karanfilic ulje

Ulje karanfilića kao lek – način upotrebe za zubobolju, akne, kandidu…

Poreklom sa Indonezije i Madagaskara, karanfilić (klinčić) se može naći u prirodi kao ružičasti pupoljak. Ovi pupoljci se beru ručno i suše dok ne postanu smeđe boje, a kada se izmrve, koriste se kao začin ili za pravljenje esencijalnog ulja, koje ima različita lekovita svojstva.

Neverovatno bogato manganom i drugim nutrijentima, uključujući kalijum, magnezijum i kalcijum, koristi se za prevenciju i lečenje osteoporoze, anemije i predmenstrualnog sindroma. Esencijalno ulje karanfilića (klinčića) koristi se i za:

 • Akne
 • Ubijanje parazita
 • Poboljšavanje cirkulacije
 • Lečenje bolesti desni
 • Povećavanje energije
 • Zbog antiupalnih svojstava
 • Uništavanje grinja i gljivica

Najpoznatije svojstvo ulja karanfilića je vezano za njegovu široku primenu u homeopatskoj medicini a popularno je i kao lek protiv zubobolje. Pošto sadrži dosta eugenola, ulje karanfilića se koristi u razne svrhe i dosta se ispituje kao efikasna alternativa za mnoge lekove.

ulje karanfilica nacin upotrebe

Upotreba ulja karanfilića

Istraživanja su pokazala da eugenol u ulju karanfilića ima jaka antiupalna svojstva. Manje doze eugenola štite jetru od bolesti, a eugenol smanjuje upalu i ćelijsku oksidaciju, koja uzrokuje starenje. Velike doze nisu preporučljive, jer mogu oštetiti želudac, a prilikom spoljne upotrebe iritiraju kožu.

Pošto je vrlo jako, ulje karanfilića se meša sa baznim uljem, npr. maslinovim, kokosovim ili nekim drugim nežnijim uljem kad se koristi za spoljnu upotrebu. Kada se koristi za unutrašnju upotrebu, ne sme se preterivati i sme da se uzima najviše dve nedelje.

Osim kao prirodni lek protiv upala, ulje karanfilića se obično koristi kao antiseptik za oralne infekcije, zubobolju i antibiotik kako bi se sprečio razvoj mnoštva zaraznih bolesti.

Za šta je dobro ulje karanfilića ?

Blagotvorna svojstva ulja od karanfilića su brojna i uključuju zdravlje jetre, kože, kose i usta i zuba. Ovde navodimo tri najčešće stvari za koje se danas ulje karafilića koristi:

Ulje karanfilića za kožu i akne

Ispitivanja su pokazala da je ulje karanfilića izuzetno efikasno protiv raznih bakterija, a posebno protiv ešerihije koli (Escherichia), a odlično deluje i protiv stafilokoka aureus (zlatnog stafilokoka), koji izaziva akne, kao i protiv Pseudomonas aeruginosa, koja izaziva pneumoniju.

Ako želite da uklonite akne uz pomoć ovog ulja, izmešajte 3 kapi esencijalnog ulja karanfilića sa dve kašike meda. Dobro umutite, nanesite na čisto lice i posle nekoliko minuta isperite.

Saznajte više>>>   Karanfilić kao lek za zubobolju, loš zadah, holesterol…

Ulje karanfilića protiv kandide

Još jedna stvar za koju se ulje karanfilića često koristi je kandidijaza. Kandidijaza je čest problem kod ljudi koji se hrane uglavnom kiselom hranom i gde u ishrani dominira mnogo šećera.

Jedno istraživanje je pokazalo da je ulje karanfilića jako koliko i Nistatin, lek koji se obično prepisuje protiv gljivičnih infekcija, a ima i neke neprijatne nuspojave.

Osim što eliminiše kandidu, ulje karanfilića je izvrsno i protiv parazita u probavnom traktu. Ako želite da se rešite kandide, koristite ulje karanfilića za unutrašnju upotrebu tokom dve nedelje, ali obavezno pod nadzorom lekara. U tom periodu, jedite što više hrane bogate probioticima i pokušajte da ne jedete rafinisane šećere i žitarice.

Ulje karanfilića protiv zubobolje

Karanfilić se najčešće koristi kao lek za alveolarni osteitis, kao i za olakšavanje bolova i neprijatnosti koje izazivaju različiti problemi sa zubima. Kada vas zubobolja uhvati tokom noći ili na odmoru, potrebno vam je nešto čime ćete odmah rešiti problem. Ulje karanfilića je baš ono što vam je potrebno ako ne možete odmah da odete kod zubara. Karanfilić sadrži aktivne komponente koje dovode do utrnulosti nerava u ustima i tako vam privremeno pružaju olakšanje kod zubobolje.

Kako deluje ulje karanfilića ?

Kada koristite ulje karanfilića protiv zubobolje, olakšanje dolazi zbog eugenola, aktivnog sastojka u ulju karanfilića. Eugenol je prirodni anestetik i antibiotik i uspešno smanjuje upalu u ustima. Eugenol je mnogo efikasniji za zubobolju nego bilo koji lek protiv bolova.

Način upotrebe ulja karanfilića protiv zubobolje

U većini apoteka i prodavnica zdrave hrane možete kupiti ulje karanfilića i koristiti ga kao lek za zubobolju. Imajte na umu da ulje karanfilića ima jako neprijatan ukus i da, kada se jede, ima neka neželjena dejstva, tako da smeju da ga koriste samo odrasli i starija deca koja neće progutati ovo ulje.

Evo kako se koristi ulje karanfilića protiv zubobolje:

 • Uzmite papirnu maramicu ili parče vate i natopite ga uljem karanfilića.
 • Nežno pređite natopljenom vatom preko desni, posebno tamo gde vas boli.
 • Ako nemate ulje karanfilića, koristite ceo karanfilić. Stavite karanfilić na bolno mesto i sačekajte da bol prođe.
 • Ako mislite da vam je čisto ulje karanfilića prejako, razblažite ga maslinovim uljem.

Zajedno sa uljem karanfilića možete koristiti i neki lek protiv bolova kako biste olakšali zubobolju.

Zakažite kod zubara

Iako ulje karanfilića znatno smanjuje bolove i otoke kada vas boli zub, ali dentalna šupljina je ipak složeno tkivo, a karanfilić samo privremeno pomaže kod bolova. Nakon upotrebe ulja karanfilića doći će do ublažavanja zubobolje, ali pravi uzrok neće proći i zato je najbolje da prvom prilikom odete kod zubara.Zubobolja se javlja zbog propadanja zuba, i što više odlažete odlazak zubaru, to se stanje više pogoršava.

[icegram campaigns=”8581″]