krastavac-paradajz-persun

Top 3 zdrave dijete za efikasno mršavljenje

Kada u vašem pretraživaču ukucate reč “dijeta” izaći će vam hiljade različitih rezultata i predloga kako da izgubite kilograme, a često je teško odabrati pravu dijetu koja ne podrazumeva gladovanje, ogromna odricanja, ali i promene životnih navika u potpunosti. 

Zdrava i efikasna dijeta je ona koja odgovara vašim potrebama i navikama, koja će obezbediti unos potrebnih nutrijenata i iz koje ćete izaći mršaviji, ali i zadovoljni. 

U nastavku teksta vam dajemo predlog zdravih dijeta, a na vama je da odaberete koja od 3 dijete vam najviše leži i da krenete da gubite kilograme sigurnim koracima. 

#1 Keto dijeta – unosite masti bez griže savesti

Poreklo naziva ove dijete umnogome govori o principima ishrane. Naziv potiče od reči “ketoza” što podrazumeva stvaranje ketona u organizmu, a to je prirodan proces koji se inače pokreće kada gladujemo. 

Tada naše telo umesto šećera koje koristi kao glavni izvor energije počinje da upotrebljava masti. Keto dijeta podrazumeva ubrzavanje ovog procesa i povećani unos masti tokom dijete, a izbacivanje ugljenih hidrata.

Na taj način će naše telo kao izvor energije upotrebljavati masti koje nam se inače talože u organizmu. Kilogrami počinju da se smanjuju, a keto je najpopularnija dijeta upravo iz tog razloga. 

Važno je da napomenemo da ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2 moraju biti obazrivi prilikom prelaska na keto dijetu i voditi evidenciju o nivou glukoze u krvi, kako ne došli u stanje hipoglikemije. 

Keto dijeta ima dosta zdravstvenih benefita: lečenje hipertenzije, snižavanje lošeg holesterola, poboljšanje mentalnih sposobnosti, lečenje akni i td. Pokazala se kao efikasna i kod ozbiljnih oboljenja kao što je epilepsija (smanjenje epileptičnih napada) i usporavanje napredovanja Alchajmerove bolesti. 

Ishrana tokom keto dijete

Preporuka je da ishranu započnete postepeno izbacivanjem prostih šećera koji se nalaze u rafinisanim proizvodima, a da i dalje unosite oko 20 gr složenih ugljenih hidrata. 

Takođe, vrlo je važno ne preterati sa unosom proteina i jer se njihov višak u organizmu pretvara u glukozu. Unos masti treba da povećate toliko da nadoknadite deficit ugljenih hidrata koje ste izbacili. 

Tokom keto dijete smete jesti sledeće namirnice: bobičasto voće, punomasne mlečne proizvode, meso, jaja, brokoli, karfiol, spanać, kelj i generalno sve povrće koje raste iznad zemlje, orašaste plodove i semenke, pa čak i zasićene masti. 

Sa druge strane ne smete konzumirati žitarice, med, jabuke, banane, pomorandže i povrće koje raste ispod zemlje (krompir, šargarepa, repa, itd). Ovo su samo neki od primera i predloga za keto dijetu. S obzirom na to koliko je ova dijeta složena, treba porazgovarati sa stručnjakom i utvrditi da li keto dijeta odgovara vašem organizmu.

#2 Autofagija – jedite šta god poželite!

Autofagija ili kako je neki zovu “dijeta 8 sati” predstavlja način ishrane prilikom koga vam je dozvoljeno da jedete šta god poželite, ali uz primenu jednog važnog pravila – smete jesti 8 sati dnevno u kontinuitetu, a ostalih 16 ne smete konzumirati hranu. Dijetu možete započeti sa 12 sati gladovanja, pa postepeno povećavati sate.

Proces autofagije predstavlja razgrađivanje i recikliranje delova ćelije, te obezbeđivanje potrebne energije telu što dalje omogućava proces obnove ćelija. Iako naziv autofagija potiče još iz šezdesetih godina 20. veka, tek 2016. godine je japanski naučnik Jošimori Osumi dobio Nobelovu nagradu za medicinu upravo za istraživanje i objašnjavanje ovog procesa.. 

Autofagija je vrlo praktična dijeta s obzirom na to da se ne morate odricati hrane koju volite i sami možete organizovati vreme kada nećete jesti. Predlog je da večerate ranije (do 18h), a da doručak bude oko 10 h sledećeg dana. Ova dijeta ne preporučuje se osobama sa dijabetesom tipa I, kao ni deci do zavšetka puberteta. 

#3 Kritska dijeta – za dug i zdrav život 

Kritska dijeta kao joj ime kaže potiče sa Krita, a može se reći da je ovaj način ishrane karakterističan za ljude koji žive pored mora. Namirnice koje konzumirate prilikom ove dijete treba da pre svega zadovolje kriterijum kvaliteta i da budu pripremljene na određen način.. 

Hrana koju treba najčešće da konzumirate prilikom kritske dijete su voće, povrće i mahunarke. Pripremajte je kuvanjem ili grilovanjem i koristite isključivo maslinovo ulje. 

Ako uzmemo u obzir to da su Grci hedonisti, jasno je zašto je crveno vino dopušteno, čak i preporučeno prilikom ove dijete – 1 čaša vina za žene i 2 čaše dnevno za muškarce. 

Namirnice koje takođe možete uključiti u ishranu su hleb, orašasti plodovi i semenke. Sa druge strane trebalo bi smanjiti belo i crveno meso, a jesti umerene količine ribe, mlečnih proizvoda i jaja. Ova dijeta pruža mogućnosti eksperimentisanja korišćenjem raznovrsnih namirnica, ali i začinskih biljaka i odlična je za ljubitelje kuvanja i one koji uživaju u hrani.

Ukoliko vam se ovaj način ishrane dopadne, slobodno ga možete pretvoriti u svakodnevicu, potpuno je zdrav i ukusan!

Dijeta nije čarobni štapić 

Kao što ste mogli da pročitate, dijete o kojima smo pisali neće poput magičnog štapića izbrisati vaše kilograme, ali će učiniti da se osećate bolje, imate dovoljno energije, uživate u hrani, pa čak i sprečite ili usporite progres neke bolesti.

Pored toga, važno je da napomenemo da ostanete fizički aktivni i pokušate da smanjite loše navike kao što su stres i pušenje na minimum. To je najbolji put do zdravlja, ali i vitke linije!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *