaga čaj – efekti su izvanredni! Savetujemo da se odlučite za divlju čagu koja nije tretirana nikakvim pesticidima.

Čagu u navedinim oblicima možete potražiti u Ruskim apotekama!