Vodena cista na jajniku simptomi, pucanje, uticaj na menstruaciju i trudnoću, lečenje

Šta je vodena cista na jajniku ?      

Vodena cista na jajniku je akumulacija tečnosti unutar jajnika, koja je okružena veoma tankim zidom. Ciste na jajnicima mogu široko da variraju u veličini, od toga da budu male kao grašak pa sve do toga da budu veće od pomorandže. U retkim slučajevima, ciste na jajnicima mogu postati toliko velike da izgleda kao da je žena trudna.

Većina vodenih cisti na jajniku su male i bezopasne i javljaju se najčešće u toku reproduktivnog perioda žene. Međutim, ciste na jajnicima mogu uticati na ženu bilo koje starosti.

Većina cisti na jajnicima se smatraju funkcionalnim, što znači da se inače javljaju tokom menstrualnog ciklusa i nisu deo procesa bolesti. Tako da možemo reći da su cista na jajniku i menstruacija blisko povezani.

Vodene ciste na jajnicima uzrok:

Smatra se da su ciste na jajnicima rezultat hormonalnih neravnoteža, naročito kod žena koje uzimaju lekove za plodnost.

Povezano>>>  Ciste na jajnicima simptomi, lečenje i prirodni lekovi

Najčešći tip cisti na jajniku jesu tzv. folikularne ciste. Tokom ovulacije, jajna ćelija se kreće ka materici, gde se može oploditi spermom. Jajna ćelija se formira u folikulu, koji sadrži tečnost za zaštitu jajne ćelije koja raste. Kada se otpusti jajna ćelija, ovaj folikul puca. U nekim slučajevima, folikul ne proliva svoju tečnost i ne skuplja se nakon otpuštanja jajne ćelije, ili ne oslobađa jajnu ćeliju. Folikul bubri ispunjen tečnošću, i tako postaje folikularna cista na jajniku. Tipično, jedna cista na jajniku se pojavljuje u bilo kom trenutku i normalno odlazi u roku od nekoliko nedelja.

Vodene ciste na jajnicima simptomi

Generalno, kada su u pitanju vodene ciste na jajnicima simptomi su u većini slučajeva odsutni. Međutim, u nekim slučajevima, ciste na jajnicima mogu da izazovu bol i krvarenje. Ako je cista na jajniku veća od 5 cm u prečniku, možda treba da bude hirurški uklonjena.

Simptomi vodene ciste na jajniku mogu uključivati sledeće:

– Cista na jajniku i menstruacija su veoma povezani, tako da jedan od simptoma ciste na jajniku mogu biti i previše bolne ili blaže menstruacije od normalnih.

– Bol u karlici – to može biti uporan bol ili isprekidan tup bol koji se širi na donji deo leđa i butine. Karlični bol se može pojaviti neposredno pre nego što menstruacija počne ili se završi.

– Dispareunija – karlični bol tokom seksualnog odnosa. Neke žene mogu da dožive bol i nelagodnost u stomaku posle seksa.

– Crevne tegobe – uključujući bol pri pražnjenju creva, pritisak u crevima, ili česta potreba za pražnjenjem creva.

– Neki simptomi trudnoće – uključujući osetljivost dojki i mučninu.

– Stomačne tegobe – nadimanje, otok ili težina u stomaku.

– Urinarne tegobe – problemi da se u potpunosti isprazni bešika ili osećaj potrebe za čestim mokrenjem.

– Hormonalne abnormalnosti – u nekim retkim slučajevima, telo proizvodi abnormalne količine hormona, što dovodi do promena u načinu na koji grudi i dlake rastu.

Detaljnije>>> Ovo su najkarakterističniji simptomi ciste na jajnicima

Cista na jajniku i menstruacija

Cista na jajniku i menstruacija su blisko povezani. Jedan od prvih simptoma ciste na jajniku jesu upravo problemi sa menstrualnim ciklusom, u smislu da menstruacija može da kasni, da bude neredovna, da bude po težini drugačija od normalnih menstruacija, a mogu se javiti i problemi sa začećem (plodnošću) kod žene.

Vodena cista na jajniku i trudnoća

Ciste na jajnicima se ponekad otkriju tokom trudnoće. U većini slučajeva, vodena cista na jajniku u trudnoći je sporedni nalaz za vreme rutinskog prenatalnog ultrazvučnog skrininga. Većina cisti na jajniku koje su  pronađene tokom trudnoće su benigne i ne zahtevaju hiruršku intervenciju. Međutim, operacija može biti indikovana ukoliko postoji sumnja na malignitet, ako postoje akutne komplikacije kao što su ruptura (pucanje ciste) ili torzija (uvrtanje ciste, što narušava dotok krvi), ili ako veličina ciste može da izazove probleme sa trudnoćom.

Pucanje ciste na jajniku    

Pucanje ciste na jajniku, koje je u principu veoma retko, može izazvati jak bol i unutrašnje krvarenje. Puknuće ciste na jajniku povećava rizik od infekcija i može biti opasno po život ako se ne leči.

Kad pukne cista na jajniku simptomi     

Kako izgleda kad pukne vodena cista na jajniku? Kada je u pitanju pucanje ciste na jajniku simptomi ne moraju uvek da budu prisutni, naročito ako je cista mala.

Međutim, ponekad pucanje ciste na jajniku može dovesti do jakog bola i unutrašnjeg krvarenja. Puknuće ciste na jajniku obično izaziva bol koji dolazi iznenada i javlja se samo na jednoj strani. Bol može da počne tokom fizičke aktivnosti, kao što su snažne vežbe ili može da počne tokom seksualnog odnosa. Pucanje ciste na jajniku obično ne prouzrokuje temperaturu ili gastrointestinalne simptome.

Dakle, kad pukne cista na jajniku simptomi se najčešće odnose na bol i unutrašnje krvarenje.

Ciste na jajniku u menopauzi         

Ciste na jajniku se mogu razviti tokom trudnoće ili u bilo kom trenutku u životu žene, stoga su naravno, moguće i ciste na jajniku u menopauzi. Neke vrste ciste na jajniku se odnose na menstrualni ciklus i događaju se pre nego što žena dostigne menopauzu (vremenski trenutak u kome žena nije imala menstrualni period za 12 uzastopnih meseci). Međutim, cista na jajniku posle menopauze i dalje može da se razvije.

Lečenje

Lekar može da preporuči lečenje cisti na jajniku u vidu njenog skupljanja (tj. otpuštanja tečnosti iz nje) ili uklanjanja ciste ako ona ne nestane sama ili ako raste. Ukoliko su ciste manje i ne izazivaju tegobe, može se savetovati samo njihovo praćenje i redovan odlazak na pregled.

Antibebi (kontraceptivne) pilule

Ukoliko imate ponavljanje ciste na jajnicima, vaš lekar može propisati oralne kontraceptive da zaustavi ovulaciju i spreči razvoj novih cisti. Oralni kontraceptivi mogu smanjiti rizik od raka jajnika. Rizik od raka jajnika je veći kod žena u postmenopauzi.

Čaj za ciste na jajnicima

Biljni čajevi se smatraju jednim od najboljih (i efektivnih) prirodnih tretmana za ciste na jajniku. Pored toga što deluju protiv velikih cisti na jajniku, biljni čajevi mogu ponuditi ogromno olakšanje od sporednih efekata ovih cisti, kao što su bol i nelagodnost. Šolja čaja za ciste na jajnicima svakog jutra može da vam pomogne, kao i da spreči ponovno pojavljivanje ovih cisti.

Uobičajeni čajevi za ciste na jajnicima uključuju:

  • čaj od lista maline detaljnije Čaj od lista maline
  • zeleni čaj
  • čaj od kamilice
  • čaj od nane
  • beli čaj.

Čaj od kamilice

Biljni čaj za ciste na jajnicima, kao što je čaj od kamilice, takođe se smatra dobrim prirodnim lekom za lečenje ciste na jajniku, kao i bola i nelagodnosti usled postojanja ove ciste. Blagi sedativni efekat čaja od kamilice će smanjiti bol i pomoći da se opustite. Isto tako, topla priroda ovog čaja će takođe pomoći da se regulišu neredovne menstruacije, tako što stimuliše protok krvi u oblasti karlice i materice.

Prelijte dve kašičice osušene kamilice sa šoljom vrele vode.

Poklopite i pustite da odstoji 5 minuta.

Procedite, dodajte jednu kašičicu meda i popijte ovaj čaj.

Možete piti dve do tri šolje čaja od kamilice dnevno dok ne rešite problem.

Čaj od đumbira

Đumbir je snažna anti-inflamatorna biljka koja smanjuje upalu i ublažava bol. Takođe, čaj od đumbira povećava toplotu u organizmu i izaziva menstruacija. Pijte 2-3 šolje čaja od đumbira dnevno.

Odličan čaj za ciste na jajnicima može biti i:

Čaj od virka i hajdučke trave >>> Čaj od virka kao lek za ciste i miome

Čaj od konopljike. 

Čaj za ciste na jajnicima koji daje odlične rezultate, sastoji se od različitih biljaka, poznatih po svom uticaju na ženske hormone. Napravite čaj kombinovanjem 1 kašičice svake od sledećih biljaka: snežna lopta, sedačica, koren čička i rizom divljeg jama sa 1/2 kašičice svakog od korena đumbira, lišća divizme, lišća broćike i kore američke zuboboljke (Zanthoxylum americanum). Čuvajte ovu osušenu biljnu smešu na hladnom i tamnom mestu. Konsultujte se sa stručnim licem za količinu i učestalost doziranja za svoje specifične potrebe. Ova biljna mešavina je takođe dostupna u pripremljenim kapsulama u prodavnicama zdrave hrane.

Operacija ciste na jajniku (i oporavak)

Lekar može preporučiti da se cista na jajniku hirurški odstrani, naročito ukoliko postoje simptomi, cista je velika, ne izgleda kao funkcionalna cista, raste ili se nastavi kroz 2-3 menstrualna ciklusa.

Dve vrste operacija ciste na jajniku koje se mogu vršiti su:

– Laparoskopija – izvodi se sa veoma malim alatima, hirurg može ukloniti cistu kroz mali rez. U većini slučajeva, pacijent može ići kući isti dan. Ova vrsta operacije obično ne utiče na plodnost žene, a ukoliko se pitate koliko traje oporavak nakon operacije ciste na jajniku – u ovom slučaju traje veoma kratko.

– Laparotomija – teža operacija ciste na jajniku; može se preporučiti ako je cista kancerogena. Pravi se duži rez na vrhu pubične regije. Cista se uklanja i njen sadržaj se šalje u laboratoriju na ispitivanje. Nakon što se izvede ova operacija ciste na jajniku oporavak je nešto duži, a pacijent obično mora da ostane u bolnici najmanje 2 dana.