cuvarkuca

Biljka čuvarkuća kao lek (sok i čaj od čuvarkuće)

Čuvarkuća se vodi kao neuništiva biljka jer opstaje bez obzira na to u kakvim je uslovima živela. Ona je poreklom sa grčkih ostrva i iz južne i centralne Evrope. Čuvarkuća neuništivu energiju kakvu ima prenosi na dom i domaćinstvo u celosti; kažu da je ona čuva kuću od vradžbina.Takođe, prema predanju, čuva kuću i od groma, požara, od bolesti i od veštica, a biljka čuvarkuća kao lek koristi se za mnoge tegobe. Ako je zasadite u dvorištu nije potrebno da je zalivate, a za nju važi i legenda da ona uvek živi na krovu, a tamo se u prošlosti i mogla nalaziti. Verovalo se da ako je uklonite odande da će vas služiti loša sreća i da će doći ćak i do smrti nekog člana porodice. Njeni listovi se skupljaju kako za čaj tako i za druge lekovite proizvode.

cuvarkuca

Biljka čuvarkuća kao lek

Biljka čuvarkuća sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, vosak, soli, šećer, sluz, smolu, masno ulje, gumu i mineralne sastojke. Ona sadrži i ugljene hidrate, izolimunsku kiselinu, limunsku kiselinu, slobodno aminokiseline, fenole i flavonide, koji doprinose anti-inflamatornim svojstvima čuvarkuće. Bogata je antibakterijskim materijama i polisaharidima i sve to utiče na imuni sistem čoveka. Biljka čuvarkuća kao lek koristi se i kod nemirnih snova dece, u lečenju rastrojenosti, protiv čireva, opekotina i rana.Koristi se i kada želi da se leči nagluvost, zatim herpes, hemoroidi, gliste, ali i upala grla i zapaljenje zuba.Kao lek se koristi u vidu soka, čaja, tinkture, masti, ali može da se koristi i kao oblog za spoljne tegobe.

Sok od čuvarkuće

Da napravite sok od čuvarkuće nije teško, a on je preporučljiv za korišćenje u svakom domu jer leči opekotine, ujede insekata, rešava probleme sa flekama od sunca, kurjim očima i bradavicama po telu. Sok od čuvarkuće koristi se i kada imate herpes ili ispucalu kožu. Sok možete piti imate tegobe sa bronhitisom takođe. Ovaj sok generalno rešava mnoge kožne tegobe, a pored toga on je dobar i kada imate upalu zubnog mesa, ali i kada imate upalu grla ili upalu uveta.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće preporučuje se svakome ko vodi računa o svome zdravlju. Čaj od čuvarkuće deluje na izlučivanje mokraće i on pomaže kod ženskih tegoba kada imate obilne i bolne menstruacije, ali i kod lečenja tegoba sa dijarejom i lečenja bolesti želuca. Da biste pripremili čaj od čuvarkuće potrebno je da uzmete 2 kašičice prethodno usitnjenih listova čuvarkuće i da je prelijete sa 2dl vrele prokuvale vodom. Ostavite ovu smesu 2 sata da odstoji, procedite i pijte po četvrtinu šolje pre jela, 4 puta na dan.

Čuvarkuća i med

Čuvarkuća i med u kombinaciji ubrzavaju metabolizam i rešavaju se štetnih materija koje se gomilaju u ljudskom telu. Čuvarkuća i med uništavaju toksine iz organizma, a koriste se i kod srčanih mana, leče miome na materici i ciste na jajnicima. Cuvarkuca i med pomažu kod lečenja crevnih parazita, raka materica i generalno kod upala u organizmu, a snižava i temperaturu. Potrebno je da uzmete pola kilograma domaćeg meda (negde se navodi da je dovoljno i 300g meda) i da ih pomešate sa 300g samlevenih listova čuvarkuće. Ostavite sedam dana ovu smesu da odstoji i pijte na prazan stomak po kašičicu smese tri puta na dan. Nakon konzumiranja nemojte jesti dva sata. Konzumirajte ovaj napitak nekoliko meseci i iskustvo pokazuje da ciste nestaju nakon ovog perioda.

SAZNAJTE VIŠE>>> Prirodni lek čuvarkuća i med za ciste, miome, želudac, hemoroide (RECEPT)

Čuvarkuća kao lek za želudac

Čuvarkuća se pokazala delotvornom u slučaju čira na želucu i za ovaj problem je potrebno da pijete čaj od čuvarkuće. Da bi delovala čuvarkuća kao lek za želudac potrebno je da napravite sledeći recept za čaj: uzmite 12g osušenih listova čuvarkuće i kuvajte ih 15 minuta. Procedite kada to vreme istekne i pustite da se prohladi voda s listovima. Sledećeg jutra popijte šolju ovog čaja na prazan želudac kako bi delovanje bilo što jače i posle svakih sat vremena uzimajte po supenu kašiku ovog čaja i tako sve dok ne popijete napravljenu količinu.

Kao lek za hemoroide

Ako želite da čuvarkuća kao lek za hemoroide koristi i vama, potrebno je da uzmete 300g mrvljenih listova čuvarkuće, 750g livadskog meda i jedan limun. Oljuštite limun, stavite ga u vodu i dodajte kašičicu sode bikarbone. Neka to odstoji jedan sat, operite limun, isecite ga na kriške i sameljite sa listovima čuvarkuće i potom ispustite kroz gazu tu smesu. Dodajte med svemu tome što ste napravili i mešajte drvenom kašikom jer metalnom ne valja da dodirujete med (gubi svoja svojstva). Smesu držite u frižideru i uzimajte po jednu kašičicu ovog napitka svako jutro pre doručka.Delovaće i kod vas, samo budite istrajni i koristite ovaj napitak mesec i po dana.

Čuvarkuća za uho

Ne samo što se koristi za lečenje hemoroida, upale grla, ženske tegobe i mnoge druge stvari nego se koristi i čuvarkuća za uho kada imate bolove u njemu. Koristi se za nagluvost i za izbacivanje ceruma – žutog sekreta iz uha. Mnogi tvrde da čuvarkuća daje bolje rezultate za uho nego neki kupovni lek. Cuvarkuca za uho je dobra i korisna jer sok koji poseduju listovi čuvarkuće čisti uši i uklanja nepotrebne viškove. Par kapljica soka od čuvarkuće sipajte u svoje uho i videćete da će bol ubrzo da se smanji, a potom i nestane. Nemojte odmah pri nakapavanju u uvo da okrećete glavu kako ne bi sok iscureo. Pustite ga da malo upije.

Za kurje oči

Čuvarkuća za kurje oči daje izvanredne rezultate. Svi znamo koliko ova tegoba ume da bude neprijatna i nezgodna i koliko može da utiče na svakodnevni život. Kurje oči treba sanirati i sve više se u tu svrhu koristi čuvarkuća za kurje oči. Preporučuje se da stavite list čuvarkuće na deo tela koji je zahvaćen kurjim okom i da preko toga zalepite flaster. Menjajte listove dva puta na dan i prognozira se da će cuvarkuca za kurje oči da uradi posao i da će nakon 7 dana vaš problem potpuno nestati.