Trešnja: lekovitost |čaj od peteljki | liker

Trešnjin plod leći malokrvnost, kamen u bubregu ili žučnoj kesi, dobar je i kao sredstvo za jačanje imuniteta posle gripa, čaj od peteljki smiruje zapaljenje bešike ili prostate, ali su zato koštice otrovne – imaju sastojke iz kojih se oslobađa cijano-vodonična kiselina.

Od važnijih hranljivih sastojaka trešnja najviše ima ugljenih hidrata (od 10 do 17,4 procenata). Najveći deo njih čini fruktoza (voćni šećer) koja je lako svarljiva, pa se zbog toga ovo voće preporučuje u ishrani dijabetičara. Sto se vitamina tiče trešnja sadrži najviše vitamina C ( 12,5 odsto), karotina, provitamina A (0,3 procenata), vitamine BI i B2 (po 0,03%), kao i organske kiseline (jabučne i limunske).

Peteljke imaju diuretičko svojstvo, ali u košticama ima sastojaka iz kojih se oslobađa cijanovodonična kiselina, pa ih zbog toga ne bi trebalo jesti.

Osim što osvežava, trešnja je i veoma lekovita. Sveži ili kuvani plodovi trešnje preporučuju se za lečenje malokrvnosti. Korisna je i osobama koje boluju od kamena u bubregu ili žučnoj kesi. Dobra je i kao sredstvo za jačanje imuniteta posle preležanog gripa. Protiv zapaljenja mokraćne bešike i zapaljenja prostate pomaže čaj od peteljki trešnje.

Čaj na tri načina

30 gr peteljki kuvati 10 minuta u litar vode ili preliti prelom vodom ili potopiti ih u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 12 sati.
Piju se 2 do 3 šolje dnevno tokom 3 nedelje.

Liker od trešanja i višanja

250 gr trešanja 250 gr višanja 75 gr crnih ribizli cimet po želji 1 štapić vanile 250 gr šećera
0.71 rakije prepećenice (40%)
Trešnje i višnje oprati, ocediti, odstraniti im peteljke i osušiti ih za čaj, a zatim ih staviti u lonac i pažljivo izgnječiti. Crne ribizle pripremiti na isti način. U veliku staklenu teglu staviti izgnječene trešnje i višnje zajedno sa košticama, dodati pripremljene ribizle, a zatim koru od cimeta, štapić vanile, šećer i rakiju i izmešati. Teglu zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 3 nedelje. S vremena na vreme teglu protesti. Posle toga liker procediti kroz višestruku gazu, sipati u čiste i suve flaše i hermetički zatvoriti.