Tradicionalna kineska medicina i dijagnostika prema licu

Alternativna kineska dijagnostika prema obliku lica

Oblik i izgled lica, kao i raspored kostiju i hrskavica mogu da daju precizne podatke o stanju svakog organa, dok su fleke, bubuljice, mladeži, rupice i bore na licu signali za neke tegobe i bolesti, ukazuje kineska medicina. Dijagnostika lica u kineskoj medicini koristi se kao i pulsna dijagnostika i to je prvo što terapeut može da vidi pre nego pacijent počne da govori o tegobama.Promena boje, suva ili masnija koža na pojedinim delovima, kao i bore ili fleke ukazuju na disharmonije u organima. Promena boje se povezuje sa elementom kojem ta boja pripada. Tako se, na primer, zelena povezuje sa jetrom i žučnom kesom, crvena sa srcem i tankim crevom, žuta sa slezinom i želucem, bela, bleda i providna sa plućima i debelim crevom, a tamna, modra i plavičasta sa bubrezima, bešikom, kostima, mozgom i reproduktivnim organina.

Kosa
Bubrezi kontrolišu rast kose, pluća sjaj, a slezina stvaranje peruti. Kada kosa počne da sedi, to je znak da se troši životna energija iz bubrega, a u slučaju da slezina dovoljno ne nahrani kožu, stvara se perut što ukazuje da je i kvalitet krvi loš.

Obrve
Izgled obrva ukazuje koliko životne energije imamo i, približno, može da pokaže koliki nam je životni vek, međutim, to tokom života može da se promeni (čupanje obrva, na primer, može znatno da oslabi energiju). Jake i debele obrve ukazuju na mnogo energije u nekom životnom periodu. U slučaju da su na početku guste, ili su dlačice raštrkane, radi se o nekom ko je imao burno detinjstvo (sa medicinskog aspekta), ali je preživeo zbog jake životne energije i nasleđa. Prekidi u obrvama, koji mogu da se jave tokom života, sa velikom tačnošću mogu da odrede trenutak kada će telo da popusti i postane sklono težim oboljenjima (srčani udar, kancer), odnosno kada je čovek životno ugrožen. Unutrašnja trećina obrva je povezana sa detinjstvom i ranom mladošću (odgovara bubrezima), srednji deo sa periodom roditeljstva i zrelog doba (odgovara slezini), a spoljašnji sa drugim delom srednjeg doba i starnošću.

Uši
Gornji deo je povezan sa srcem, srednji sa slezinom, a donji sa bubrezima.

Oko
Zenica je „odraz” stanja srca, iris jetre, a beonjača pluća. Pažnja se posebno posvećuje i mrljama u oku, krvnim sudovima, boji beonjače ili prebojenosti rožnjače preko ženice i dužice jer boje ukazuju na to koji organ ima problem. Ako je beonjača žućkasta obično se radi o poremećenoj funkciji jetre, u slučaju da je jako žuta pacijent boluje od hepatitisa, a žućkastobraonkasta ukazuje da je jetra jako zamašćena ili da njen „vlasnik” pije. Plavkasto siva beonjača u uglovima oka može da ukaže na autoimunu bolest, često ima veze sa bubrezima i gubitkom životne energije kao i sa stanjem kostiju (da su naglo oslabile i postale krte). Crvene mrlje (ne ispucali kapilari nego kao mrlja koja ne nestaje) mogu da ukazu na tuberkulozu ili neki proces na plućima (zapaljenski ili kancer, a tačna dijagnoza se postavlja uz pomoć pulsa). Ako se fleke nalaze na irisu zamućena boja može da ukaže na cirozu ili upalu jetre. Žućkaste ili bele mrlje, uglavnom neprozirne, ukazuju na masnu jetru. Oboljenja kao glaukom ili siva mrena su znaci da je organizam opterećen, da ne može da se oslobodi nagomilanih otrova, ostataka lekova ili štetnih supstanci iz cigareta. Ako se redovno piju čajevi za čišćenje jetre ili jačanje funkcije bubrega i u poznom životnom dobu ova oboljenja mogu da se izleče. Sitne bore na spoljašnjem uglu oka, ako su u gornjem delu, ogledalo su tankog creva, na sredini bešike, a dole srca.

Kapci
Na gornjem kapku se „ogleda” stanje slezine i želuca, a otoci ukazuju na bubrežne probleme. Zavisno od izgleda na otečenim kapcima može da se vidi i stanje želuca jer mogu da se jave ako je došlo do disbalansa ovog organa. Ako je reč o želudačnim problemima otoci su od žute do crvenkaste boje sa mnoštvom tankih bora, ili se radi o takozvanim višestrukim otocima.

Usta
Ukazuju na stanje slezine! Ako su bleda nema j dovoljno krvi, a vrlo crvena da verovatno ima vatre u sistemu za varenje, jer je na trpezi mnogo pržene ili masne hrane. U slučaju da usne postanu primetno tanje energija slezine je oslabila i može da se j očekuje da sluz pravi pebleme. Krug oko usta (1-1,5 cm) je ogledalo jetre, ugao usana dvanaestopalačnog creva i želuca, izražena ivica usana slezine, i gornja usna želuca, donja debelog creva, a uzani je pojas ispod same usne, ako je na sredini, debelog i creva, a sa strane jetre.

Brada
Ako na levoj strani ima plavkastih ili žućkastih nijansi postoji disharmonija pluća, a na desnoj bubrega.

Čelo
Na bočnim delovima čela može da se očita stanje žučne kese, a tanka linija (bora), posebno ako zalazi u slepoočnicu, ukazuje na disbalans žučne kese. Su-vo i crveno čelo ukazuje na disbalans bešike, ali i na upale bešike i mokraćnih puteva. Iako u tim slučajevima analize urina pokazuju da bakterija obično nema reč je o prepunjenosti meridijana bešike. A, kada je reč o donjem delu čela brojne horizontalne linije se javlju ako postoji problem sa slezinom. Jedna duboka horizontalna bora ukazuje na disbalans tankog creva, dve vertikalne između obrva se pojave kad nešto nije u redu sa jetrom, a jedana vertikalna u slučaju disbalansa u želuca. Horizontalna Unija u korenu nosa ukazuje na disbalans energije srca. Svi ovi disbalansi mogu da budu posledica nedostatka(životne) energije, lošeg kvaliteta krvi ili nedostatka vina ili vanga, kao i o blokada u meridijanima.

Podočnjaci
Žuti i izvijeni podočnjaci (vidljiviji ili naduveni) ukazuju na stanje želuca, oblast jagodične kosti srca i tankog creva, plavi-bubrega, tamni i naduveni-jetre, dok je velika kesica ispod oka signal za probleme sa debelim crevom.

Obrazi
Ako su zelenkasti ukazuju na probleme jetre, onima sa belim i skoro prozirnim slaba tačka su pluća, crveno lice signalizira stanje vatre, a žućkasto sivkasto zatvor. Levi obraz je „odraz” pluća, desni debelog creva, velike okrugle fleke na sredini obraza ukazuju na „vatru” u želucu i moguć čir.

Nos
Vrh nosa je „ogledalo” stanja slezine, nozdrve pluća, a „falta” koja povezuje nos i uglove usana žučne kese. Iz konfiguracije nosa može mnogo da se zaključi o nasledenom imunom sistemu, dug i uzak ukazuje na slaba pluća i da može često da dođe do upala sinusa. One sa širim ili “baburastim” nosom češće će da muče sluz i prehlade, bronhitis i upale krajnika.

Vrat
Levi deo vrata, odmah ispod vilice ukazuje na stanje debelog creva, desni želuca, a sa strane žučne kese. Linija koja „kreće” od sredine vrata (vertikalno ispod uha), nastavlja se preko vilice (5. i 7. zub) i stiže do nosa odgovara meridijanu debelog creva, pa ako se zubi često kvare reč je o hroničnom zatvoru i nagomilanim sluzima u crevu. Ako je ova linija drugačije boje i uočljiva je to ukazuje na veći disbalans.