Tinktura od gaveza lekovitost i upotreba

Biljka gavez je veoma lekovita, postoji verovanje da su Stari Grci i Rimljani lečili mnoge tegobe ovom biljkom koja im je tada koristila kao univerzalni lek posebno kao lek za bolesti kostiju. Od ove biljke danas se pravi tinktura koja je čak pomagala mnogim bolesnim ljudima koji su od raznih tegoba patili dugi niz godina. Za ovu tinkturu često kažu da je čudnovata jer leči i najupornije bolesti i u sebi ima neka neverovatna svojstva.

Tinktura od gaveza pomaže kod proširenih vena, hemoroida, kao i kod artritisa i upale pluća. pročitajte u narednim redovima u kojim se sve oblicima koristi gavez kao i kod kojih oboljenja je posebno koristan i lekovit.

Gavez biljka

Gavez biljka na oko uopšte ne izgleda lepo, ali bez obzira na to, jako je lekovita zbog čega ne čudi informacija da se ova biljka koristi kao glavni sastojak mnogih krema a često se pije i kao čaj. Postoji izreka koja kaže da bi dva zdrava prsla srasla ukoliko bi bila vezana korenom gaveza. To dovoljno govori o moćima ove biljke za koju se davno verovalo da potiče iz rajskog vrta. Ova biljka raste blizu potoka i na vlažnim livadama, potrebna joj je vlažna podloga da bi rasla. Cvetovi su joj ljubičaste boje a od biljke se koristi sve, od cveta do korena. Koren je crne boje a kada se prereže jako je mastan i pun sluzi. Koren se obično bere u proleće dok se list i cvet beru od maja pa do avgusta. Ako hoćete da koristite koren, iskopajte ga lopatom i odmah ga iskoristite dok je pun sluzi (ako na primer hoćete da napravite kremu). Sluzavi koren je potrebno sušiti blizu peći a kasnije od njega se može pripremiti mast. Blagodeti ove biljke su velike, u narednim redovima pročitajte za šta je sve ova biljka dobra.

tinktura od gaveza

Tinktura od gaveza lekovitost

Tinktura od gaveza se ubraja u lekovito sredstvo koje je odlično za sve tegobe, počevši od blova u zglobovima, čukljeva, proširenih vena, upale mišića i hemoroida. Tinktura od ove čudnovate biljke se jako lako priprema, sve što vam je potrebno u receptu je rakija, sedamsto milimetara i sto grama suvog korena gaveza. Izrendajte ili iseckajte koren gaveza i prelijte ga sa rakijom. Posuda u koju ćete smestiti gavez mora da se hermetički zatvara i da bude neprozirna. Posuda treba da stoji vertikalno na tamnom mestu u periodu od dve nedelje. nakon toga tinkturu možete koristiti, kako god želite: možete je mazati ili u vidu obloga je koristiti. Svaki put kada vraćate posudu sa tinkturom, trudite se da je čuvate na tamnom i suvom mestu. Što se tiče upotrebe, tinktura se može koristiti za sve tegobe, kod preloma gostiju, gnojnih zapaljenja, trnjenja nogu. Koristi se tako što se tinktura utrljava na mesto koje boli.
Čaj od gaveza se s druge strane koristi kao lek za bronhitis i za čir na želucu kao i dobro sredstvo za uganuće ili lom kostiju. Čaj se priprema od osuđenog lista ove biljke nekad i od korena i kuva se kao svaki drugi čaj. Osušene listove prelijte vrućom vodom Procedite čaj i pijte ga. Postoje razne teorije o korišćenju ovog čaja, neki smatraju da je štetan ako se često koristi, drugi ne. Najbolje je da sami otkrijete, da li vam prija i u kojo količini. Sigirno je jedno: ova biljka će vam mnogo više pomoći nego bilo koji lek i plus je apsolutno prirodna.

Tinktura od gaveza za lice

Tinktura od gaveza nije samo rezervisana za bolove, odličan je i za negu lica, pogotovu kada su na licu vidljiva oštećenja od npr opekotina, akni ili bubuljica. Samo, trebalo bi da znate da u ovu tinkturu koju ćete koristiti za lice bi trebalo da dodate i cvetove nevena. Tako napravljena će imati najviše efekata a može se koristiti i za negu kože ruku. Pre nego što odete na spavanje, namažite lice ovom tinkturom a za deo oko očiju mažite kremu od gaveza koja je odlična za podočnjake i prve bore. Ovaj postupak ponovite i ujutru nakon umivanja i koristite ovu tinkturu dok ne postignete željeni efekat. Pomenuli smo da je ova tinktura dobra za bore. Za uklanjanje bora možete koristiti tinkturu u kombinaciji sa mašću kao i razne prirodne maske sa ovom biljkom. Mast od gaveza se pored toga što se koristi za predeo oko očiju koristi i za čukljeve. Ukoliko ste primetili da je palace počeo da vam se krivi, delujte odmah i kupite mast od gaveza. Morate biti uporni jer se rezultati primate nakon godinu dana.

Gavez lekovitost

Lekovitost gaveza se ogleda u etarskim uljima, taninu, sluzi i supstanci alantoin. Poslednji sastojak dobro utiče i obnavlja oštećene ćelije a isto tako nastrugani gavez je najbolji lek za giht i druga bolna mesta. Vrlo je bitno da gavez i tinkturu od gaveza ne držite u metalnoj posudi i da dok sušite koren pazite da se ne uplesni jer tada može postati toksičan.

Koren gaveza je lekovit i za obilne menstruacije i krvavog kašlja. Izgnječite ga i pomešajte ga sa mlakom vodom. Tako ćete dobiti kašu koju možete staviti na bolno mesto. Obloge od lišća gaveza se preporučuju kod paralize. Takođe, lišće se koristi i za mnoge lekovite kupke kada su prisutne tegobe poput kostobolje i slabe cirkulacije. U apotekama možete uzeti i gel od gaveza koji je odličan za regeneraciju tkiva. Delotvornost gaveza su potvrdili mnogi lekari koji čak preporučuju ovu biljku umesto leka.

Pored tinkture za koju smo objasnili kako se pravi, u toplini svog doma možete napraviti i mast od gaveza. Potrebno vam je 10 kašika rendanog korena i 11 kašika ugrejane masti. Posuda sa mašću treba da se pokrije i da tako stoji 12 sati, onda je potrebno da je ponovo zagrejete i da je cedite kroz gazu. Dobijenu mast čuvajte u frižideru i po potrebi mažite bolna mesta.

Ukoliko imate problema sa mokrenjem, uzmite supenu kašiku lišća i cveta gaveza i prelijte sa pola litra ključale vode. Ovaj čaj se pije dva puta dnevno, ujutru pre doručka na prazan stomak i uveče pre spavanja. Ovaj čaj je odličan i za grčeve u stomaku.