Crveni zdravac – čaj priprema i upotreba za plodnost, neredovne menstruacije, ispiranje usta…

Crveni zdravac (latinski naziv Geranium robertianum) predstavlja lekovitu biljku koja se najčešće kao lek koristi u vidu čaja. On se bere od aprila do juna i na ovom podneblju postoji ritual kada se crveni zdravac ubacuje u vodu na jutro uoči Đurđevdana jer se smatra da to donosi dobro zdravlje tokom cele godine. Ova biljka je prijatnog mirisa i crvene je boje, skoro pa ljubičaste.

Biljka crveni zdravac, macina trava ili očajnica

Biljka crveni zdravac u narodu je poznata još i kao macina trava i očajnica i ona raste kao samonikla biljka obično na podneblju gde su šume. Crveni zdravac ili, kako se još zove, očajnica, sadrži tanin, pektin, holin, flavonske heterozide i eterična ulja, i poseduje antiseptičko dejstvo.

Upotrebljava se za lečenje kožnih oboljenja poput posekotina, opekotina i ekcema, ali i za ispiranje sluzokože usta ukoliko je ona upaljena. Pored toga je pogodan i za lečenje površinskog skupljanja tkiva, koristi se protiv upale sluzokože organa za varenje, gorušice, žgaravice, bubrega.

crveni zdravac caj

Njena najveća namena je za takozvane ženske tegobe – ona je dobra za reproduktivne organe, za neredovne menstruacije, upale jajnika itd (pogledajte pasus Crveni zdravac i menstruacija). Preporučuje se da se koristi i kada postoje tegobe sa dijarejom, a u produžetku teksta imate i pasus koji objašnjava kako da napravite čaj posebno za ovu tegobu. Crveni zdravac se koristi i u kozmetici takođe jer čisti kožu i prijatan miris od kojeg se prave i eterična ulja.

Crveni zdravac čaj

Crveni zdravac čaj ima funkciju lečenja kod krvarenja u organizmu i pucanja čira. Ovaj čaj podstiče imunitet, umanjuje simptome iscrpljenosti, koristi se i za ispiranje usta, ali pospešuje i rad bubrega.Čaj od crvenog zdravca ublažava tegobe ako imate nesanicu, preporučuje se kod blage depresije, podiže energiju, umanjuje anksioznost, i naravno postmenstrualni sindrom i menopauzu, a kako to sve radi to pogledajte u narednom pasusu Crveni zdravac i menstruacija.

Crveni zdravac i menstruacija

Crveni zdravac i menstruacija: Neredovne menstruacije nisu više retka pojava kod žena, ali nekad ne moraju da budu razlog za paniku i strah. usled stresnog života ili promene ambijenta i klime ume da dođe do poremećaja u organizmu koji dovodi do izostanka menstruacije jednom, a ponekad i više puta. U tom slučaju je dobro posetiti ginekologa, ali ne morate odmah posezati za farmaceutskim proizvodima nego potražite pomoć i u samoj prirodi. Mnoge žene sve više uspešno koriste čaj od zdravca za regulisanje menstrualnog ciklusa. On se koristi za generalno sve menstrualne tegobe, pa i protiv upale jajnika. Važno je da se ovaj čaj koristi redovno kako bi došlo do izlečenja i napretka.

Crveni zdravac za neplodnost

Crveni zdravac za neplodnost (protiv neplodnosti) se pokazao kao odličan izbor jer mnogi ljudi na taj način uspešno leče sterilitet. Utiče na neplodnost tako što reguliše lučenje polnih hormona, čuva jajnike i njihovu prohodnost i leči upale ženskih organa za reprodukciju. Crveni zdravac protiv neplodnosti daje odlične rezultate i ako se kombinuje sa nekim drugim biljkama jer tada deluje povoljno na ženske reproduktivne organe.

Izdvaja se delotvornost u mešavini sa virkom, jer je i taj čaj poznat kao lekovit za ženske tegobe. U suštini, prirodni lek za lečenje steriliteta. Njega bi trebalo da piju oba partnera i to nekoliko puta dnevno u dozi od jedne šoljice čaja. Imajte u vidu da se on treba piti najmanje tri meseca redovno, ali uz pauze u toku menstruacija.  Iskustva kažu da su mnoge žene su uz pomoć crvenog zdravca uspele da se reše steriliteta i da zatrudne.

Crveni zdravac za plodnost: Ovaj čaj se najviše koristi protiv neplodnosti i iako postoji osnovni recept za ovaj čaj iznad, možete probati i sa ovom mešavinom. Uzmite svega prstohvat i stavite ga u 125ml prokuvane vode. Neka odstoji 10 minuta, procedite i pijte nekoliko puta na dan vi i vaš partner. Imajte u vidu da se u toku terapije čajem crveni zdravac za plodnost ne preporučuje konzumiranje alkohola jer on može da odmogne u vašoj borbi sa sterilitetom.

Priprema i iskustva

Priprema čaja od crvenog zdravca: Supena kašika (ili ako vam je lakše, oko 10g) od biljke crveni zdravac prelije se sa dva decilitra ključale vode. Potom se poklopi i drži pola sata i nakon toga procedi i pije tri puta na dan pre svakog jela. Postoje saveti koji kažu da ovaj čaj od zdravca možete piti i jednom dnevno na prazan stomak i da će i tad dati dobre rezultate.

Znajte da ukoliko budete koristiti veće mere ovog čaja može doći do tegoba u želucu jer koncentracija tanina ume da napravi problem ukoliko se mera ne dozira. Ukoliko planirate da njime ispirate usta, nije loše da napravite jači čaj, ali i da ga pomešate sa drugim biljkama. Recept možete videti ispod.

Za ispiranje usta

Priprema crvenog zdravca: Nabavite 25g zdravca, nane, iđirota i kamilice. Uzeti 2 velike kašike ove čajne smese i preiti sa 2dl prokuvane vode. Čaj treba da odstoji pola sata i nakon toga se usta ispiraju nekoliko puta tokom celog dana.

Protiv proliva

Priprema crvenog zdravca: Ukoliko imate tegobe sa dijarejom, pokušajte da je rešite ovim čajem. Dakle, napravite mešavinu od 10g crvenog zdravca, petrovca, smiljka i vranilovke. Uzmite 3 kašike ove mešavine i pomešajte se sa pola litre hladne vode preko noći. Zagrejte taj čaj sledeći dan i kad proključa on je spreman za konzumiranje. Procedite i pijte ga umesto vodom tokom dana. Možete napraviti i mešavinu od 30g crvenog zdravca sa kantarionom i živom travom u kombinaciji sa 10g majčine dušice. Dalji postupak je isti kao i kod gore navedenog čaja.