Aronija kao lek, konzumiranje i upotreba svežih i sušenih bobica

Bobice aronije su sve popularnije među potrošačima koji brinu o svom zdravlju, te žele da ubace što više super-namrnica u ishranu. Male, tamne bobice biljke Aronia melanocarpa su pune hranljivih sastojaka i antioksidanata, kao što su vitamin C i antocijani, i imaju pozitivne efekte na zdravlje za one koji pokušavaju da ojačaju imunitet boljom ishranom.

Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, falvonoida i antocijana. Aronija je izvor vitamina ko što su A, C, R, B9, B6, B2, E i minerala poput kalcijuma, kalaja, gvožđa, mangana, joda i fosfora.

Aronija lekovita svojstva

Neprevaziđena aktivnost antioksidanata – bobice aronije su posebne zbog toga što su toliko pune antioksidantima, da prevazilaze sva ostala super-voća. Sveža aronija, po testu kapaciteta kiseonika da upije aktivnost slobodnih radikala, ima rezultat 15,280 umol TE/grama. To znači, po zvaničnim podacima, da sveža aronija ima koncentraciju antioksidanata tri puta veću od borovnice, acai bobica i kupina, a 1,5 puta veću od ribizle i brusnice.

aronija kao lek za zdravlje

Aroniju nekada nazivaju i „voće od kog se zagrcneš“, jer su bobice zbog antioksidanata toliko jakog ukusa, da ih mnogi ne mogu jesti sirove. Srećom, voće zadržava sve antioksidanate i kada se iscedi, te je najbolji način da konzumirate aroniju upravo putem soka. Zato je i najrasprostranjenija upotreba sveže aronije u vidu soka.

Samo neki od antioksidanata koji se nalaze u aroniji su: delfinidin, petunidin, epicatekin, kvercetin, pelargonidin, malvidin i peonidin, koji imaju sposobnost da se bore protiv slobodnih radikala u telu, koji uništavaju ćelije. Na taj način, antioksidanti nas štite od degenerativnih bolesti i usporavaju starenje.

Aronija kao lek za srce.Aronija poboljšava cirkulaciju krvi, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Slobodni radikali su pravi uzrok raznih bolesti koje utiču na srce.Upotreba soka od aronije ili suvih bobica može sprečiti bolesti poput dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.Aronija je voćekoje sadrži veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, promoviše zarastanje rana, uklanjanje toksične materije iz organizma, smanjuje upalu, poboljšava elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje. Zdravi krvni sudovi znače i zdravo srce.

Aronija kao lek za urinarne infekcije – Hininska kiselina je jedinjenje šećera koje se nalazi u mnogim biljkama, uključujući grm aronije. Zapravo, aronija je toliko bogata hiniskom kiselinom, da neka istraživanja pokazuju da je bolje koristiti sok od aronije kod problema sa urinarnim traktom (stanja u kom je hininska kiselina od velike pomoći), nego sok od brusnice, koja se smatra najboljom za lečenje urinarnih infekcija.Sušena aronija takođe ima lekovita dejstva na bubrege.

Dobar izvor gvožđa – 100 grama sušenih bobica aronije sadrže 93% preporučljive dnevne količine gvožđa, važnog minerala koji reguliše metabolizam, jača imuni sistem, povećava energiju i podržava funkcionisanje moždanih ćelija i endokrinih žlezda. Manjak gvožđa je jedno od čestih problema sa krvnom slikom, pa ukoliko i vi patite od anemije, jedite više hrane bogate gvožđem, kao što je aronija.

Visok nivo vitamina C – U 100 grama sušene aronije nalazi se 34% preporučljive dnevne količine vitamina C, važnog antioksidanta koji se rastvara u vodi i sintetiše kolagen (npr. održava sva tkiva u telu zajedno) i povećava broj belih krvnih ćelija, čuvajući nas od bolesti. Vitamin C je, naravno, i sam antioksidant.

Prirodan laksativ – svo voće je bogato vlaknima, te i bobice aronije nisu izuzetak. Pekmez od aronije je odličan lek za zatvor. Vlakna nas drže duže sitim jer upijaju vodu iz creva, a kada se to svojstvo upari sa niskokaloričnim bobicama aronije, znači da su one odličan izbor ukoliko pazite na liniju.

Upotreba i konzumiranje aronije

Upotreba aronije nije ograničena samo na odrasle ona je odlična i za decu.Zbog jakog ukusa koji ima sibirska aronija za decu je najbolji sok.Dnevna doza koju slobodno možete konzumirati je 200 ml soka ili 100 gr. suve aronije.Isto važi i za decu.Konzumiranje sveže aronije kao što smo već pomenuli ne odgovara mnogima, možete ih pomešati sa drugim voćem npr.  možete ih dodati u voćnu salatu.Takođe u nekim zemljama se aronija dodaje u ovsenu kašu ili jogurt.

Bobice aronije se polako mogu naći na policama velikih supermarketa i u zdravoj hrani, a možete ih naći i na pijacama. Ukoliko tražite način da u život unesete antioksidante koji će se boriti protiv slobodnih radikala, aronija je odličan izbor!

Zaključak:

Zašto se aronija konzumura kao lek

Aronija poboljšava cirkulaciju i protok krvi, čisti krv, smanjuje pritisak i nivo šećera u krvi, sprečava aterosklerozu i upalu arterija, poboljšava rad štitnjače i funkcije jetre, izlučivanje žuči, olakšava grčeve i bolove u stomaku, jača imunitet i sprečava širenja virusnih i bakterijskih infekcija, usporava proces starenja i sprečava rak, takođe odlična je za čišćenje organizma od štetnih materija i teških metala.Za bolje zdravlje počnite da konzumirate aroniju!