trovanje alkoholom

Trovanje alkoholom: simptomi i lečenje

Trovanje alkoholom može biti stanje opasno po život, zato je veoma važno da se prepoznaju simptomi i na vreme preduzme lečenje…

Kada osoba ima trovanje alkoholom, to znači da je konzumirala toksičnu količinu alkohola, obično za kratko vreme. Nivo alkohola u krvi toliko poraste, da se smatra otrovnim.

Pacijent može biti izuzetno zbunjen, dezorijentisan, može disati plitko, onesvestiti se, ne reagovati ili čak upasti u komu. Trovanje alkoholom može biti opasno po život i obično zahteva hitnu medicinsku negu.

Obično se na pijankama ljudi otruju alkoholom. Ali, to se može desiti i slučajno, kada na primer, neko nenamerno popije neki proizvod iz domaćinstva, koji sadrži alkohol (vrlo retki slučajevi).

Šta je trovanje alkoholom?

Kada osoba konzumira alkoholno piće, jetra treba da filtrira alkohol, koji je toksin, iz krvi. Alkohol upijamo mnogo brže nego hranu, tj. alkohol stiže u krvotok mnogo brže. Ali, jetra ne može toliko brzo da preradi alkohol; otprilike po jednu jedinicu alkohola svakog sata.

simptomi trovanja alkoholom

Ukoliko popijete dve jedinice tokom jednog sata, imaćete višak alkohola u krvotoku. Ukoliko tokom sledećeg sata popijete još dve jedinice, imaćete dve jedinice koje plutaju krvotokom, sve do dva sata nakon pijenja. Što brže pijete, to se više povećava koncentracija alkohola u krvi. Ako pijete jako brzo, koncentracija alkohola može biti opasno visoka.

Brzo pijenje može toliko podići koncentraciju alkohola u krvi, da psihičke i fizičke funkcije reaguju negativno. Disanje, otkucaji srca i refleks za povraćanje, koje kontrolišu nervi, mogu lošije funkcionisati. Što znači- nepravilan rad srca, poremećaj disanja i gušenje. Ukoliko je koncentracija alkohola dovoljno visoka, sve ove fizičke funkcije mogu prosto da prestanu sa radom, pa se u tim situacijama pacijent onesvesti jer prestane da diše.

U Sjedinjenim Američkim Državama, godišnje se javi oko 50 hiljada slučajeva trovanja alkoholom. Otprilike, svake nedelje umre jedna osoba od trovanja alkoholom.

Oni koji spadaju u najrizičnije grupe su studenti, hronični alkoholičari, osobe koje uzimaju lekove koji negativno reaguju sa alkoholom, i ponekad, deca, koja mogu popiti alkoholno piće iz znatiželje.

Simptomi trovanja alkoholom

Čak i kada prestanete sa pijenjem, koncentracija alkohola u krvi se povećava narednih 30-40 minuta, čime se pogoršavaju simptomi trovanja alkoholom, ako ste već preterali.

Sledeći simptomi i znaci mogu ukazati na napredak iz stanja pijanosti u trovanje alkoholom:

 • zbunjenost
 • hipotermija (opadanje telesne temperature)
 • bleda koža, koja ponekad može biti i plavičasta
 • osoba ne reaguje, ali je svesna
 • osoba se onesvestila
 • neobičan ritam disanja
 • sporo disanje
 • povraćanje

U ozbiljim slučajevima trovanja alkoholom, disanje može potpuno prestati, može se javiti srčani udar, postoji rizik od gušenja u izbljuvku, izbljuvak se može udisati u pluća i uzrokovati štetu opasnu po život. Hipotermija takođe može postati opasna. Ukoliko osoba izgubi previše tečnosti (ozbiljna dehidracija), postoji rizik od oštećenja mozga. Ukoliko nivo šećera u krvi opadne, mogu se javiti napadi.

Ako je trovanje alkoholnom ekstremno, pacijent može upasti u komu i eventualno, preminuti.

U ovom tekstu fokusiramo se na zdravstvene aspekte trovanja alkoholom, a ne druge opasnosti kao što su tuča, gubljenje stvari ili problemi sa zakonom.

Lečenje trovanja alkoholom

Ukoliko sumnjate da neko ima trovanje alkoholom, nazovete hitnu pomoć, i dok čekate, uradite sledeće:

 • pokušajte da održite osobu budnom
 • pokušajte da je postavite u sedeći, a ne ležeći položaj
 • ukoliko može da pije, dajte joj vode
 • ako je osoba bez svesti, stavite je u položaj za oporavak i proveravajte da li diše
 • ne dajte joj da pije kafu, pošto će pogoršati dehidraciju
 • ne dozvolite joj da leži na leđima
 • ne dajte joj da pije više alkohola
 • nemojte je terati da šeta

U bolnici, u zavisnosti od koncentracije alkohola u krvi, i jačine znaka i simptoma, medicinsko osoblje  može samo ostaviti pacijenta na posmatranju, dok nivo alkohola ne opadne.

Doktor može ubaciti cevčicu u dušnik- kako bi pomogao disanje, infuzija- pomaže kod dehidracije, obnavlja nivo šećera i vitamina u krvi, a pacijent može dobiti i kateter, ukoliko izgubi osećaj u bešici. U nekim slučajevima, stomak pacijenta se ispumpava, a tečnosti izbacuju kroz cev koja se ubacuje kroz usta ili nos.

Ukoliko je pacijent- koji ponekad, može biti i dete – nenamerno popio metanol ili izopropil alkohol i tako zaradio trovanje alkoholom, možda će mu biti potrebna dijaliza bubrega, kako bi se ubrzalo izbacivanje toksina iz organizma.