Tamjan kao lek za kamen u bubregu – Ulje tamjana: „kralj“ svih ulja

Iako će mnogima koji budu pročitali naslov „Tamjan kao lek za kamen u bubregu“ prva asocijacija biti usmerena na crkvu, jer se tamjan tamo najpre koristi, moramo da naglasimo da tamjan koji se preporučuje primenjivati u ovom slučaju nije isti kao i onaj na koji smo navikli, to jest koji se koristi najčešće u crkvi ili za kađenje kuće za vreme slave, Uskrsa, Božića, Badnje večeri i ostalih verskih praznika.

Tamjan ima značajno mesto u hrišćanstvu, a postoji verovanje da je bio jedan od darova koje su tri mudraca doneli tek rođenom Hristu.

Danas, ova mirišljava smola može da se nađe u obliku eteričnog ulja koje je na ceni ne samo u religioznim obredima, već i u aromaterapiji i prirodnom lečenju. U ovom članku ćete moći da saznate nešto više o tamjanu i ulju tamjana.Tamjan se koristi kao lek za bubrege, žuč, artritis, sinuse, stomak.Iako se najviše koristi protiv kamena u bubregu i kamena u žuči, tamjan protiv zubobolje, akni, bakterija je uobičajen prirodni lek u mnogim zemljama sveta.

tamjan

U drugom delu članka pročitajte više koja lekovita svojstva ima i kako se koristi ulje od tamjana…

Tamjan kao lek za kamen u bubregu

U narodnoj tradiciji je zadržano verovanje da se tamjan kao lek za kamen u bubregu treba koristiti i to na tačno određen način. Ali, u ovom slučaju je u pitanju specijalna vrsta, poznata kao jestivi tamjan. Mada se na tržištu mogu čak naći i kapsule od ovog tamjana, ali je uvek bolja opcija da ga koristite u izvornom obliku.
A njega, u principu možete da nabavite u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, ali je najvažnije da ne pomislite da se konzumira onaj tamjan koji možete da kupite u crkvama.

Kako se koristi tamjan kao lek za kamen u bubregu

Ukoliko ste već kupili tamjan, onda ćete sigurno želeti da saznate i kako se koristi tamjan kao lek za kamen u bubregu. Naime, postoje dva načina korišćenja i to jedan koji je namenjen olakšavanju izbacivanja kamena i drugi, koji podrazumeva da se kamenčići prvo rastope uz pomoć tamjana, a onda i izbace u vidu peska iz organizma.
Moramo da naglasimo da se prilikom konzumiranja tamjana obavezno koristi i limun, te da tamjan može da nagrize zubnu gleđ, pa treba vrlo pažljivo prema navedenim uputstvima i konzumirati tamjan kao lek za kamen u bubregu .

Onaj način koji je namenjen lakšem izbacivanju kamenja podrazumeva uzimanje napitka spravljenog od tamjana, a nakon toga je potrebno pojesti jedan limun. Takođe je preporuka da napitak pijete slamčicom, te da to učinite na prazan želudac. Ovaj napitak se spravlja tako što se tri zrna tamjana preliju jednom kafenom šoljicom vode i onda se taj napitak kuva. Trebalo bi da vri toliko da ostane polovina količine vode kojom ste prelili tamjan na početku. Ako pijete ovako spremljen tamjan kao lek za kamen u bubregu, trebalo bi da ga pijete svega par dana, a nakon čega bi kamenje trebalo da se pokrene i izbaci.

Drugi način koji podrazumeva da se kamenje rastopi se koristi svako jutro i to ukupno 21 dan. Takođe se uzima na prazan želudac, ali u ovom slučaju bi trebalo da svako jutro uzmete po zrnce tamjana i progutate, a nakon toga i da popijete isceđen sok od jednog limuna, koji pomešate sa jednom velikom kašikom maslinovog ulja. Ukoliko po završetku ove kure ne izbacite kamen, morate nedelju dana obavezno da napravite pauzu, a nakon toga možete da je ponovite, ako to želite. Budući da tamjan može da nagrize zubnu gleđ, ako želite možete da zrnce umotate u malo sredine od hleba i da ga tako progutate.

Trebalo bi da znate i da se jestivi tamjan isto tako može koristiti kao prirodno sredstvo za izbacivanje kamena iz žuči, ali je tada njegova upotreba nešto drugačija.

Mere opreza

Mada se tamjan kao lek za kamen u bubregu u većini situacija može nesmetano koristiti, trebalo bi da budete naročito oprezni ukoliko ste u drugom stanju ili ako dojite dete, jer njegovo delovanje u ovim situacijama još uvek nije dovoljno ispitano.

Ulje tamjana: „kralj“ svih ulja

ulje tamjana

Šta je ulje tamjana?

Tamjan, poznat i kao oliban, dobija se od roda drveta bosvelija, naročito od vrsta sveta bosvelija (Boswellia sacra) i kralj svih tamjana (Boswellia carteri). Kora drveta luči mlečni beli sok koji se ostavlja da se stvrdne i kroz nekoliko dana postane smolast, a potom se struže i tako se dobijaju suzolike kapljice.

Bosvelija raste u području Afrike i Arabije, uključujući Jemen, Oman, Somaliju i Etiopiju. Oman je najpoznatiji i najdrevniji proizvođač tamjana, a njime se trgovalo i isporučivan je hiljadama godina u područja Mediterana, Indije i Kine.

Najkvalitetniji tamjan je proziran i srebrnkast i sa blagim zelenim prelivom. Smeđežute varijante su najjeftinije i najdostupnije. U Omanu je najbolji tamjan obično rezervisan za sultana i retko se izvozi.

Tamjan se tradicionalno palio radi kađenja, a Egipćanke su ga spaljivale, mlele u fini prah i koristile kao ajlajner. Danas, se od ove smole parnom destilacijom dobija aromatično eterično ulje koje ima mnoga korisna dejstva.

Tamjanovo ulje je drvenaste, zemljaste, ljutkaste i pomalo voćkaste arome koja ima umirujuće i opuštajuće dejstvo. Ulje je slađe, svežije i čistije od smole.

Kako se koristi ulje tamjana

Ulje od tamjana se odavno ceni na Bliskom Istoku, gde je hiljadama godina korišćeno u religioznim obredima kao ulje za pomazanje. Takođe je popularan sastojak u kozmetičkim proizvodima, a nalaženo je čak i među posmrtnim ostacima Anglosaksonaca i drevnih Egipćana.

Ulje od tamjana je među vrhunskim eteričnim uljima koja se mogu koristiti za zdravlje. Poznato je po svom umirujućem dejstvu, korisno je za vizualizaciju, poboljšava duhovnu povezanost i pomaže u prevazilaženju stresa i stanja očaja.

U aromaterapiji ulje tamjana se ili udiše ili raspršuje pomoću vaporizatora – ima sedativno dejstvo koje pomaže stvaranju osećaja mentalnog mira, opuštenosti i zadovoljstva, a ublažava i anksioznost, bes i stres.

Ulje tamjana pomaže zdravoj regeneraciji ćelija, a postojeće ćelije i tkivo održava u dobrom zdravlju. Korisno je za zdravlje kože, leči suvu kožu, ublažava znake starenja i smanjuje pojavu strija i ožiljaka.Takođe pošto deluje protiv bakterija ulje tamjana protiv akni je poznat prirodni lek u nekim zemljama. Adstrigentna svojstva ulja tamjana pomažu kod:

  • jačanja desni i korena kose
  • zaustavljanja krvarenja iz rana
  • ubrzavanja procesa zaceljivanja posekotina, akni, ujeda insekata i čireva.

Sastav ulja tamjana

Ulje tamjana sadrži ketone, alkohol (olibanol), smolaste materije (30-60%) i terpenine, kao što su pinen, kamfen, dipenten i felandren. Sadrži i alfa pinen, bornil acetat, lanalool, oktil acetat, insensol i insensil acetat.

Monoterpeni i seskviterpeni su najvažniji sastojci ulja tamjana.

Prema knjizi „Referentni vodič za eterična ulja“ –  autori Koni i Alan Higli – monoterpeni sprečavaju delovanje i pomažu izbacivanju toksina iz jetre i bubrega, a imaju i antiseptičko, antibakterijsko, stimulativno, analgetsko (slabo) i ekspektorantno dejstvo.

Što se seskviterpena tiče, oni prolaze kroz krvno-moždanu barijeru i stimulišu limbički sistem, kao i hipotalamus, pinealnu žlezdu (epifizu) i hipofizu.

Lekovita svojstva ulja tamjana

Korisno delovanje ulja tamjana na zdravlje, uglavnom se pripisuje njegovom antiupalnom, adstrigentnom, antiseptičkom, dezinfektivnom, digestivnom, diuretičkom i ekspektorantnom dejstvu. Osim toga, tamjanovo ulje je i cikatrizant, karminativ, citofilaktik, emeniagoga, a pomaže i kod oboljenja materice i zaceljenja rana.

Ulje tamjana se smatra biljnim tonikom jer je korisno za sve sisteme organa koji funkcionišu u organizmu, uključujući i onaj za varenje, disanje, nervni i sistem za izlučivanje. Pomaže i bolju apsorpciju hranljivih sastojaka i jača imuni sistem. Pokazalo se da je ulje tamjana dobro u borbi protiv nekih oboljenja kao što su:

  • Artritis i reumatoidni artritis (RA) – Istraživanja naučnika univeziteta u Kardifu pokazala su da tamjan doprinosi sprečavanju stvaranja ključnih molekula upale, a tako pomaže da se spreči oštećenje hrskavičnog tkiva koje i dovodi do oboljenja.

Pored toga, otkriveno je da indijski tamjan ili bosvelin, još jedan član roda bosvelije, značajno smanjuje zapaljenske procese kod laboratorijskih životinja. Njegovo dobro dejstvo protiv bolova kod mnogih pacijenata sa reumatoidinim artritisom ga čini sve popularnijim za ovu namenu.

  • Prehlade i poremećaji disajnih organa – Ulje tamjana može da razbije naslage sluzi u respiratornom traktu i plućima, a može i da ublaži i začepljenja izazvana bronhitisom.
  • Problemi sa oralnim zdravljem – Antiseptička svojstva ovog ulja sprečavaju zadah, karijes, zubobolju, rane u ustima i druge infekcije.
  • Poremećaji varenja – Ulje tamjana ubrzava lučenje gastričnih sokova, ćuči i kiselina, a i dobro je za stimulaciju crevne peristaltike što dovodi do toga da se hrana normalno kreće kroz creva.
  • Zdravlje materice – Ulje tamjana reguliše lučenje estrogena kod žena i doprinosi smanjenju rizika od dobijanja tumora ili formiranju cističnih formacija na materici (karcinom materice) u postmenopauzi. Takođe, reguliše menstrualni ciklus žena u premenopauzi.

Ulje tamjana je ispitivano i zbog mogućnosti lečenja karcinoma. Naučnici su primetili da u ovom ulju postoji agens koji može da spreči širenje ćelija raka.

Kako se pravi ulje tamjana

Tamjanovo ulje se dobija parnom destilacijom sirove smole. Kada kupujete ulje od tamjana, proverite da li je 100% čisto eterično ulje koje je naboljeg kvaliteta.

Takođe, morate razlikovati eterično ulje tamjana od  mirisnog ulja. Eterično ulje se dobija iz biljke, dok se mirisno obično dobija na veštački način i najčešće sadrži sintetičke hemikalije. Premda lepo miriše i jeftinije je, mirisno ulje nema terapeutsko dejstvo koje ima organsko eterično ulje tamjana.

Kako se koristi ulje tamjana ?

Do korisnih efekata i lekovitog dejstava ulja tamjana dolazi kada se ono nanese na kožu, udiše pomoću raspršivača ili vaporizatora ili uzima oralno u veoma malim količinama. Za ublažavanje bola, samo utrljajte ulje na bolno mesto. Upotreba raspršivača ili inhalatora namenjena je lečenju prehlade i pročišćavanju zapušenih disajnih puteva. Možete takođe da poprskate nekoliko kapi na čistu tkaninu i udahnete miris ili dodate ulje u vodu kada pripremate podmlađujuću kupku.

Ulje tamjana se može direktno naneti na kožu ili se pomešati sa nekim maceratom, kao što su oni od jojobe, slatkog badema, avokada, ruzmarina, žalfije, citrusa ili bosiljka.

Da li je ulje tamjana bezbedno za upotrebu ?

Da, ulje tamjana je uglavnom bezbedno. Kada ulje tamjana unosite oralno, najbolje je da ga razredite u nekom jestivom maceratu (kao što je kokosovo ulje), kašičici meda ili čaši filtrirane vode ili bilo kom piću koje nije kiselo ili mlečnog porekla. Možete i da stavite 1-2 kapi pod jezik. Međutim, gutanje ovog ulja ne preporučuje se deci od 6 i manje godina. Starija deca i tinejdžeri trebalo bi da uzimaju blage rastvore.

Imajte na umu da nisu sva ulja tamjana namenjena oralnoj upotrebi pa zato dobro proverite šta piše na etiketi pre nego što ga kupite.

Neželjena dejstva ulja tamjana

Nisu zabeleženi slučajevi pojave ozbiljnih štetnih dejstava ovog ulja. Međutim, u nekim retkim slučajevima, ulje tamjana može da izazove kožne osipe, gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, bol u želucu i hiperaciditet.

Može i da izazove razređivanje krvi i da dovede do abnormalnog krvarenja kod osoba koje imaju poremećaj sa krvarenjem ili uzimaju antikoagulante. Eterično ulje tamjana se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer deluje kao emeniagoga i može da izazove menstruaciju koja može biti opasna za fetus.