Soda bikarbona za kosu – dobra protiv peruti, opadanja i masne kose

Soda bikarbona, ili natrijum bikarbonat, jeste prirodna supstanca koja je kristalna, ali se često koristi i dostupna nam je kao fini prah. Ova alkalna supstanca ima antibakterijska, antigljivična, antiseptička i anti-inflamatorna svojstva. Zahvaljujući tome, soda bikarbona za kosu predstavlja odličan prirodni lek, a može da se koristi kod brojnih problema sa kosom i kožom glave.

Međutim, soda bikarbona je efikasna kada se koristi tokom kratkih perioda. Preterana upotreba sode bikarbone može oštetiti kosu i kožu! Isto tako, treba da budete sigurni da vaša koža nije osetljiva na sodu bikarbonu.

Soda bikarbona za rast kose (soda bikarbona protiv opadanja kose)

Soda bikarbona protiv opadanja kose i za rast kose daje odlične rezultate. Naime, soda bikarbona može pomoći u smanjenju nagomilavanja proizvoda u kosi (od gelova, sprejeva za kosu ili boja, na primer) i nagomilavanja hemikalija (kao što je hlor i zagađivači iz okoline). Oni mogu dodati težinu vašoj kosi, čineći da ona izgleda tromo, ali i sprečiti rast nove kose.

soda bikarbona za kosu

 

Kako se koristi soda bikarbona za rast kose?

U maloj plastičnoj boci, pomešajte sodu bikarbonu i vodu u odnosu 1:3. Podesite količinu prema dužini vaše kose, tako da ako imate dugu kosu, pomešajte 3 kašike sode bikarbone sa 9 kašika vode.

Zatim, možete da stavite ovo na suvu ili vlažnu kosu, od korena do krajeva kose, i ostavite da deluje 1-3 minuta. Zatim isperite mlakom vodom.

Sledeći korak, isperite kosu još jednom koristeći jabukovo sirće. Pomešajte 1 deo jabukovog sirćeta sa 4 dela vode. Možete dodati malo etarskog ulja za poboljšanje mirisa. Nagnite glavu unazad u cilju sprečavanja da jabukovo sirće dospe u oči. Nagnite glavu unazad i ponovo isperite kosu.

Prvi efekti su vidljivi već posle prvog tretmana, a nakon nekoliko puta, vaša kosa će početi da raste ubrzanim tempom. Plus, kosa će vam biti jaka, sjajna i neverovatno zdrava! Takođe, na ovaj način se koristi i soda bikarbona protiv opadanja kose.

Saznajte više  Soda bikarbona 10 korisnih upotreba za kosu, lice, nokte, zube…

Soda bikarbona za perut     

Teško je otarasiti se peruti, posebno tokom zimskih meseci, ali ne i nemoguće. Uz pravilnu i redovnu negu kose, možete lako eliminisati perut.

Soda bikarbona protiv peruti može da pomogne da se izborite sa ovim dosadnim belim ljuspicama na koži glave i kose. Soda bikarbona za perut čisti kožu glave i pomaže da uklonite ove ljuspice. Pored toga, budući da je soda bikarbona alkalna po prirodi, pomaže da se postigne zdrava pH ravnoteža kože glave.

Kako da se koristi soda bikarbona za perut?

Utrljajte 1 kašiku sode bikarbone na vašu vlažnu kosu i kožu glave. Sačekajte minut, zatim isperite vodom. Primenjujte ovo samo jednom nedeljno.

Alternativno, soda bikarbona i limun za kosu takođe čine čuda protiv peruti i uopšte za čišćenje kože glave i kose.

Pomešajte sveže isceđen sok od 1 limuna sa 1 kašičicom sode bikarbone. Nanesite ovo na kosu, ostavite da odstoji 2 do 3 minuta, a zatim isperite kosu vodom. Primenjujte ovaj lek protiv peruti samo jednom nedeljno.

Soda bikarbona protiv masne kose       

Kosa neprijatnog mirisa je veoma neugodan problem, a ljudi sa masnom kosom su skloni ovakvom stanju. Masna kosa lakše skuplja zagađivače životne sredine i jake mirise.

Soda bikarbona protiv masne kose može lako rešiti ovaj problem jer smanjuje mašćenje kose, a neutrališe i neprijatne mirise. Pored toga, njena alkalna priroda balansira nivo pH kože glave, kako bi ona ostala čista i zdrava.

Soda bikarbona kao prirodni lek protiv peruti i masne kose:

Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 3 dela vode. Nanesite ovo na vlažnu kosu, sačekajte 5 minuta i zatim isperite kosu. Ponovite jednom ili dva puta mesečno.

Skidanje boje za kosu sodom bikarbonom

Soda bikarbona i jabukovo sirće za skidanje boje za kosu

Sastojci:

 • 2 kašike sode bikarbone
 • 1.5 šolje vode
 • 1 kašika jabukovog sirćeta
 • 5 kapi eteričnog ulja (po želji)
 • Pomešajte 2 kašike sode bikarbone sa pola šolje vode.
 • Nakvasite kosu i nanesite ovu mešavinu na kosu.
 • Rasporedite mešavinu po kosi i ostavite da deluje oko 10 minuta.
 • Isperite kosu vodom.
 • Pomešajte sirće, vodu i eterično ulje i koristite ovo za krajnje ispiranje kose.
 • Nemojte ispirati kosu dalje.

Ovo možete primenjivati 3-4 uzastopnih dana.

Soda bikarbona i jabukovo sirće su odlična sredstva za čišćenje. Ova mešavina će verovatno malo da isuši kosu, ali će takođe pomoći da skinete boju za kosu u izvesnoj meri.

Soda bikarbona i limun za kosu – za skidanje boje:

Sastojci:

– 2 kašike soka od limuna

– 2 kašike sode bikarbone

 • U posudi, pomešajte sastojke dok ne dobijete glatku smesu.
 • Nanesite ovu mešavinu na obojene delove vaše kose.
 • Pustite da deluje oko 15-20 minuta.
 • Operite kosu šamponom i regeneratorom.

Ovo možete da primenjujete 3-4 uzastopnih dana.

Limun ima jake osobine izbeljivanja koje će pomoći da skinete boju sa kose. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, on će pomoći da se kosa očisti, pored toga što skida boju.

Pranje kose sodom bikarbonom       

Pranje kose sodom bikarbonom se sve više koristi, u zamenu za klasične šampone koji su obično na bazi hemikalija. Međutim, napominjemo da soda bikarbona za kosu ne sme da se koristi dugo, već samo povremeno.

Soda bikarbona za kosu recept :

Dodajte 1 kašiku sode bikarbone u svoj šampon za kosu koji inače koristite i koristite ga za pranje kose 1 ili 2 puta nedeljno.

Takođe možete da koristite sodu bikarbonu kao suvi šampon. Dobro izmešati jednake količine sode bikarbone i kukuruznog skroba. Posuti malu količinu na koren kose i razbarušiti kosu okolo. Očetkajte kosu temeljno sa kvalitetnom četkom i bićete impresionirani sa rezultatima!

Pranje kose sodom bikarbonom iskustva            

Prirodno pranje kose se sve više ceni, naročito kada su šamponi i drugi preparati za kosu koji se danas koriste prepuni hemikalija koje zapravo oštećuju kosu i kožu glave.

Međutim, pranje kose sodom bikarbonom takođe ne bi trebalo primenjivati često, budući da je dokazano da dugotrajno korišćenje sode bikarbone oštećuje kosu!

Kada je u pitanju pranje kose sodom bikarbonom iskustva su različita. Neke žene su prijavile da su primetile, par godina nakon pranja kose sodom bikarbonom, izraženo lomljenje svoje duge kose. Takođe, neke žene su navele da su nakon tri godine korišćenja sode bikarbone kao zamene za šampon, primetile da njihova kosa postaje krta i slaba.

Čak je ustanovljeno da visoka alkalnost sode bikarbone, koja nije pH uravnotežena, pomešana sa kiselosti jabukovog sirćeta, izaziva oštećenje kose.

Dakle, jako je bitno da se soda bikarbona za kosu ne koristi na redovnoj osnovi, već samo povremeno.