divlji krastavac kapi za sinuse

Biljka divlji krastavac kao lek za sinuse (kapi, čaj i sok)

Divlji krastavac potiče iz Meksika, Bolivije i Perua i još se u starom Egiptu koristila kao lek. Više od 2000 godina ona je poznata po svojoj lekovitosti ne samo oko Egipta nego i oko cele severne Afrike, a najviše oko Turske, Kipra, ali u Hrvatskoj. Divlji krastavac biljka je u stvari iz porodice bundeva i danas se njeni svetli plodovi u ishrani koriste kao povrće. Lišće, semenke, meso i sok divljeg krastavca, dakle sve komponente ove biljke imaju lekovita svojstva i sve su pogodne za lečenje određenih tegoba u telu. Ova biljka je bez posebnog mirisa i ukusa, a posebna zanimljivost je da ako pritisnete ili samo dodirnete plod divljeg krastavca on naglo izbacuje sok i seme.

Imajte u vidu: Divlji krastavac ne smeju da koriste trudnice. Naime, u antičko doba divlji krastavac kao lek koristio se da bi izazvao abortus.Treba ga koristiti vrlo pažljivo jer postoje i otrovni delovi ove biljke kao što su sveži mlečni sok iz lista i zreli plod. Biljka deluje vrlo agresivno na organizam, a ukoliko dođe do trovanja divljim krastavcem to ćete primetiti tako što ćete imati povraćanje, prekomerno lučenje iz nosa, bolove u želucu, dijareju, a u ponekim slučajevima može da dovede i do jakih grčeva pa i smrti.

divlji krastavac kapi za sinuse

Divlji krastavac biljka

Divlji krastavac biljka koristi se na više načina i svaki od tih načina su na ovaj ili onaj način pogodni za zdravlje. Plodove divljeg krastavca možete da sameljete i pijete kao sok, po želji pomešate sa još nekim drugim biljkama, a možete da ih osušite i samlevete i koristite kao dodatak jelima u vidu praha. Sveži plodovi divljeg krastavca mogu se jesti kao sveža salata, a mogu i da se kuvaju kao varivo. Još jedan od načina jeste da napravite čaj od sušenog lišća. Ipak, znajte da osobe sa oštećenom jetrom ne bi trebalo mnogo da koriste divlji krastavac, stoga ne bi bilo loše da se pre upotrebe ove biljke ipak posavetujete sa stručnjakom.

Divlji krastavac kao lek

Divlji krastavac kao lek koristi se jer poseduje izrazito veliku količinu fitohemikalija poput 20 amino kiselina, minerala, fenola, peptina, lipoproteina, flavonoida, vitamina i mnogih drugih važnih komponenata. Divlji krastavac sadrži elaterin, resin, pektin, ecbalin i njegovu kiselinu, šećer.Kao lek se koristi takođe zbog svog antioksidativnog delovanja koje je izuzetno važno zbog svakodnevne borbe protiv slobodnih radikala. Divlji krastavac se, pored pomenutih stvari, koristi i kao analgetik, antireumatik, antiskorbut, diuretik, drastik, kardik i laksativ.

Divlji krastavac kao lek koristi se u sledećim slučajevima:

Divlji krastavac kao lek koristi se u rešavanju problema cirkulacije krvi

Služi i kao lek za čišćenje creva – naročito kod trovanja narkoticima

Koristi se kod smanjivanja nivoa lošeg holesterola u organizmu, a samim tim povećava nivo dobrog holesterola

Biljka divlji krastavac kao lek služi za izbacivanje toksina iz organizma i stoga se smatra odličnim diuretikom i deluje posebno kod želudačno-crevnih tegoba u telu. Ako imate crevne parazite onda ne bi bilo loše da koristite osušene i samlevene semenke divljeg krastavca

Stručnjaci smatraju da je divlji krastavac biljka najpogodnija za upijanje masti iz organizma. Nju mnogi koriste i kada žele da redukuju celulit na koži tela

 • Koren divljeg krastavca otklanja bolove u zglobovima
 • Koristi se u lečenju žutice
 • Listovi divljeg krastavca služe za izbacivanje tečnosti iz probave, ali i kod edema
 • Divlji krastavac biljka koristi se i kod srčanih tegoba
 • Kao lek dobar je za lečenje bubrega
 • Njime se često nasilno izaziva dijareja kod trovanja
 • Divlji krastavac se koristi i kod hroničnog cistitisa
 • Divlji krastavac kao lek koristi se i za hemoroide. Sveži list ove biljke se stavlja kao oblog na mesta koja su zahvaćena hemoroidima.
 • Sok divljeg krastavca pomaže u uklanjanju akni, gljivica, osipa i infekcija na telu
 • Biljka divlji krastavac je idealna za dijabetičare – ona pomaže u smanjivanju nivoa glukoze u krvi
 • Stabilizuje krvni pritisak i stoga je dobro da ga koristitie ako imate visok krvni pritisak. Ako patite od ove tegobe možete da koristite osušene i samlevene semenke ove biljke

Divlji krastavac kao lek za sinuse

Divlji krastavac kao lek za sinuse daje izvanredne rezultate. Sinusi umeju praviti veliki problem čoveku i ako se tegobe ne saniraju na vreme može doći do upale što ume biti nesnosno. Divlji krastavac pored plodova daje i semenke koje su izuzetno delotvorne kod tegoba sa sinusima. Sok iz svežeg ploda divljeg krastavca se takođe koristi za lečenje sinusa i on služi za čišćenje sekreta iz sinusa i nosa.

Kapi od divljeg krastavca

Kapi od divljeg krastavca se, u suštini, prave od soka od divljeg krastavca. Kapi od divljeg krastavca koriste se kod svakog oblika upale sinusa, kod akutne i hronične upale. Taj sok od divljeg krastavca koristite tako što ćete kap svežeg soka razrediti sa 10 kapi destilovane vode i nakapati u nos 2 do 3 puta na dan po 2 kapi. Imajte u vidu da nekima ove kapi pomažu istog momenta u rešenju problema, a nekima ne. Nakon konzumacije kapi javlja se protivupalno dejstvo i moguće je da se pojave reakcije na njih – peckanje i pojačano izbacivanje sekreta, ali i kijanje i glavobolja, ali s vremenom te reakcije nestaju. Nemojte ove kapi da uzimate preventivno, ne bi trebalo da ih koriste deca i nemojte da ih koristiite ukoliko ste trudnica.

Divlji krastavac kao lek za sinuse koristite s merom opreza. Imajte u vidu da tokom korišćenja soka iz divljeg krastavca može doći do alergije i pojave edema. Edem predstavlja nakupljanje tečnosti na neki način i usled prekomerne konzumacije ovog soka može da dođe do trovanja unutrašnjih organa.

Čaj i sok od divljeg krastavca

Uzmite jednu malu kašiku osušenih listova divljeg krastavca i prelijte je sa 2dl vruće vode. Poklopite na pola sata i posle procedite. Uzimajte svega jednu do dve šoljice ovog napitka na dan, nikako više. Ovaj čaj možete koristiti i za spoljne tegobe.

Sok od divljeg krastavca dobija se ceđenjem zrelog ploda i koristi se za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Ako ga pijete onda pomešajte dve ili tri kapi na šoljicu vode ili čaja.