bol u lopatici

Bol u lopatici i ispod lopatica mogući uzroci i mere koje možete preduzeti

Postoji nekoliko različitih uzroka za bol ispod lopatice, koji u početku mogu biti zbunjujući. Ponekad, bol nije razlog za brigu ali nekada može ukazivati na ozbiljno, ili čak smrtonosno oboljenje, poput raka pluća.

Prva stvar koji treba da uradite jeste da eliminišete mogućnost postojanja bilo kakvih ozbiljnih problema sa lopaticama i srodnim zglobovima, jer su ti delovi tela vrlo kompleksni.

Česti uzročnici bola u lopatici ili ispod lopatica

bol u lopatici

 1. Problemi sa držanjem

 • Loše držanje na poslu: Možda niste znali da, samo dužom upotrebom miša koji ne stoji na odgovarajućem mestu, možete izazvati bol u lopatici. Ukoliko se to dešava kod vas, podesite miš tako da možete da radite bez pomeranja lakta od tela.
 • Duga vožnja: ukoliko su vam ruke i laktovi podignuti, osetićete bol ispod leve lopatice.
 • Držanje objekta: dugo držanje nekog objekta, može izazvati bol ispod lopatice. Pa, bilo da držite bebu, naslonjenu na kuk, ili neki drugi objekat ispred sebe, ukoliko znate da ćete ostati u tom položaju duže vreme, nađite nešto što bi vam pružilo dodatnu podršku.
 • Nošenje tašne: ukoliko uvek nosite torbu na isti način, stvoriće se bol koji se iz ramena širi na vrat i glavu.
 • Spavanje sa strane: na ovaj način, stvarate dodatni pritisak na ramenima, vratu i vilici. Spavanje na stomaku pravi bol u vilici i još je gore po vas.
 • Dizanje tegova: ukoliko dižete tegove, a ne radite na mišićima leđa, očekujte da vas zaboli lopatica.
 1. Starenje

Kako starite, kosti postaju slabije jer se smanjuje njihova gustina. Osteoporoza može učiniti kosti još krtijima i podložnijim povredama. U tom slučaju, čak i manji pad može izazvati bol ispod lopatice, zbog slomljene kosti u ramenu ili lopatici.

 1. Prehlada ili grip

Kada tek dobijete grip, osetićete da vas celo telo boli. Posle ovoga, osećate se loše i počne da vam curi nos, a možete dobiti i temperaturu. Mišići ramenog pojasa mogu vas zatezati i boleti, doduše samo privremeno, ali, tog neprijatnog osećaja možete se rešiti toplim oblogom.

 1. Uklješten živac

Ukočen, upaljen ili uklješten živac donosi vam bol u lopatici koji se širi od ramena, pa sve do ruke. Obično, bol možete ublažiti mastima koje se nabavljaju u apoteci, ili lekovima koji će smiriti nerv. Ukoliko se problem ponavlja, doktor će vam možda preporučiti fizikalnu terapiju.

 1. Smrznuto rame

Ovo stanje se može pojaviti ukoliko nemate dovoljno sinovijalne tečnosti u ramenu, jer se zahvaljujući njoj rame glatko pokreće. Ukočeno rame će izazvati bol ispod lopatice, koja će se samo pogoršati ukoliko pokušavate da pomerate rame. U ovom slučaju, moraćete da ograničite svoje pokrete, i iskombinujete nekoliko terapija: tople obloge, lekove, vežbe za ciljano jačanje mišića i fizioterapiju.

 1. Artritis

Zbog artritisa, možete osećati probađajuću bol ispod lopatice ili u celom ramenom pojasu. Artritis ograničava vaše pokrete u ručnim zglobovima, ali, moguće ga je kontrolisati određenim lekovima.

 1. Fraktura kostiju

Jedan od uzročnika najjačeg bola u lopatici je fraktura ključne kosti ili lopatice. Bilo kakva nezgoda koja izaziva pucanje ili lom kostiju, izazvaće bol u celom ramenom pojasu. U nekim slučajevima, može biti potrebna operacija kako bi se kost namestila za pravilno zarastanje. Nakon intervencije, rade se vežbe za jačanje.

 1. Napad žuči

Bolesti žuči, poput kamena u žučnoj kesi često izazivaju bol ispod lopatice. Kamen u žučnoj kesi sprečava protok žuči, što dovodi do bola u gornjem delu stomaka, te se širi skroz do desnog ramena. Napad žuči može trajati od 15 minuta do nekoliko sati. On se obično javlja nakon teškog, masnog obroka i može izazvati mučninu ili povraćanje.

 1. Srčani udar

Kod muškaraca, srčani udar izaziva bol u ramenima, a kod žena se bol javlja između lopatica. Naravno, ne zaboravite da je i puno drugih simptoma uključeno u pokazatelje srčanog udara. Zbog toga, ukoliko osećate bol ispod lopatice ili između lopatica, i imate još neki simptom poput povraćanja, vrtoglavice, bol u levoj strani grudnog koša ili se jako znojite, nazovite hitnu pomoć.

 1. Bolesti jetre

Absces jetre, rak i druge bolesti jetre mogu izazvati bol ispod desne lopatice. Rak jetre može biti glavni krivac, ukoliko se raširio. Absces jetre (bakterijska infekcija) jede njen deo, te stvorena rupa u jetri uzrokuje bol. Ova bol se širi sve do ramenog pojasa.

 1. Rak dojke

U mnogim slučajevima, bol ispod lopatice je znak da se rak dojke proširio. Žene koje imaju rak dojke treba da odu na snimanje što pre, ukoliko osete bol u lopatici i oko nje.

Mere koje možete preduzeti, kako bi olakšali bol u lopaticama

 1. Ograničite pokretanje ruke i ramena

Prva stvar koju treba da uradite čim osetite bol u lopatici, jeste da obratite pažnju na to kako koristite ramena i ruke svakog dana. Izbacite svaku aktivnost koja stavlja pritisak na ramena, kako biste im dali oduška. Redovno odmarajte ramena, tako što ćete ležati ravno i sa podrškom na leđima.

 1. Lagano istezanje

Joga i vežbe laganog istezanja mogu pomoći i opustiti mišiće ramenog pojasa, te umanjiti bol i napetost.

 1. Hladni ili topli oblozi

Kada imate neku upalu mekog tkiva i mišića, led može doneti olakšanje. Stavite led u neku krpu kako ne bi bio u direktnom kontaktu sa kožom i stavljajte ga tri puta dnevno, da ublažite bol i upalu. Topao oblog na ramenu može takođe pomoći. Poboljšaće cirkulaciju, ubrzati oporavak i umanjiti bol.

 1. Lekovi

Doktor će vam verovatno dati recept za nesteroidne, antiupalne lekove koji će vam privremeno ublažiti bol. Ponekad, možete primiti i infekciju steroida.

Kada treba otići kod doktora

 • Pravo rešenje za bol ispod lopatice dobićete tek nakon lekarske dijagnoze. Što znači da ukoliko redovno osećate bol u ovom delu tela, treba da odete kod svog doktora i vidite u čemu je problem.
 • Uvek se obratite lekaru ukoliko osećate mučninu, imate probleme sa disanjem ili bolove u grudima, duži vremenski period. Takođe, obratite pažnju na druge simptome koje osećate jer će doktoru za dijagnozu vašeg stanja, pomoći svaka informacija koju mu prižite.