vranilovka caj

Vranilova trava (divlji origano) lekovitost – čaj od vranilovke priprema i upotreba

Sigurno ste čuli i pre za lekovita dejstva vranilove trave i za širok spektar tegoba koje ona rešava. Vranilova trava (divlji origano) predstavlja jednu od najlekovitijih i najmoćnijih biljaka i njihovo blagotvorno dejstvo nije mit. Naime, mnogi mešaju pitomi i divlji origano i smatraju ga istim, međutim, divlji origano nije isto što i pitomi origano koji se koristi kao začin. On, za razliku od vranilove trave ima slabija aktibakterijska svojstva.

Inače, dobro je znati da postoji preko 50 vrsta origana, a najviše rezultata daje divlji origano (vranilova trava) i on se ne može kultivisati i uzgajati.

Zanimljivo je da biljka vranilovka raste samonikla, ona je bogata eteričnim uljima i koristi se u medicini i ishrani. Vranilova trava je često sastojak italijanskih jela – pizza, lazanja, ali i raznih soseva. Upotrebljava se svež ili sušen. Imajte u vidu da ne bi trebalo da koristite ulje vranilove trave ukoliko nemate dovoljno gvožđa u krvi. Može se desiti da se ono slabije apsorbuje u telu pa stoga bi bilo bolje da se pre upotrebe posavetujete sa lekarom.

Takođe, ukoliko imate srčane tegobe, povišen krvni pritisak, ako ste trudnica ili dojilja važi isti princip – posavetujte se sa lekarom jer su mišljenja da li da se koristi vranilova trava ili ne u ovim slučajevima oprečna.

 vranilovka caj

Vranilova trava kao lek

Vranilova trava se, zbog svojih antioksidanata koje poseduje, sve više koristi za lečenje različitih tegoba. Dugo je već godina poznata kao prirodni antibiotik i antiseptik stoga je i njena upotreba uveliko rasprostranjena. Vranilova trava sadrži mnoštvo zaštitnih supstanci koje omogućavaju sinergičko dejstvo. Može se koristiti kao ulje i kao čaj i oba načina pokazuju odlične rezultate. Kada govorimo o ulju, supstanca koje se smatra najznačajnijom aktivnom supstancom je karvakrol i što je njen sadržaj u ulju veći ona je efikasnija. Pored ove supstance, u sastavu ulja nalazi se i timol koji služi jačanju imuniteta. Naime, vranilova trava bogata je izuzetno važnim mineralima. Ona sadrži nutrijente i koliko je ova biljka dobra pokazuje i to da sadrži čak 16 puta više kalcijuma nego samo mleko. Sadrži cink u velikoj meri, više nego sardina, losos, sir, zrnevlje ili kikiriki puter. Sadrži zatim i gvožđe, magnezijum, niacin, mangan, kalijum, bor, vitamine C i A. Vranilova trava kao lek koristi se u mnogobrojnim slučajevima i neke od njih smo naveli u primerima ispod.

Vranilova trava kao lek koristi se u poteškoćama sa probavom, dijarejom, gljivicom kandidom, ali i kod smetnje unutrašnjih organa jer sadrži fenolne kiseline i flavonide.

Deluje i protiv pojave crevnih parazita.

Leči ekcem, psorijazu, ujede insekata i rane koje teško zarastaju.

Eliminiše višak tečnosti u organizmu, stoga se smatra odličnim diuretikom.

Vranilova trava kao lek deluje i kada se borite sa infekcijama i često daje iste ili i bolje rezultate od antibiotika. Ulje vranilove trave deluje brzo jer ne dozvoljava bakterijama i virusima da razvijaju otpornost. Posebno je značajna vranilova trava u rešavanju tegoba sa urinarnim infekcijama koje umeju biti učestale, uspešno se bori sa ešerihijom. Redovnom upotrebom vranilove trave možete se potpuno izlečiti.

Vranilovka biljka je delotvorna u suzbijanju 25 bakterija i gljivica stoga se preporučuje konzumiranje čaja ako imate bilo kakve tegobe sa ovim napastima u organizmu

Statistike pokazuju da vranilova trava ima tesnu vezu u otklanjanju paralize.

Vranilova trava kao lek koristi se i kod alergija, polenske groznice i upala sinusa i krajnika.

Vranilova trava dobra je za lečenje povišenog krvnog pritiska.

Vranilova trava čaj

Vranilova trava može da se koristi kao ulje – možete da ga pomešate sa nekim od bazičnih ulja (maslinovo ili kokosovo ulje), a možete ga koristiti i kao čaj. Čaj od vranilovke upotreba:

Čaj od vranilove trave se najviše upotrebljava protiv ešerihije koli, salmonele, stafilokoke i ostalih bakterija koje napadaju organizam. Vranilova trava čaj koristi se i kao lek protiv gljivice kandide. Ovaj čaj koristi se i za lečenje bolesti organa za disanje, želudačnih tegoba, a posebno crevnih tegoba. On leči i grčeve mišića, preporučuje se da se koristi kod neredovnih menstruacija, nedostatka apetita, poremećaja metablizma, reume itd. Pri kupovini vranilove trave obratite pažnju da li je proizvod sertifikovan, tj.da li je 100% organski. Primetićete razliku u ceni zapakovanog čaja od vranilovke i čaja koji se prodaje na merenje, ali se ipak odlučite da platite malo više jer je taj zapakovan i sertifikovan organski i sto posto proveren čaj. Njegova cena je oko 500 dinara.

Čaj od vranilovke upotreba

Postoji mnoštvo korisnih recepata za upotrebu čaja od vranilovke. Njega možete upotrebiti samostalno, možete ga pomešati sa još nekim drugim čajevima ili preparatima. U narodu je poznat kao čaj za jačanje. Nabrojaćemo u produžetku neke od načina kako se priprema čaj od vranilovke. Pročitajte ispod ako želite da vidite kako se priprema vranilovka čaj i sa čime biste mogli da je mešate da biste izlečili ešerihiju i ostale urinarne infkecije, upalu grla i gastritis.

Vranilovka čaj priprema

Osnovna priprema ovog čaja glasi ovako: Jedna mala kašika vranilovke prelije se sa 2dl kipuće vode, poklopi se da odstoji pola sata i onda se procedi. Nemojte piti više od tri šolje na dan.

Vranilovka čaj priprema – protiv ešerihije

Izmešajte 500 grama lista ili korena belog sleza, 100 grama lista vreska i isto toliko lista ruže, cveta vranilove trave i osušenih peteljki trešnje. To je sada smesa za čaj i dve kašike prelijte sa pola litre ključale vode. Neka odstoji jedan sat, procedite i pijte u manjim gutljajima celi dan. Ovu mešavinu čajevima upotrebljavajte tri nedelje.

Vranilovka čaj priprema – protiv urinarnih infekcija

Pomešajte po 100 grama uve i vranilove trave i 3 kašike mešavine sipajte u 7dl ključale vode. Ostavite da odstoji pola sata u posudi koja je poklopljena. Procedite i pijte u manjim gutljajima celi dan.

Vranilovka čaj priprema – protiv upale grla

Supenu kašiku majčine dušice i istu količinu vranilove trave prelijte sa  pola litre ključale vode, kuvajte nekoliko minuta i kad sklonite sa ploče naparavajte se najmanje 10 minuta.

Vranilovka čaj protiv gastritisa

U staklenu teglu pomešajte 2dl belog vina sa kašikom vranilovke. Dobro je zatvorite i držite na tamnom mestu sedam dana. Povremeno promućkajte i kad istekne sedam dana procedite i pijte kašičicu svako jutro, pola sata pre doručka.

[icegram campaigns=”8351″]