Herpes na oku: Zašto se javlja, koji su simptomi, kako se leči, slike

Šta je herpes na oku?

Ova vrsta herpesa najčešće napada rožnjaču, ili spoljašnji deo oka. Naziva se još i očni herpes, ili infekcija oka herpes simpleksom. Svake godine, pogađa oko 25 miliona ljudi. Od tog broja, otprilike 50 hiljada njih zapati još neku infekciju, ili im koža oko očiju bukne. Herpes ne bira žrtve i može se javiti kod osoba svih uzrasta, polova i rasa. U Americi, herpes je jedan od glavnih uzročnika slepila rožnjače.

Tipovi

Postoje tri tipa herpesa na oku, i to su:

 • keratitis: najčešći tip herpesa oka, koji se može raširiti sve do srednjeg sloja rožnjače. Izaziva ožiljke, koji dovode do potpunog gubitka vida. Ponekad, uzrokuje slepilo
 • iridociklitis: ovaj tip uključuje upalu cilijarnog dela oka i irisa (dužice). Uzrokuje zamućen vid, crvenilo, bol i (ponekad jaku) osetljivost na svetlo
 • herpes retinitis: ovaj tip se javlja kada se infekcija razvije u zidu zadnjeg dela oka, ili mrežnjače
Herpes simpleks keratitis

Herpes simpleks keratitis

Simptomi herpesa na oku

Simptomi se mogu pojavljivati periodično, ili svakog dana, a ponekad mogu biti jaki i ozbiljno vam smetati. Neki od simptoma uključuju:

 • zamućen vid
 • bol u oku
 • osetljivost na svetlo, koja se može pogoršavati
 • konjuktivitis (upala površine oka)
 • letargija ili slabost
 • bolni čvorići koji se pojavljuju na oku ili kapku
 • oči su crvene i bolne, tzv. krvave oči
 • upala dela oka koji se zove iritis i uvetis*
 • iritacija očiju
 • izbacivanje vode kroz oči
 • natečeni kapak
 • osećaj svraba u oku

herpes oka

Uzrok

Herpes na oku je virusna infekcija koju obično izaziva herpes simpleks virus (HSV) tipa 1. Zove se herpes simpleks keratitis. Ova vrsta herpesa izaziva i neku vrstu izraslina na licu, i hladne rane. Još uvek nije potpuno jasno šta tačno uzrokuje pojavu HSV-a tipa 1, ali se smatra da je puno ljudi bilo izloženo ovom virusu nekada kad su bili mali i da su živeli sa njim, ni ne znajući da ga imaju, jer su možda sve vreme bili asimptomatični.

Virus može ostati skriven, dugo vremena. Takođe, ne zna se tačan razlog zbog kog se virus aktivira, ali su velike šanse da ga zapatite ako vam imuni sistem oslabi.

Kada jednom dobijete herpes na oku, veće su šanse da se infekcija posle nekog vremena, ponovo pojavi. Između infekcija, može proći par dana, ili čak nekoliko godina, nema jasnih pravila. Razlozi zbog kojih se HSV tipa 1 ponovo vraća mogu biti različiti- stres, izlaganje suncu, bolest.

Ovaj tip herpesa prenosi se sa jedne osobe na drugu kontaktom. Pa, ukoliko znate da neko ima HSV tipa 1, izbegavajte kontakt poput ljubljenja, diranja rana i sl, jer se možete i sami inficirati.

Herpes na oku se može pojaviti kod osoba koje diraju oči, a imaju početnu fazu izbijanja HSV-a tipa 1. Ukoliko dođete u kontakt sa ovim virusom, obavezno dobro operite ruke. Obično se u tom slučaju virus neće aktivirati i napraviti veće zdravstvene probleme.

Još jedan virus koji bi mogao da izazove herpes na oku, je isti onaj koji uzrokuje zoster i male boginje. Taj virus napada nervni sistem i zove se varičela-zoster virus. Ukoliko on izaziva herpes na oku, onda se naziva herpes zoster oftalmikus.

herpes na oku slike

Lečenje

Kako biste dobili odgovarajuće lečenje za oko, zakažite pregled kod oftamologa. Način lečenja najviše zavisi od mesta na kom se infekcija razvila. Svaki slučaj herpesa je zaseban i tako se i leči, jer bi neki tretmani mogli samo da iziritiraju virus, umesto da pomognu u njegovom suzbijanju.

Ne postoji lek za herpes na oku, lečenjem se postiže kontrola širenja virusa. Lekar vam može prepisati neke kapi sa antivirusnim dejstvom, ili masti za lokalnu upotrebu, kako bi umanjili štetu koju herpes može naneti oku. Takođe, mogu vam prepisati kortikosteroide u formi kapi za oči, ili antivirusni lek za oralnu upotrebu. Ukoliko je neophodno, doktor će sastrugati ugroženi deo rožnjače, kako bi ručno uklonio ćelije koje je pogodio herpes.

herpes na ocima simptomi

Iako herpes na oku nije izlečiv, svaki put treba da tražite medicinsku pomoć, jer ukoliko ga ostavite tako, možete pretpeti ozbiljne posledice. Npr. možda ćete doćio u situaciju da vam treba transplatacija rožnjače, kako bi povratili normalan vid. Pravilnim lečenjem ćete i produžiti vreme između pojava herpesa. Kada izlazite na sunce, uvek nosite tamne naočare.