Mleveni lan kao lek protiv zatvora i za mršavljenje (UPOTREBA)

Lan je jedna od najhranljivijih namirnica čije su blagodeti mnogobrojne. Lan je u stvari biljka koja se, prema nekim saznanjima, upotrebljavala od davnina u različite svrhe, ali je definitivno najkorisnija ako se koristi u ishrani. Mleveni lan kao lek i lanene semenke postale su popularne poslednjih godina, pa samim tim i mleveni lan, koji u stvari predstavlja samlevene semenke lana. Ove semenke se mogu pronaći u braon i u zlatno-žutoj boji i njihova sorta ne utiče na njihovu hranljivost. Dakle, možete koristiti i jedne i druge semenke lana  i nećete pogrešiti! Ono što je takođe izuzetno zdravo za ishranu jeste laneno ulje koje se dobija od ovih semenki, ali je u narodu ipak zastupljenije korišćenje semenki.  Mleveni lan ipak unosite u organizam postepeno i tom prilikom konzumirajte puno tečnosti.

Zašto je mleveni lan bolji od semenki lana

Mleveni lan je bolji od celog zrna semenke jer se lakše vari i apsorbuje više nego što to rade cele lanene semenke. Naime, lanene semenke su dobre za oblaganje želuca, ali one samo protrče kroz organizam i često iz izbacite u punom obliku u kojem ste ih i uneli. Cele semenke imaju iste hranljive vrednosti, ali ako ih ne sažvaćete neće biti razgrađene. Upotreba mlevenog lana je jednostavna, mlevenjem semenki lana u stvari radite uslugu svom organizmu jer tako olakšavate proces varenja. Najbolje bi bilo kada biste pronašli semenke lana i sami ih samleli jer stručnjaci tvrde da je tako efekat bolji. Ako vam je taj princip komplikovan, ne brinite, postoji u prodaji već samleven lan.Ipak bolje je samleti ga pre upotrebe jer mleveno laneno seme brzo užegne.

mleveni lan

Hranljivost mlevenog lana

– Dobro je znati da je mleveni lan izuzetno bogat hranljivim materijama i da ga to stavlja na deveto mesto od 100 najhranljivijih namirnica. U njemu se nalazi bakar, folna kiselina, magnezijum, tiamin i mnogi drugi sastojci.

– Omega 3 masne kiseline ne samo što se nalaze u lanu nego je lan najbolji izbor ovih kiselina na celom svetu. Omega tri kiseline predstavljaju deo zdravih masti koje su neophodne za naš organizam najviše zbog toga što ih ljudsko telo ne stvara i moraju da se unose kroz ishranu. Omega tri masne kiseline smanjuju visok krvni pritisak i sprečavaju aritmije. Takođe, one snižavaju loš holesterol i sprečavaju stvrdnjavanje arterija. Ove kiseline nalaze se i u drugim supstancama kao što je morska hrana i riba.

– Lignini su jedinjenja koja su deo gotovo svake biljke i, verovali ili ne, i ovog jedinjenja ima najviše u lanu. Ova jedinjenja imaju svojstva antioksidanata i dobra su za borbu protiv bolesti, virusa, bakterija, gljivica i upala. Lignini su dobri za opšte dizanje imuniteta

Mleveno laneno seme prebogato je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima. Dok se rastvorljiva rastvaraju u vodi i stvaraju gel koja pomaže u snižavanju holesterola i glukoze, nerastvorljiva upijaju vodu i i olakšavaju pražnjenje creva

– Poslednji sastojak koji ćemo nabrojati, ali ne i najmanje važan je vitamin B17 koji služi za borbu protiv ćelija raka.

Ako ni zbog čega drugog, makar zbog ovog saznanja biste trebali da koristite mleveno laneno seme u svojoj ishrani jer je dokazano da sprečava tumore kao što su tumor na dojci ili na jajniku

Mleveni lan za probavu

Zbog čega se još mleveni lan smatra lekom? Lanene semenke su jedinstvene zbog sluzaste strukture koju imaju zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koja utiču za bolju probavu. Zahvaljujući sluzi održava se ravnoteža u probavi i omogućava se bolje pražnjenje creva. Treba da koristite mleveni lan i kad želite da uradite detoksikaciju organizma. Ova biljka ne samo da poboljšava pokretljivost vaših creva nego se bori i protiv kandide u crevima i protiv mnogih bakterija. Imajte u vidu da previše mlevenog lana može da izazove dijareju tako da ga uzimajte po kašiku do dve na dan.

Mleveni lan protiv zatvora

Ukoliko imate problema sa zatvorom i tvrdom stolicom obavezno uvrstite u svoju ishranu mleveni lan! Mleveni lan protiv zatvora je izuzetno koristan jer lan sprečava zatvor zahvaljujući sluzavoj strukturi i u isto vreme sprečava prebrzo pražnjenje i omogućava crevima da pokupe što više hranljivih materija. Uz njegovu upotrebu je potrebno uključiti i dovoljnu količinu vode.

Povezano>>>  Hrana protiv zatvora: 8 namirnica koje su prirodni lekovi protiv konstipacije

Mleveni lan za mršavljenje

Ako želite da smršate, ovo je prava namirnica za vas! Ne samo što ćete ispuniti svoj cilj nego ćete smršati zdravije. Naime, lan zbog svojih vlakana kupi tečnost iz organizma i puni stomak. I to nije sve! Na mršavljenje ne utiču samo vlakna lana nego i omega kiseline koje pospešuju rad hormona. Samim tim što je probava regulisana ovim sastojkom, time je mršavljenje još lakše. Često su nagomilani toksini uzrok viška kilograma koje mleveni lan sređuje, a borbom protiv gljivica i bakterija u crevima takođe pomaže pri mršavljenju jer imate sve manju potrebu za jedenjem slatkiša.

Saznajte više>>> Laneno seme za mrsavljenje za i protiv

Mleveni lan takođe i

– snižava nivo holesterola u krvi

– reguliše nivo šećera u krvi

– olakšava tegobe u menopauzi

– štiti kožu od oštećenja UV zracima

– sprečava nastanak bolesti srca

– ublažava reumu i artritis

– deluje pozitivno na moždane aktivnosti

– deluje pozitivno kod kožnih bolesti

– ublažava simptome astme

Mleveni lan upotreba

Obično se mleveni lan koristi sa jogurtom ili kefirom ili se dodaje i nekim drugim namirnicama. Njega možete upotrebiti i u pripremi čaja ili ulja od semenki lana. Dakle, mleveni lan ne morate koristiti samo sa jogurtom ili dodavanjem u pahuljice koje jedete ujutro. Možete ga dodati u premaze kao što su pavlaka, majonez, senf ili kečap. Preporučuje se i da prilikom pečenja kolača ili hleba pospete od gore mlevenim lanom, a možete ga koristiti kao neku vrstu začina kad spremate povrće ili meso. Ukoliko ste ljubitelji sendviča, pospite mleveni lan preko hleba sa puterom ili ga pomešajte sa medom i uzimajte po kašiku pre doručka. Nije pogrešno ni ako mleveni lan dodate u vaš blender kada pravite prirodne sokove.

Mleveni lan u trudnoći

Ukoliko ste trudni i želite da koristite mleveni lan, najbolje je da se prvo posavetujete sa lekarom koji je zadužen za vašu trudnoću. Preporuka stoji da se čaj od 100g lanenog semena i 100g neoljuštenog anisa uz suve šljive sme davati trudnicama i deci. Dakle, ukoliko dobijete zeleno svetlo za korišćenje ovog napitka znajte da 4 kašike ove smese sa 5 suvih šljiva treba da pomešate sa litrom hladne vode. Kad proključa drži se još par minuta i procedi se tek nakon pola sata. Pije se ujutro i tokom dana, 30 minuta pre obroka, a suve šljive bi trebalo pojesti.

Recepti sa mlevenim lanom

  1. Detoksikacija – Dobar recept za detoksikaciju je da koristite mleveno laneno seme u kombinaciji sa jogurtom ili kefirom ujutro umesto doručka. Mleveni lan i jogurt ne sadrže mnogo kalorija, ali ipak zasite. To će očistiti vaša creva, ali pripazite da ne koristite ovu kombinaciju duže od tri nedelje jer tada počinje da šteti.
  1. Lek protiv mioma – Na ovaj načim borite se protiv mioma i ako koristitite ovo 14 dana u kontinuitetu imaće velikog efekta. Prve nedelje mešajte dve velike kašike lanenog semena i meda, a druge samo po jednu kafenu kašičicu. Prelijte ovu smesu sa 200ml vode i čuvajte napitak 36 sati pa ga nakon toga konzumirajte.