salicilna kiselina protiv akni

Šta je salicilna kiselina i kako se koristi za lice i protiv akni (CENA I GDE KUPITI)

Šta je salicilna kiselina, kako se koristi za akne i bubuljice i koja su neželjena dejstva?

Salicilna kiselina (od latinske reči ”salix” što znači ”vrba”) je lipofilna monohidroksibenzoična kiselina, tip fenolne kiseline, i beta hidroksi kiselina (BHA). To je vrsta beta hidroksi kiseline ekstrahovane pomoću kore vrbe.

Salicilna kiselina se ne javlja prirodno u kori vrbe – već se kora u prahu tretira sa antioksidantnim hemikalijama i filtrira kako bi se dobila salicilna kiselina.

Ona ima formulu C7H6O3. Ova bezbojna kristalna organska kiselina se široko koristi u organskoj sintezi i funkcioniše kao biljni hormon. Salicilna kiselina je izvedena iz metabolizma salicina. Pored toga što služi kao važan aktivni metabolit aspirina (acetilsalicilne kiseline), verovatno je najpoznatija po upotrebi kao ključni sastojak u lokalnim proizvodima protiv akni i bubuljica.

Upotreba

Salicilna kiselina je keratolitik. Pripada istoj klasi lekova kao aspirin (salicilati). Ona deluje tako što povećava količinu vlage u koži i rastvara supstance koje izazivaju da se ćelije kože drže zajedno. To olakšava da se oslobode mrtve ćelije kože.

salicilna kiselina

Bradavice su izazvane virusom. Salicilna kiselina ne utiče na virus. Ovaj lek se koristi na koži za lečenje uobičajenih kožnih i plantarnih bradavica. Salicilna kiselina pomaže da se bradavice postepeno ljušte. Ovaj lek se koristi da pomogne uklanjanje kurjeg oka i žuljeva. Salicilnu kiselinu ne treba koristiti na licu ili mladežima, urođenim mladežima, bradavicama sa dlakom koja raste iz njih, ili polnim/analnim bradavicama.

Dakle, salicilna kiselina kao lek se koristi najčešće da ukloni spoljašnji sloj kože. Kao takva, ona se koristi za lečenje bradavica, psorijaze, peruti, akni, Ringvorm-a i ihtioze.

Kao i kod drugih hidroksi kiselina, salicilna kiselina je ključni sastojak u mnogim proizvodima za negu kože za lečenje seboreičnog dermatitisa, akni, psorijaze, žuljeva, kurjeg oka, keratoze pilaris, akantoze, ihtioze i bradavica.

Salicilna kiselina za lice      

Vrši piling kože

Salicilna kiselina za kožu ima niz zdravstvenih prednosti, pre svega, jer deluje kao ”čistač” kože. Ona rastvara mrtve ćelije i ljuspastu kožu. Takođe uklanja prljavštinu i nečistoću sa površine kože i unutar pora, pročišćavajući kožu i dajući joj besprekoran izgled.

Bori se protiv akni

Salicilna kiselina za akne i bubuljice je čuveni lek. Ona je popularan sastojak u proizvodima za akne, smanjuje upalu akni, ublažava bolne akne, redukuje masnoću kože koja promoviše akne i otčepljuje zapušene pore. Sve ovo pomaže u lečenju akni i sprečava njihovo dalje nastajanje.

Da napravite odličnu prirodnu masku protiv akni, izmeljajte 1 veliku zrelu jagodu u maloj posudi (jagode su prirodni izvor salicilne kiseline). Sada dodajte 1 kašičicu sirovog meda i dobro promešajte. Nanesite smesu na lice i ostavite sve dok se ne osuši. Isperite lice toplom vodom, a zatim ga isprskajte hladnom vodom. Uradite to dva puta nedeljno, u borbi protiv akni.

Deluje protiv ožiljaka i fleka od akni

Ako imate mnogo akni, fleka, tamnih mrlja i crnih tragova na koži, možda ćete želeti da isprobate salicilnu kiselinu. Napravite masku za lice od 1-2 tablete aspirina, koje ste prethodno izmrvili i pomešali sa vodom da se dobije fina pasta.

Otvara začepljene pore

Salicilna kiselina takođe pomaže eliminisanje ustajalog ulja, prljavštine i zagađenja pravo iz pora. Napravite masku za pročišćavanje pora rastvaranjem 2 aspirin tablete u 2 kašičice tople vode. Sada dodajte ½ kašičice meda i 2 kapi ulja čajnog drveta. Utrljajte ovo na lice 2 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Protiv masne kože

Kada se primeni na masnoj koži, salicilna kiselina razbija masna jedinjenja kao što je sebum kože ili prirodna ulja. Ovo pomaže da očistite višak ulja iz kože.

Smanjuje velike pore

Zatezanjem kože i smanjenjem masnoće, salicilna kiselina skuplja velike pore. Njeno adstrigentno delovanje u smanjivanju velikih pora pruža koži gladak izgled.

Odlaže starenje kože

Salicilna kiselina za lice ima još jednu neverovatnu prednost – deluje kao anti-age sredstvo! Naime, salicilna kiselina omogućava brzu popravku oštećenih ćelija kože i povećava proizvodnju kolagena, što čini kožu glatkom i mladalačkom.

Smanjuje kožne upale

Salicilna kiselina je dobra za smanjenje svih vrsta upala i crvenila na koži. Možete je koristiti za upaljene akne, ekceme, opekotine i dr.

Budući da je kivi prirodan izvor salicilne kiseline, jednostavno izmeljajte jedan zreli kivi u maloj posudi, pa ga zatim nanesite na upaljena područja. Isperite hladnom vodom posle 5 minuta.

Salicilna kiselina za mitisere

Otvarajući pore, salicilna kiselina pomaže u otpuštanju i istiskivanju mitesera. Možete napraviti vlastiti tretman za uklanjanje mitisera na sledeći način: najpre naparite lice, a zatim napravite masku za lice od aspirin tablete i vode. Koristeći staru četkicu za zube, utrljavajte aspirin pastu u područja sa mitiserima i ostavite na 7 minuta. Zatim koristite kašiku da skinete masku sa lica.

Salicilna kiselina – upotreba za bradavice

Kada se koristi u koncentraciji od 10% do 30%, salicilna kiselina može da ”rastvori” bradavice. Evo kako da uklonite bradavice koristeći salicilnu kiselinu::

Stavite dve aspirin tablete u malu posudu, a zatim dodajte kašičicu tople vode. Pustite da se istopi u gustu pastu. Korišćenjem čistog kažiprsta, nanesite pastu na bradavicu i zalepite sa flasterom. Ostavite preko noći. Nastavite ovaj tretman tokom 1 do 2 nedelje i videćete kako vaša bradavica nestaje

Proizvodi sa salicilnom kiselinom

Salicilna kiselina se upotrebljava u proizvodnji drugih lekova. Salicilna kiselina je bila jedan od originalnih početnih materijala za izradu acetilsalicilne kiseline (aspirin) 1897. godine.

Bizmut subsalicilat, so bizmuta i salicilne kiseline, je aktivni sastojak u Pepto-Bismol-u koji ublažava stomačne tegobe, a takođe je i glavni sastojak Kaopectata i prikazuje anti-inflamatorno dejstvo (zbog salicilne kiseline), a takođe deluje kao antacid i blagi antibiotik.

Drugi derivati uključuju metil salicilat, koji se koristi za utrljavanje i umiruje bol u mišićima i zglobovima; zatim holin salicilat se koristi lokalno da ublaži bol kod afti.

Proizvodi sa salicilnom kiselinom protiv akni i bubuljica su veoma korišćeni, a mogu biti dostupni u obliku masti, krema ili gela. Takođe postoji i rastvor salicilne kiseline ili prah salicilne kiseline za rastvaranje , koji se mogu koristiti za tretman bradavica, žuljeva i kurjeg oka.

Salicilna krema i mast

Kao što smo već naglasili, salicilna kiselina krema i mast se koriste isključivo lokalno za tretman kožnih tegoba, pre svega akni i bubuljica, ali i kurjeg oka, žuljeva, bradavica i slično.

Salicilna kiselina – upotreba:

Ovaj lek se koristi isklučivo na koži. Da biste izbegli iritaciju, ne dozvolite da salicilna kiselina dođe u kontakt sa očima, nosom, ustima, preponama ili oštećenom kožom. Ukoliko ovaj lek dospe u te oblasti, isperite površinu sa hladnom vodom za 15 minuta. Operite ruke posle upotrebe.

Prvo, potopite kurje oko, kalus ili bradavicu u toplu vodu na oko 5 minuta da omekšate područje lečenja. Osušite.

Ako koristite rastvor salicilne kiseline ili gel, primenite nekoliko kapi ili tanak sloj leka da pokrijete celu površinu bradavice ili kurjeg oka, koristeći aplikator ako postoji. Budite oprezni da primenjujete ovaj lek samo na ugroženom području, a ne na okolnoj koži. Pustite da se osuši za 5 minuta. Ponovite ovaj postupak 1 do 2 puta dnevno u trajanju do 2 nedelje za kurje oko i žuljeve i 12 nedelja za bradavice.

Salicilna kiselina rastvor

Salicilna kiselina 3% rastvor za kožu se koristi kao antiseptik i antimikotik.

Sastav:

1ml rastvora sadrži 30 mg salicilne kiseline i diluirani etanol 70% v/v

Pakovanje je od 100 ml.

Salicilna kiselina cena i gde kupiti

Proizvodi sa salicilnom kiselinom se mogu kupiti u apoteci, a zavisno o kom protivodu je reč – različita je i cena. Prosečno, salicilna krema ili mast koštaju oko 500 dinara.

Neželjena dejstva

Salicilna kiselina može da isuši kožu, pa je uvek kombinujte sa hidratantnim sastojcima, kao što su med ili aloe vera gel pre nanošenja.

Osobe sa osetljivom kožom treba da izbegavaju proizvode sa salicilnom kiselinom ili da koriste prirodnu salicilnu kiselinu pronađenu u voću.

Redovno i preterano korišćenje salicilne kiseline može da skine boju ili potamni kožu, pa budite sigurni da koristite kremu dok koristite proizvode sa salicilnom kiselinom.

Napomena: prirodna salicilna kiselina u voću je u niskim koncentracijama, pa neće potamneti vašu kožu, ali će je posvetleti.

Pre upotrebe salicilne kiseline na koži, obratite se lekaru ili dermatologu.

Uverite se da koristite salicilnu kiselinu pod stručnim nadzorom ako imate tamnu kožu.

[icegram campaigns=”8581″]