utrnulost lica

Trnjenje lica mogući uzroci, simptomi i lečenje

Možda vam se desilo da osetite trnce ili obamrlost u nekom delu tela, mada kada se to desi u predelu lica, može biti prilično zastrašujuće. Utrnulost lica može biti rezultat neke bolesti ili spoljnih faktora (npr. hladnoće).

Trnjenje se može javiti na samo jednoj strani lica ili na celom licu, u zavisnosti od uzroka, i može biti privremeno iil stalno. Važno je znati koji su uzroci za ovakvo mravinjanje kako biste uspešno izlečili ovu pojavu na licu.

Uzroci utrnulosti u licu

Poznata i kao facijalna hipestezija, trnjenje lica se obično javlja zbog ošećenja nerava vezanih za trigeminalni nerv, koji je odgovoran za osećaj u licu.Trnci u licu u licu obično nemaju veze za oštećenjem ili povredama facijalnih nerava, jer su oni vezani za mišiće, a ne za deo neposredno ispod površine kože. Ovo su najčešći uzroci utrnulosti u licu:

Položaj

Položaj u kom spavate ili u kom često sedite može uticati na trigeminalni nerv. Pritisak na taj nerv može izazvati upalu nerva i to može rezultirati privremenim osećajem utrnulosti lica i dela glave. Kada trnjenje lica prestane, može se javiti osećaj žarenja.

trnjenje lica

Migrene

Kod ljudi koji imaju migrenu, trnjenje u licu je obično predznak migrene i javlja se 10-30 minuta pre nego što nastupi migrena.Trnci u glavi i licu obično se javljaju istovremeno.

Lekovi

Nuspojave nekih lekova su delimična ili potpuna utrnulost lica. Ovo se često javlja kao nuspojava lekova protiv epileptičnih napada.

Oštećenje nerava

Nervi su transmiteri, koji u mozak dovode senzacije. Oštećenje ili povreda trigeminalnog nerva može izazvati utrnulost lica. To se može desiti zbog nutritivnih i deficita elektrolita, dijabetesa, alkoholizma i trovanja, kao i povreda.

Deficit vitamina

Svakome je potrebno dovoljno vitamina i minerala kako bi mogao da funkcioniše. Najčešći deficiti vitamina koji izazivaju trnjenje lica i glave podrazumevaju deficit vitamina B12 zbog alkoholizma, loše ishrane ili operacije želuca.Utrnulost lica se javlja i zbog deficita kalijuma, kalcijuma i natrijuma.

Tumor

Maligni tumori zaštitnog sloja mijelina, koji oblaže nervne završetke, može izazvati utrnulost lica. Ovaj osećaj se s vremenom pogoršava i često je propraćen gubitkom sluha i generalno, gubitkom osećaja u licu.

Herpes zoster

Trnjenje lica se često javlja i pre nego što izbije bolni osip izazvan herpes zosterom.Trnci su propraćeni obamrlošću i žarenjem. Herpes zoster na licu može uticati na vid ako se pojavi oko očiju.

Multipla skleroza

Ova autoimuna bolest može direktno uticati na trigeminalni nerv i izazvati utrnulost u licu. Obično trnjenje lica zabog multipla skleroze prate i slabost, loša koncentracija, zamor i gubitak sluha.

Epilepsija

Epilepsija podrazumeva niz poremećaja, za koje su karakteristični napadi, što uzrokuje utrnulost i osećaj žarenja u licu. Povezuje se sa poremećenom aktivnošću moždanih ćelija odgovornih za osećaj u licu.

Tranzitorni ishemični napad i šlog

Tranzitorni ishemijski napad je često prethodnica šloga.Trnjenje lica je jedan od čestih simptoma, kao i glavobolja, zbunjenost, poteškoće u kretanju, govoru i sa vidom.

Drugi uzroci utrnulosti u licu

Trnjenje lica se može javiti zbog anksioznosti stresa, depresije i mnogih autoimunih oboljenja. infekcije koje izazivaju trnjenje u licu uključuju besnilo, lepru, aftozne lezije i AIDS. Pacijenti sa poremećajima krvi, vezivnog tkiva, naslednim bolestima i fibromijalgijom često imaju problema sa obamrlošću lica.

Simptomi

S obzirom na toliko različitih uzroka, jasno je da ima i mnogo različitih simptoma. Blag osećaj žarenja ili peckanja je čest simptom. Potražite medicinsku pomoć ako osetite neki od sledećih simptoma:

 • Osetljivost lica na dodir
 • Poteškoće sa govorom
 • Slabost
 • Vrtoglavicu
 • Oštar bol
 • Nesvesticu
 • Zbunjenost

Kako da sami rešite problem utrnulosti lica?

Osim ako imate teže propratne simptome, utrnulost lica možete i sami izlečiti:

 • Potrudite se da vam u ishrani budu zastupljeni svi nutrijenti. Obogatite ishranu koštunjavim voćem, semenkama, mlečnim proizvodima, mahunarkama i jajima.
 • Koristite suplemente vitamina i minerala.
 • Snizite nivo šećera u krvi tako što ćete nakon svakog obroka uzimati po dva-tri grama cimeta u prahu.
 • Redovno vežbajte, a uključite u vežbanje i vežbe lica i vrata kako biste poboljšali cirkulaciju.
 • Ograničite konzumaciju morskih plodova.
 • Izbegavajte duvan i alkohol.

Trnjenje lica je često razlog za brigu i kada nema nikakvih zdravstvenog problema. Utrnulost lica se može javiti i zbog nepravilnog položaja prilikom spavanja. Međutim, pošto je trnjenje lica često i simptom nekih drugih bolesti, uvek se obratite lekaru ako osetite glavobolju, slabost ili poteškoće sa govorom ili vidom.

U zavisnosti od razloga zbog kog je oštećen trigeminalni nerv, peckanje i utrnulost mogu brzo proći ili mogu potrajati danima, nedeljama, a u nekim težim slučajevima čak i godinama. Promene u životnim navikama i zdrava ishrana vam u nekim slučajevima mogu pomoći. Ako i nakon ovih pokušaja nema poboljšanja, obratite se lekaru kako biste utvrdili uzrok problema.