Ukrasna detelina uzgoj i nega

Ukrasna ljubičasta detelina Oxalis Tringularis biljka      

Veliki tamno-ljubičasti listovi ukrasne deteline nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ovu prelepu biljku možete veoma jednostavno uzgajati i u svom domu. Pored očigledne lepote, veruje se da donosi i sreću.

Ukrasna ljubičasta detelina biljka (Oxalis triangularis) se odlikuje lepim i nežnim listovima i cvetovima. Ova biljka, koja je u narodu poznata i kao zečija detelina, vodi poreklo iz Brazila, a njeni tamno-ljubičasti listovi se zatvaraju tokom noći.

Za nju je karakteristično da se brzo širi i da može izrasti do oko 20 cm u visinu. Njeni trodelni listovi srcolikog oblika prelepe ljubičaste boje jesu razlog zašto se ova biljka sve više uzgaja kao dekorativna.

Ukrasna detelina – cveće je bele ili ružičaste boje i zapravo je u senci njenih dekorativnih listova. Biljka cveta najčešće tokom proleća i leta.

ukrasna ljubicasta detelina

Dva zanimljiva aspekta ove biljke jesu: fotonastija, što je reakcija otvaranja listova tokom dana i zatvaranje noću; a drugi je da je ova biljka poznata i kao jestiva, iako izgleda da postoji mnogo diskusija o količini oksalne kiseline koja ima negativne efekte na ljude.

Ukrasna detelina uzgoj       

Kada je gajenje ukrasne deteline u pitanju, treba da znate da zahteva svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite spolja, gledajte da joj obezbedite svetlost, ali imajte na umu da joj prija temperatura oko 15°C.

Kao i drugi tipovi lukovica, tako i ukrasna ljubičasta detelina ima period mirovanja – što je zapravo vreme kada se biljka odmara. Ona može da stupi u fazu mirovanja nakon prolećne i letnje vegetacije, što je primetno kada lišće zaustavi otvaranje na dnevnom svetlu i počinje da izgleda kao da mu nedostaje vitalnost. Biljka takođe može privremeno da stupi u fazu mirovanja ako temperatura postane suviše topla (iznad 27° C) ili ako nema vode i zemljište onda postane suvo tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako primetite da lišće počinje da izgleda uvenulo, prekinite sa zalivanjem i hranjenjem biljke, pustite da lišće odumre. Kada lišće postane braon boje, možete ga ukloniti i čekati sledeći period vegetacije, koji može za 2 – 4 nedelje. Kada vidite novi rast, nastavite sa normalnim zalivanjem i ishranom biljke prema uputstvima.

ukrasna detelina cvece

Održavanje ljubičaste deteline je prilično jednostavno ukoliko se pridržavate osnovnih koraka, o kojima ćemo pisati u narednom tekstu.

Ljubičasta detelina – nega:

Temperatura: Između 15 – 21 °C, da nije viša od 24 °C, bi bila idealna temperatura tokom dana, i da nije niža od 13° C u toku noći.

Svetlost: Dobro zasenčeno mesto u kući je idealno. Pogodno je da biljku u svetloj prostoriji malo udaljite od prozora, ali ako je soba više orijentisana prema severu, onda je slobodno približite prozoru.

Zalivanje: Jedna od najgorih stvari koju možete da uradite sa lukovicama je da ih previše zalijete, jer to dovodi do truljenja. Najpre proverite da li se zemlja suši na vrhu, pa je onda ponovo zalijte. Ne zaboravite da prekinete sa zalivanjem ako je biljka u fazi mirovanja.

Zemljište: miks za sađenje biljaka koji dobro propušta vodu, koji je takođe ispunjen vazdušnim prostorima će biti najbolja opcija.

Prihrana: Razređeno tečno đubrivo je korisno koristiti tokom vegetacije. Prihranite ukrasnu detelinu jednom na svakih 1-2 nedelje. Prihrana nije neophodna tokom mirovanja biljke.

Presađivanje: Možda ćete želeti da presadite svoju biljku na svakih 1-2 godine (tokom perioda mirovanja) i koristite istu ili saksiju veće veličine.

Vlažnost: Prosečna vlažnost vazduha u sobi je u redu.

Razmnožavanje: Ovo je najbolje uraditi pred kraj perioda mirovanja (posle 2 nedelje mirovanja).  Moraćete da uklonite lukovicu iz saksije, a onda možete ukloniti i male lukovice koje su presađene u saksiji za proizvodnju novih biljaka. Budite strpljivi sa novim biljkama i očekujte da se pojave nešto kasnije u odnosu na glavnu biljku.