Top 10 kućnih lekova za suvi kašalj koji će vam dati trenutno olakšanje

Top 10 kućnih lekova za suvi kašalj koji će vam dati trenutno olakšanje

Suvi kašalj je vrsta kašlja koji ne stvara nikakav ispljuvak ili šlajm.  Takva vrsta kašlja je uobičajena kod virusne infekcije nosa ili grla. To je osećaj kao da nešto zaglavi u grlu i ne može da se izbaci ni sa kontinuiranim kašljanjem. Suvo kašljucanje takođe može biti rezultat izloženosti alergenima ili prašnjavoj sredini. Povremeno golicanje u na zadnjoj strani grla će takođe dovesti do suvog kašlja. Bez obzira na uzrok, uvek možete iskoristiti neki od kućnih lekova za suvi kašalj kako bi poboljšali svoje stanje.

Top 10 kućnih lekova za suvi kašalj koji će vam dati trenutno olakšanje

Med za suvi kašalj

Zašto pomaže:  Med je jedan od najstarijih kućnih lekova za suvi kašalj i jedan od najčešće korišćenih komponenata sirupa protiv suvog kašlja. Deluje zbog svojih  svojstava analgetika koji eliminišu sluz i umiruju grlo. Med je delotvoran i zbog toga što ima jak antioksidans i antimikrobna svojstva, oba efikasna za ublaženje bola u grlu.

Kako se primenjuje: Idealan način korišćenja meda je mešanjem sa toplim mlekom. Ovo će takođe pomoći u ublažavanju boli u grudima koju obično možete osetiti zbog neprekidnog kašljanja.

2. Kurkuma protiv suvog kašlja

Zašto pomaže:  Kurkuma sadrži kurkumin, aktivni sastojak koji ima jaka antivirusna, antibakterijska i antiinflamantorna svojstva. Stoga je sasvim efikasna u lečenju virusnih infekcija poput kašlja i prehlada.

Kako se primenjuje: Uzmite kašičicu finog kurkuma praha i pomešajte ga sa jednakom količinom semenki kima. Dodajte ih u ključalu vodu i pustite da vri dok ne uvri polovina vode. Dodajte malo meda ovom rastvoru i uzimajte tri puta dnevno. Takođe, možete piti toplo mleko sa malo kurkume kako bi osetili olakšanje od suvog kašlja.

3. Đumbir za suvi kašalj

Zašto pomaže:  Đumbir je prirodan analgetik, i zato je on uobičajeni sastojak sirupa protiv kašlja i pastila. On pomaže tako što ublažava iritaciju i golicanje izazvane bolnim grlom. On takođe ima antiinflamatorna svojstva i pročišćava vaš respiratorni sistem.

Kako se primenjuje: Isecite đumbir na sitne komade i potpuno ih smrvite. Dodajte ga u vodu i prokuvajte. Trebalo bi da ga uzimate tri puta dnevno kada se ohladi za olakšanje od suvog kašlja.

Pored toga, utrljavanje ulje od đumbira na grudi i grickanje kriški đumbira su među najjednostavnijim kućnim lekovima za suvi kašalj.

4. Beli luk za suvi kašalj

Zašto pomaže:  Beli luk ima antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva, a zbog njegovog aktivnog činioca zvanog  „alicin“, on može biti jedan od najefikasnijih lekova za suvi kašalj. On takođe poboljšava vaš imuni sistem i pomaže vam da se borite protiv infekcija koje uzrokuju suvi kašalj.

Kako se primenjuje: Prokuvajte čašu vode i dodajte nekoliko čena belog luka u nju. Dok se kuva, dodajte kafenu kašičicu origana u smesu. Kada se ohladi, dodajte malo meda i konzumirajte ovu mešavinu dva puta dnevno. Mešavina belog luka, ujla karanfilića i meda će ublažiti bol u grlu i suvi kašalj.

5. Ispiranje grla slanom vodom

Zašto pomaže:  Slana voda pomaže lečenju bolnog grla kroz osmoze, a takođe može biti dobar lek za suvi kašalj. Ovo deluje jer  so unutar ćelija vaše sluzokože ističe da izbalansira so izvan ćelija, a to će smanjiti otok.

Kako se primenjuje: Izmešati 1 kašičicu soli sa 8 unci (oko 2 decilitra) tople vode. Uzmite gutalj, ispirajte grlo oko 15 sekundi, zatim ispljunite. Uzmite još jedan gutalj i ponovite isto. Obavezno isperite usta sa običnom vodom nakon toga.

6. Vodena para za suvi kašalj

Zašto pomaže:  Vodena para razgrađuje šlajm i sluz i pomaže poboljšanju vašeg stanja. Možete dodati određena eterična ulja i iskoristiti njihova antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva.

Kako se primenjuje: Potrebna vam je činija vode, čist peškir, par kapi ulja eukaliptusa i tri kapi ulja čajevca. Prokuvati vodu u vatrostalnoj činiji i dodajte eterična ulja u nju. Zatim se nagnite nad činiju i udišite paru 5-10 minuta tri puta na dan. Za bolji efekat, držite glavu pokrivenu peškirom.

7. Beli slez za suvi kašalj

Zašto pomaže:  Zahvaljujući svojstvima ublažavanja bolova i upala, beli slez može biti efikasan lek za suvi kašalj. On takođe štiti tkivo sluzokože i čuva ga od daljeg oštećenja.

Kako se primenjuje: Potopite oko 3 grama suvog lišća belog sleza u šolju tople vode na 10-15 minuta. Sada procedite biljke i pijte rešenje za ublažavanje bola. Tri šolje dnevno čaja od belog sleza će vam pomoći da osetite olakšanje od suvog kašlja.

8. Toplo mleko i med

Zašto pomaže:  Med ima antiimflamatorna svojstva, dok će toplo mleko pomoći pri izbacivanju iz vaših grudi i respiratornog trakta. Kombinacija ova dva sastojka služi kao jedan od najboljih lekova za suvi kašalj.

Kako se primenjuje:  Pomešajte kašičicu meda u šolju toplog mleka i popijte pre odlaska na spavanje.  To će vam pomoći da lakše spavate i olakšati da se oslobodite kašlja. Redovno pijenje će efikasno pomoći pri lečenju iritacije grla i suvog kašlja.

9. Origano za suvi kašalj

Zašto pomaže:  Origano radi kao sredstvo za isklašljavanje i pomaže da se oslobodite sluzi. Kako biste pronašli olakšanje od vašeg suvog kašlja, možda ćete morati da koristite posebnu vrstu origana koja pripada deceniskom bilju i poznat je kao majoran.

Kako se primenjuje: Prokuvajte malo origana sa čašom vode. Procedite ga i redovno pijte kako bi poboljšali stanje.

10. Pastile za grlo

Korišćenje pastila za grlo je jedan efikasan način tretiranja iritacije uzrokovane kašljanjem. Njihova upotreba će tretirati vaše bolno grlo i sprečiti suvi kašalj. Možete kupiti ili medicinske pastile koje sadrže sastojke kao što su benzokain ili dekstrometorfan , ili izabrati druge astile koje sadrže mentol, med, ulje eukaliptusa, ulje peperminta i druge umirujuće sastojke. U nekim slučajevima daje se vrsta crvenih kamenih bombona (Mishri na hindu jeziku) maloj deci da sisaju kao način zaustavljanja kašlja.

Pored ovih efikasnih kućnih lekova za suvi kašalj, možete takođe uzeti u obzir trošenje vremena gledajući sledeći video za još načina za oslobađanje od suvog kašlja: