Trovanje hranom simptomi

Prepoznavanje znaka i simptoma trovanja hranom ključno je za održavanje zdravlja. Takođe, važno je znati koje korake možete napraviti kako bi sprečili ili se izlečili od trovanja hranom, ukoliko ne želite da budete jedan od 48 miliona Evropljana koji se svake godine otruju hranom. A ukoliko zapatite od trovanja hranom, trebalo bi da znate koliko dugo traju simptomi i kako ih možete ublažiti.

Trovanje hranom je opšti izraz za puno bolesti koje se mogu dobiti od hrane zagađene salmonelom, ešerihijom koli, norovirusom, ili bilo kojim od 250 bakterijskih, virusnih ili parazitskih patogena.

Ovi patogeni mogu ući u hranu tokom žetve, procesa obrade, pakovanja, čuvanja, kuvanja i serviranja u restoranu ili pripreme kod kuće.

Koji su simptomi trovanja hranom?

Trovanje salmonelom iskazuje simptome poput dijareje, grčeva u stomaku i povišene temperature. Ovi simptomi ne javljaju se samo kod salmonele, i postoji još puno njih koji se pojavljuju i kod drugih patogena koji mogu izazvati trovanje hranom, uključujući:

 • povraćanje
 • mučninu
 • glavobolju
 • gubitak apetita

Virusi češće izazivaju povišenu telesnu temperaturu, glavobolju i jezu, od bakterija ili parazita. Parazitima je potrebno malo više vremena da pokažu simptome, i obično izazivaju simptome: bolove, grčeve i slabost.

Pored ovih, generalnih simptoma, postoje neki znaci trovanja hranom, koji zahtevaju medicinsku negu. Ako osećate neki od sledećih, zakažite pregled kod lekara ili idite u hitnu pomoć:

 • nemogućnost da zadržite tečnost u organizmu zbog konstantnog povraćanja
 • krvavi izbljuvak ili stolica
 • dijareja koja traje duže od tri dana
 • jak bol ili grčevi u stomaku
 • oralno izmerena temperatura je viša od 38,6 stepeni
 • imate znake dehidracije kao što su suva usta, malu proizvodnju urina, slabost, vrtoglavicu ili nesvesticu i jako ste žedni
 • neurološki simptomi poput zamagljenog vida, mišićne slabosti, peckanja u rukama

Kada opisujete simptome doktoru, važno je da budete što detaljniji. Mada se mnogi znaci koji ukazuju na trovanje hranom često preklapaju, postoje određene sitnice koje mogu pomoći u sužavanju izbora i tačnijem određivanju dijagnoze.

 • Da li je u vašoj stolici prisutna krv ili sluz i u kojoj meri, koliko je dijareja vodena, koliko često idete u kupatilo?
 • Kakva je priroda bolova u stomaku koje osećate? Da li vas probada, da li se bol širi ili je lokalizovan? Da li je stomak osetljiv na dodir?
 • Setite se svega što ste jeli poslednjih par dana. Ne nalaze se sve bolesti koje se prenose hranom u istim izvorima, pa treba da znate sve moguće izvore zaraze, kako bi se suzile mogućnosti.

Koliko dugo traju simptomi trovanja hranom?

Simptomi variraju u zavisnosti od uzroka. Obično se simptomi javljaju u prvih par sati ili dana nakon unosa zaraženog obroka. Samo trovanje hranom zavisi od patogena, ali se razlikuje i od osobe do osobe, i za oporavak je obično potrebno od nekoliko sati do nedelju dana. Za većinu ljudi, najgore se završi nakon 48 sati.

Šta možete učiniti kada imate simptome trovanja hranom?

Kao što smo već pominjali, trovanje hranom može trajati od nekoliko dana do par nedelja, što je vrlo retko. Tokom perioda oporavka, nećete moći da jedete ono što inače jedete, a da ne pogoršate simptome. Važno je da prilagodite ishranu i napravite manje promene u životnom stilu, kako biste smanjili diskomfort koji osećate i ubrzali oporavak.

Ishrana posle trovanja hranom

Tečnosti

Povraćanje i dijareja će svaki organizam dovesti na ivicu dehidracije, pa je prvi korak koji treba napraviti u slučaju trovanja hranom, obezbeđivanje tečnosti organizmu. Možete unositi blaga pića poput vode, čaja (od kamilice, nane, maslačka), supe i soka od jabuke. Uzimajte male gutljaje na svakih par minuta i izbegavajte unos tečnosti sat vremena nakon povraćanja. Ukoliko ne možete da unosite tečnost, možete sisati male kocke leda.

BPKT hrana

Ako imate trovanje hranom, najbolje bi bilo da prvi dan unosite samo tečnost. Kako se polako oporavljate, možete lagano da dodajete čvrstu hranu. BPKT hrana odnosi se na banane, pirinač, kašu od jabuke i tost. To je blaga hrana, koju možete polako jesti i navikavati stomak na unos čvrste hrane. Ovsena kaša i krekeri su takođe opcija koju možete iskoristiti.

Meka hrana

Zatim, pokušajte da ubacite kompleksniju hranu. Meko kuvana jaja, kuvano voće i povrće na pari daće vam hranljive materije, a lako se guta i vari. Možete jesti i jednostavne slatkiše poput voćnog ledenog sladoleda, želea ili pudinga bez mleka.

Koji domaći lekovi su dobri za ublažavanje simptoma trovanja hranom?

Ne postoji puno medicinskih rešenja za trovanje hranom, zbog kratkoročnosti i poteškoće zadržavanja leka u stomaku. Ali zato, postoje domaći melemi koje možete iskoristiti kako biste ubrzali oporavak.

1. Sportska pića

Osim dehidracije, povraćanje i dijareja mogu poremetiti nivo elektrolita u telu. Sportska pića vam mogu pomoći u hidraciji, i obnavljanju balansa elektrolita.

2. Odmor

Ležanje u krevetu može učiniti čuda u slučaju trovanja hranom. Ne samo da se ovako oporavljate od psihičkog i fizičkog napora, nego pružate telu snagu da se fokusira samo na borbu protiv infekcije. Napravite sebi udobno mesto u prohlađenoj prostoriji, namestite jastuk, lezite i opustite se.

Lekovi koji se mogu nabaviti bez recepta, poput pepto-bismola, mogu se iskoristiti za kontrolisanje dijareje, mučnine, grčeva u stomaku i drugih simptoma trovanja hranom. Doktor će vam možda prepisati neke lekove, u zavisnosti od toga šta je izazvalo simptome trovanja. Nemojte uzimati antibiotike, osim ukoliko je potvrđeno da je uzrok vaše bolesti bakterijska infekcija.

Promene koje možete napraviti kada imate simptome trovanja hranom

Jedna od najboljih stvari koju možete uraditi kako biste ubrzali oporavak, jeste izbegavanje rizične hrane poput kofeina, alkohola, mlečnih proizvoda i gaziranih pića. Masna, začinjena i pržena hrana se takođe treba izbegavati, dok se ne osećate dovoljno dobro. U ovom periodu, vaš sistem organa za varenje je jako osetljiv i ovakva hrana će ga samo nadražiti. Pokušajte da vodite dnevnik u kom ćete opisati simptome, zapisati vreme i izlistati razloge trovanja. Ako mislite da ste se otrovali u nekom restoranu, ne idite više tamo. Kuvajte kod kuće, jer samo tako možete kontrolisati uslove pripreme hrane, koji mogu izazvati trovanje hranom. Ukoliko ste se otrovali nečim što ste sami pripremili, sledeći tekst vam može pomoći.

Sprečavanje simptoma trovanja hranom

Iako ne možete uticati na hranu u restoranu ili fabrici, kada pripremate hranu kod kuće, postoje neki koraci koje možete napraviti kako biste se obezbedili od trovanja hranom:

 • Perite ruke toplom vodom i sapunom, pre i posle pripreme hrane. Isto važi i za pribor, daske za sečenje i kuhinjeske površine.
 • Onemogućite prelazak zaraze. Prilikom kupovine, pripreme ili čuvanja, sirove namirnice držite posebno od hrane koja je spremna za jelo. Nemojte koristiti isti pribor ili kuhinjsku površinu za sirovo meso i druge sastojke, ukoliko ih prethodno dobro ne očistite.
 • Dobro ispecite meso, i na bezbednoj temperaturi. To znači 71 stepen za mlevenu govedinu, 63 stepena za odrezak, kotlete i teletinu. Kako se ne bi otrovali piletinom i ćuretinom, pripremajte ih na 74 stepena.
 • Čuvajte kvarljivu hranu u frižideru i nemojte je grejati na sobnoj temperaturi, bolje je da koristite mikrotalasnu.
 • Kada sumnjate da je nešto pokvareno, bolje ga odmah bacite!