Bubuljice na glavi mogući uzroci i kako ih se rešiti

Kako se rešiti bubuljica na glavi?

Ukoliko imate bubuljice na glavi, koje vas čine očajnima, pročitajte ovaj članak kako biste dobili korisne informacije o uklanjanju bubuljica sa kože glave.

Bubuljice se javljaju na raznim delovima tela, poput lica, vrata, leđa, ramena, i na skalpu. Uzrokuje ih začepljenje pora, koje izaziva upalu folikula dlake i žlezde koja luči sebum ovo stanje je poynato kao folikulitis.

Bubuljice su vrsta akni, koje se javljaju u telu zbog brojnih razloga, kao što su nedovoljno raznovrsna ishrana, loše navike u higijeni, nasledni faktori, stres, disbalans hormona, prevelik unos kofeina, začinjena hrana, ekstremno toplo vreme, izloženost suncu, promene u vremenskim uslovima. U ovom članku, naučićete kako da uklonite bubuljice sa kože glave.

bubuljice na kozi glave

Bubuljice na glavi (nazivaju se i aknama skalpa) su mnogo teže za lečenje (za razliku od onih koje iskaču na drugim delovima tela), zbog kose. Ali, za razliku od akni koje se pojavljuju na ostalim delovima tela, ove su barem „nevidljive“ te je osobama koje imaju problema sa njima utoliko manje neprijatno. Ukoliko se pojavljuju povremeno i ne smetaju previše, najbolji tretman je da ih ostavite na miru, i date im vremena da same prođu. Obično će nestati posle nedelju dana. Ali, ukoliko je cela glava puna bubuljica i bolnih čvorova, onda treba preduzeti brojne preventivne mere, zajedno sa lečenjem.

bubuljice na glavi

Čistoća

Jako je važno paziti na hagijenu, i održavati kožu glave čistom, pogotovo ako je kosa jako masna. Ukoliko su kosa i skalp ekstremno masni, te su pogodno mesto za bubuljice, obavezno perite kosu svaki dan blagim šamponom, ili nekim koji kontroliše proizvodnju ulja.

Benzol-peroksid

Kožu glave i kosu treba prati benzol-peroksidom. Benzol-peroksid je odličan u borbi protiv bubuljica na glavi, pogotovo onih gnojavih, koje imaju beli vrh. Njih ne treba dirati, nego pustiti benzol-peroksid da uradi svoje- smanjiće otok, dok bi ceđenje izazvalo infekciju. Ipak, treba biti oprezan sa upotrebom benzol-preoksida. Ukoliko se previše koristi, može posvetleti kosu.

Salicinska kiselina

Kao i kod akni na licu, čvorovi na glavi se takođe mogu tretirati salicinskom kiselinom. Umočite vatu u salicinsku kiselinu i nanesite na aknu. Ponavljajte ovaj proces mesec dana, ili dok akne potpuno ne nestanu.

Šampon protiv peruti sa cinkom

Perut može iziritirati akne na glavi, te bi kosu trebalo prati dobrim šamponom protiv peruti. Većina ovakvih šampona sadrži cink, koji pomaže u borbi protiv akni.

Lekovi

Ukoliko bubuljice na glavi postanu velik problem, konsultujte se sa lekarom. Doktor će vam najverovatnije prepisati oralni antibiotik, lek protiv svraba, i, možda neki antibiotik sa lokalnim delovanjem, kako bi uklonili simptome. Pacijentima koji pate od folikulitisa na skalpu (stanja koje uzrokuje bakterijska ili gljivična infekcija, rezultira bubuljicama duž linije kose) se prepisuju antibiotici, antihistamini i antigljivični lekovi.

Efektne paste

Jedan od najefektnijih načina da izlečite bubuljice na glavi je primenom paste od meda i cimeta. Nanesite je na bubuljice svako veče, ostavite tokom noći, pa ujutru isperite mlakom vodom. Još jedan domaći recept za akne je sok od nane, koji se pomeša sa mrvicom kukurme i nanese direktno na bubuljice. Nakon 20 minuta delovanja, operite skalp toplom vodom.

Osoba koja je sklona bubuljicama na glavi treba da izbegava kozmetičke proizvode koji sadrže ulja, kao što je to nekad slučaj u proizvodima za stilizovanje kose. Neki regeneratori mogu sadržati ovlaživače, pa ih neko vreme nemojte koristiti. I za kraj, ponavljamo, vodite računa o higijeni, kako se infekcija ne bi proširila. Zato, izbegavajte spa centre, tople kade, i nemojte deliti sa nekim peškir, četku za kosu, i sl.