Termalna voda za lice

Šta je termalna voda i kako se koristi za negu kože?

Ako biste ušli u bilo koju apoteku u Francuskoj, odmah biste naleteli na reklame za termalnu vodu u spreju. Gomila francuskih proizvođača kozmetike (Avene, La Roche-Posay, Uriage i Vichy) prodaju termalnu vodu u spreju. Šta je to, čemu služi i kako se razlikuje od obične vode?

Šta je termalna voda?

Termalna voda za lice se dobija iz vrela, tj. sa toplotnih izvora. Voda u ovim izvorima potiče iz dubine zemlje, gde se zagreva geotermalnim putem (prirodnom toplotom, koja je između ostalog, odgovorna i za topljenje lave).

Šta je u termalnoj vodi?

Uglavnom je voda, naravno, ali ipak nije u pitanju samo voda u sprej boci. Kako se termalna voda za lice podiže do izvora, prolazi kroz zemlju i stene koji se rastvaraju, pa se u njoj nalaze i neki minerali. Sadržaj minerala termalne vode zavisi od njenog izvora. Minerali koji su u termalnoj vodi, nalaze se i u prirodnom hidrantnom faktoru naše kože, a to su hloridi, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum.

Pred vama se nalazi tabela sastojaka termalne vode. Postoje varijacije, pošto je ipak u pitanju prirodni sastav.

Sastav (mg/l ili ppm) – Avene – La Roche-Posay – Vichy – Uriage

Ukupno suvih materija – 207 – 444 – 5120 – 11000

Natrijum – 4,8 – 10 – 1860 – 2360

Kalijum – 0,7 – 2,2 – 99,6 – 45,5

Kalcijum – 42,7 – 140 – 150,6 – 600

Magnezijum – 21,2 – 4,9 – 12,3 – 125

Hloridi – 5,4 – 25 – 357 – 3500

Bikarbonati – 226,7 – 396 – 4776,3 – 402

Sulfati – 14 – 30 – u tragovima – 2862

Nitrati – 1,4 – u tragovima – u tragovima – <100

Silicijum dioksid (SiO2) – 10,6 – 30 – / –  42

Selenijum – / – 0,060 – / –  /

Strotinium – / –  0,260 – / – /

Cink – / – 0,22 – / – 0,16

Bakar – / – 0,005 – / – 0,075

Mangan – / – / – / – 0,154

Gvožđe – / – / – / – 0,015

pH – 7,4 – 6,9 – 7,00 – 6,77

 

Kao što ste primetili, količina sastojaka termalna voda za lice varira od proizvođača do proizvođača. Uriage termalna voda za lice sadrži najviše minerala, čak 55% više nego Avene, u kojoj je mineralni sastav najmanji.

Ova „/“ oznaka u tabeli znači da nema podataka, pošto različiti proizvođači naglašavaju različite stvari. La Roche-Posay najveći akcenat stavlja na količinu selenijuma u njihovoj vodi, dok je za Uriage najvažniji kalcijum. Avene puno pažnje posvećuje odnosu kalcijuma i magnezijuma, koji  je 2:1 u njihovoj termalnoj vodi za lice.

U svakoj boci nalazi se azotni gas, koji izbacuje termalnu vodu za lice iz sprej boce. Neki izvori spominju da azot može uzrokovati štetu koju prave slobodni radikali i izazvati smrt ćelija. Ova tvrdnja, srećom, nije tačna, pošto se azotni gas nalazi u 78% vazduha koji udišemo! Zapravo je veoma nereaktivan, toliko, da se obično koristi u laboratorijama za izbacivanje reaktivnijih stvari poput kiseonika i vode.

Zašto je termalna voda dobra za lice?

Postoji puno studija koje pokazuju da termalna voda za lice ima pozitivan učinak. Nažalost, gotovo sva ispitivanja sprovele su kompanije koje prodaju termalnu vodu, pa je prirodno da žele da pokažu da je njihov proizvod bolji od ostalih, tako da bi ta istraživanja ipak trebalo uzimati u obzir s rezervom. Dve najbolje ispitane termalne vode za lice su Avene i La Roche-Posay. To ne znači da su njihoci proizvodi bolji, samo da su efekti o kojima pričaju malo potkrepljeniji, zasad.

Takođe, puno ispitivanja obavlja se in vitro, što znači da su ćelije ili tkiva stavljena u vodu i zatim su beleženi rezultati. Ovakva istraživanja su dobra za testiranje samog proizvoda, da se vidi kako nešto radi, ali nisu dovoljno opsežna. Ljudi su mnogo kompleksniji od šačice ćelija u petrijevoj posudi.

Sa svim ovim „upozorenjima“ na umu, evo šta istraživanja kažu o efektima termalne vode za lice:

Termalna voda za lice kao zaštita od UV zraka

U in vitro testovima, termalna voda za lice firmi La Roche-Posay, Uriage i Avene štite ćelije od oštećenja izazvanih UV zracima. Kod miševa koji su se mazali kremom koja sadrži La Roche-Posay, tumori su se sporije razvijali u odnosu na kontrolnu grupu, nakon izlaganja UVB zracima. La Roche-Posay krema sa termalnom vodom za lice smanjuje nastanak opekotina od sunca, kod dobrovoljaca koji su se izlagali UVB zracima.

Spekuliše se da su selenijum, cink i/ili bakar zaslužni za ovaj efekat, pošto su oni važni za funkcionisanje antioksidantskih enzima koji se prirodno nalaze u koži i upijaju štetne slobodne radikale koje proizvode UV zraci.

Termalna voda za lice smanjuje upalu

Termalna voda za lice se obično koristi za mnoga upalna stanja kože, uključujući atopični dermatitis (ekcem), psorijazu i dr.

U in vitro studijama, Uriage, La Roche-Posay i Avene termalna voda za lice smanjuje proizvodnju hemikalija iz ćelija kože koje izazivaju upalu. Ispitivanje na ljudima pokazalo je da La Roche-Posay termalna voda u gelu smanjuje iritaciju izazvanu natrijum lauril sulfatom.

Kliničko istraživanje pokazalo je da Avene ublažava atopični dermatitis (ekcem) kada se doda u kremu, i smanjuje količinu bakterija koje izazivaju upalu na koži. Avene smanjuje količinu ljuštenja koje se obično javlja kao neželjena pojava trrtinoina u lečenju akni. La Roche-Posay pomogao je u 50%  slučajeva psorijaze, mada se u toj studiji termalna voda za lice i pila i mazala na kožu.

Možda biste očekivali da veća količina minerala u vodi više znači, ali zapravo, mekoća, gipkost su bolji sa manjom dozom minerala, a i iritacija je slabija (treba znati da je konkretno ovu studiju obavila roditeljska firma kompanije Avene, koja u sebi ima najmanje minerala).