tsh

TSH hormon (povišen i nizak)

TSH je hormon koji luči hipofiza, mala žlezda u mozgu, i on je zadužen za kontrolu rada štitne žlezde. TSH je skraćenica za tireostimulišući hormon i on, kao što mu ime kaže, stimuliše štitnu (tiroidnu) žlezdu da luči svoje hormone.

Nivo TSH u krvi direktno utiče na lučenje hormona trijodotironina (T3) i tiroksina (T4). Lekari obično testom krvi utvrđuju nivo TSH kada se jave simptomi hipotiroidizma ili hipertiroidizma.

Ako pijete hormonsku terapiju, verovatno morate redovno da kontrolišete nivo TSH i T4.

Optimalan nivo ovog hormona je veoma važan za gotovo sve telesne funkcije. Hormoni štitne žlezde kontrolišu metabolizam, rad srca, nervnog sistema i probavnog trakta. Mada se TSH ne smatra hormonom štitne žlezde (jer on, tehnički gledano, to i nije – luči ga hipofiza), povišen ili snižen TSH dosta utiče na nivo hormona T3 i T4. To može rezultirati hipertireozom ili hipotireozom.

U ovom tekstu ćemo videti šta je TSH, čemu služi i koje simptome izaziva povišen i snižen TSH.

Šta je TSH (tireostimulišući hormon)?

Hipotalamus je žlezda koja oslobađa TRH (tirotropinoslobađajući hormon) koji stimuliše rad hipofize. Hipofiza zatim luči TSH, koji stimuliše lučenje tiroidnih hormona (T4 i T3), koji utiču na gotovo svaki organ u telu.

U optimalnim uslovima, nivo TSH hormona reguliše lučenje T3 i T4, kako ne bi došlo do prekomernog lučenja ovoih hormona.

TSH luči hipofiza, žlezda koja se nalazi u mozgu. Ako dođe do oscilacije u nivou TSH, uzrok tome je nivo T3 i/ili T4.

Povišen TSH obično znači da je štitna žlezda nedovoljno aktivna i da ne luči dovoljno svojih hormona. Blago povišen TSH je normalna pojava u trudnoći.

Snižen TSH obično govori o prekomernoj aktivnosti štitne žlezde, što može biti posledica autoimunog oboljenja ili previše joda u ishrani.

Evo i kako sve to funkcioniše. Hipofiza luči određenu količinu TSH. Ovaj hormon stimuliše štitnu žlezdu i ona luči dovoljne količine tiroksina (T4) i trijodotironina (T3).Informacije o količini izlučenih hormona se vraćaju u mozak. To se zove povratna sprega ili petlja (feedback loop). Kada je nivo T4 i T3 u krvi povišen, naše telo šalje signal hipofizi da luči manje TSH. Međutim, ako je nivo hormona štitne žlezde nizak, hipofiza luči više tireostimulišućeg hormona kako bi povećala količinu hormona štitne žlezde.

Povišen TSH

Povišen TSH je uglavnom indikacija nedovoljno aktivne tiroidne žlezde (hipotiroidizam).

Kod hipotiroidizma je TSH obično povišen, a tiroksin (T4) snižen. Dalja ispitivanja krvi pokazuju koji lek je najbolji za lečenje poremećaja i u kojoj dozi.

Neki ljudi imaju subklinički hipotiroidizam. To stanje se javlja kada je TSH povišen, a nivo T3 i T4 ostaje normalna. Kod subkliničkog hipotiroidizma se retko javljaju simptomi.

Simptomi povišenog TSH

Ako imate simptome hipotiroidizma, lekar će vas poslati na dodatne testove krvi. Najčešći simptomi hipotiroidizma su:

 • povećana osetljivost na hladnoću
 • umor
 • gojenje i poteškoće sa skidanjem suvišnih kilograma
 • suva koža i kosa
 • hronična pospanost
 • osetljivost i ukočenost zglobova i mišića
 • opadanje kose
 • promene raspoloženja i depresija

Nizak TSH

TSH ispod 0,4 mIU/L se smatra jako niskim.Hipofiza ne može da proizvede dovoljno ovog hormona ako štitna žlezda luči više hormona T3 i T4. Nizak TSH i povišeni T3 i T4 su simptomi prekomerne aktivnosti štitne žlezde (hipertireoze). Najčešći uzroci ovog oboljenja su Grejvs-Bazedovljeva bolest (antitela u krvi koja stimulišu rad štitne žlezde), gušavost i toksični adenom.

Simptomi niskog TSH

Ako zbog prekomerno aktivne štitnjače hipofiza ne luči dovoljno TSH, mogu se javiti sledeći simptomi:

 • nervoza i uznemirenost
 • problemi sa spavanjem
 • pojačano znojenje, plitak dah, ubrzan rad srca
 • neredovne menstruacije i manje krvarenja
 • dijareja
 • vidno uvećana štitna žlezda