Trava iva lekovitost, priprema čaja, tinktura

Iva trava lekovitost

Iva trava (Teucrium montanum) je veoma lekovita biljka koja raste u planinskim krajevima širom sveta. U našim krajevima je poznata i pod imenima dubčac i gorski cmilj. Za nju postoji popularna izreka ”trava iva od mrtva pravi živa”. Zašto je to tako i u čemu se ogleda lekovitost ove biljke – otkrićemo u okviru ovog članka.

Izreka “trava iva od mrtva pravi živa” nije nastala bez osnova. Naime, odnosi se na to što su je nekada mnogi travari preporučivali kao neverovatno prirodno sredstvo za oporavak iscrpljenog organizma nakon duge i teške bolesti.

trava iva

U koje svrhe se trava iva kao lek koristi danas?

Danas, trava iva se najviše upotrebljava za lečenje respiratornih i digestivnih organa. Veoma je delotvorna u lečenju reumatskih oboljenja i takođe se veoma koristi kao diuretik – pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma.

Ima antibakterijsko, anti-upalno i antioksidativno dejstvo. To znači da ima sposobnost da uništava patogene mikroorganizme, čisti zeludac i creva, umiruje grčeve i čisti krv, ali i čitav organizam.

Trava iva sadrži gorke materije, tanine, metanol, petrolejski eter, hloroform, etilni acetat, 1-butanol. Zbog navedenih sastojaka, često je preporučuju za jačanje imuniteta, a predstavlja nepogrešiv izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.

Zbog gorkih materija, iva trava kao lek pomaže kod velikog broja želudačnih bolesti, a posebno olakšava nadutost.

Svojim antiseptičkim dejstvom uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne materije u želucu i crevima.

Delotvorna je kod bolesti usta i grla, različitih infekcija, gljivica i afti.

trava iva caj

Gde raste i kako izgleda trava iva

Kako da prepoznate travu ivu? Prepoznaćete je po malim i okruglim poleglim busenovima. Trava iva je prepoznatljiva po svojim grmićima sa bledo žućkastim cvetićima na vrhovima grančica, dok su njene stabljike pretežno uzdignute i delimično odrvenele. Dostiže visinu od maksimalnih 30 cm.

Listovi trave ive su bez peteljke, dlakavi su samo sa naličja, zelene i sivo-beličaste boje.

Ukus trave ive je gorak, opor i aromatičan.

Gde raste trava iva? Kao što smo rekli, može se naći u planinskim krajevima širom sveta. Možete je naći po krševitim mestima, planinama i brdima, najviše na kamenitom tlu. Ova lekovita biljka raste na suvim, toplim i krševitim mestima, na visinama od oko 800 m i iznad, najčešće na južnim obroncima.

Ova biljka cveta od jula do septembra.

Čaj od ive za šta se koristi

U čemu se ogleda upotreba čaja od ive? Čaj od ive se koristi, pre svega, za jačanje imuniteta, opravak organizma, ublažava melanholiju i depresiju. Tinktura od ive, na primer, veoma pomaže kod bolesti jetre, žuči i hemoroida. Treba naglasiti da se kao lek upotrebljava nadzemni deo biljke.

Čaj od ive – za šta se koristi još?

Čaj od ive se koristi protiv grčeva i pročišćuje krv, ali i ceo organizam. Odličan je lek protiv svih vrsta groznica, a koristi se i kao pomoć kod dijabetesa.

Prema savremenim istraživanjima, sadržaj antioksidativnih materija u čaju od ive je podjednak sadržaju ovih materija u ginku i zelenom čaju!

Tinktura od ive pomaže kod hemeroida, kod bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i protok žučne kiseline.

Trava iva može da se koristi i kao kupka – vrlo povoljno deluje na kožu, posebno kada je reč o ranama i drugim kožnim promenama. Vrlo je popularna u obliku balzama, kaad se pretežno koristi za ublažavanje reumatizma.

Iva čaj priprema

Kako da pripremite iva čaj? Sledite ovo uputstvo:

Jednu kašičicu osušene trave ive prelijte sa 200 ml vrele vode i odmah poklopite. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite čaj. Pijte iva čaj jednom do dvaput dnevno pre obroka.

Kako da pripremite iva tinkturu?

Namočite 20 grama trave ive u 100 ml alkohola. Ostavite da odstoji ovako dve nedelje, a potom procedite. Pijte iva tinkturu triput dnevno po 20 kapi.

Kako da pripremite iva prah?

Sitno sameljite osušenu travu ivu, koristeći mlin za kafu. Uzimajte jedan do tri grama iva praha pre obroka.

Napomena:

Kako da pravilno berete travu ivu? Pravilno branje ove biljke s eodnosi na to da lisnate cvetne vrhove grančica sečete oštrim makazama, a zatim ih brzo sušite na promaji, kako bi sačuvale svoju boju i miris. Bilo gde da berete ovu biljku, ostavite netaknute barem trećinu cvetova. Zašto? Zato što je trava iva, zbog svojih lekovitih svojstava, zaštićena Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine.