Trnjenje usana : uzroci i tretmani

Trnjenje usana : uzroci i tretmani

Trnjenje usana se odnosi na osećaj da vaše usne neko probada iglama ili špenadlama. Ovaj osećaj nastaje zbog oštećenja nerava koje se javlja usled izloženosti ekstremnim temperaturama. Drugi uzroci uključuju kozmetičke proizvode i hranu na koju ste alergični.  Trajanje trnjenja usne zavisi od toga šta je uzrok. Potrebno je da kosultujete svog lekara da biste otkrili uzrok i da biste onda mogli da primenite odgovarajući tretman.

Trnjenje usne – uzroci

1. Generalni uzroci

Ispucale usne mogu biti razlog za trnjenje usana. Takođe, ako ste izloženi ekstremno toploj ili hladnoj temperaturi možete osetiti da vam usne trne. Labijalni herpes, povrede unutrašnjeg tkiva usana i nedostatak vitamina B12 su takođe uzroci trnjenja usana.

2. Alergije

Kada god usne dođu u kontakt sa škodljivim alergentima koji mogu biti iz vaše neposredne okoline, iz kozmetičkih preparate ili hrane koju jedete, doći će do osećaja trnjenja. Ako je trnjenje usne izazvano hemijskim pesticidima, lekovima, kozmetikom ili hranom trajaće dok ne bude izlečeno.

3. Nedostatak minerala

Nedostatak ili nizak nivo minerala kao što su fosfat, kalcijum i kalijum može rezultovati podrhtavanjem i trnjenje usana. Takođe može doći do trnjenja ušiju, grla, jezika i nosa. Bolovi u mišićima su još jedan simptom nedostatka minerala.

4. Napadi panike

Stresan način života može izazvati napade panike. Za vreme panike ubrzano i teško disanje izaziva ozbiljan gubitak ugljen dioksida iz vaše krvi i pojačava simptome anksioznosti. Ovaj fenomen se naziva „Hiperventilacija“ i teži ka tome da izaziva trnjenje usana.

5. Hipoglikemija i periferalna neuropatija

Ovo je oštećenje čulnih nerava. Periferalna neuropatija izaziva trnjenje raznih delova tela, uključujući usne. Najviše je uzrokuje neizbalansiranost nivoa glukoze u telu, zbog čega se naziva i hipoglikemija. Kod ovog stanja trnjenje usana se obično dešava noću, a drugi simptomi uključuju bolove u mišičima i anksioznost.

6. Rejnodov fenomen

To je stanje pri kome se krvni sudovi koji se nalaze blizu površine kože sakupljaju usled hladnih temperatura. To rezultira grčevima, bolovima, trzanjem, bockanjem i trnjenjem pogođenih oblasti. Koža poplavi ili pobeli. Rejnodov fenomen generalno pogađa šake, stopala, lice, uši i usne. Može biti znak lupusa ili neke druge bolesti.

7. Infekcije

Infekcije kao što je herpes mogu da učine da vaše usne trne. Osobe zaražene herpesom primećuju trnjenje usne malo pre izbijanja samog herpesa. Kožni osip koj izaziva herpes zoster virus će biti obično crvene boje, biće bolan na dodir i svrbeće. Ako pogodi trigaminalni nerv, obamrlost(obično dela lica) i trnjenje se dešavaju.

8. Kada posetiti lekara

Važno je posetiti lekara ako je osećaj trnjenja usana praćen obamrlošču i slabošću nekog dela tela, velikim promenama u stanju svesti i užasnom glavoboljom. Ovo mogu biti simptomi šloga i ne smeju se olako shvatiti.

Tretmani

1. Ne ljuštite kožu

Potrudite se da ne ljuštite suvu i mrtvu kožu sa vaših usana. Umesto toga ih obrišite koristeći vatu koja je potopljena u mlaku vodu. Možete istrljati mekanom četkicom za zube.

2. Izbalansirana ishrana

Ubacite zdravu hranu ispunjenu vitaminima, mineralima i dijetalnim suplemetima u vašu ishranu da biste se otarasili trnjenja u usnama. Hrana bogate kalijumom i fosforom kao što su žitarice, čokolada, orasi  i semenke je odlična za uklanjanje trnjenje usana.

3. Ulje peperminta

Ulje peperminta ubija čestice virusa koje se nalaze van vaših čelija. Ovaj protivotrov je idealan za lečenje herpesa. Potopite čist štapić sa vatom u čistu vodu i onda potopite u ulje peperminta. Stavljajte na usne dva puta dnevno.

4. Lišće bosiljka

Lišće bosiljka je fantastično za lečenje različitih infekcija usta. Žvaćite par listova bosiljka ili istrljajte njima usne da biste došli do brzog olakšanja. Lišće bosiljka je takođe sjajan osveživač daha.

5. Tretman zasnovan na uzroku

Trnjenje usana nije toliko ozbiljan problem, ali možda ćete morati da posetite lekara da biste otkrili osnovne uzroke ovog problema. Ako vam usne trne zbog alergije na određenu hranu, moraćete da izbegavate njenu konzumaciju. Možete koristiti i antihistamine da biste umanjili trnjenje. Trnjenje usne koje uzrokuje stres može biti umanjeno fizičkom aktivnošću kao što je na primer joga. Biljni lekovi takođe mogu biti efikasni. Ako vam se ovo često dešava izbegavajte alkohol.