Ulje od kikirikija – za zdravlje, kosu, kožu, ishranu…

Ukoliko ste odgovorni prema svom zdravlju i želite da vaša porodica bude zaštićena od mnogih čestih bolesti i srčanih oboljenja, onda zaista probajte ulje od kikirikija. Dobija se od jezgra kikirikija i veruje se da ovo ulje potiče iz Centralne Amerike, ali danas se njegova upotreba proširila na mnoge delove sveta, uključujući Afriku, Kinu, Indiju i SAD. Ovo ulje je značajno jer prilikom pripremanja jela ispušta aromu kikirikija i daje fantastičan ukus. Ovo posebno dolazi do izražaja kada se prže pojedine vrste hrane. Pored toga što utiče na odličan ukus, ulje od kikirikija ima prijatnu aromu, koja je veoma popularna. Ukoliko volite kikiriki, onda ćete se definitivno zaljubiti u ulje od kikirikija, koje će pored toga što će vašoj hrani dati dobar ukus, uticati i na vaše dobro zdravlje. Ukoliko želite da bacite pogled na ovo ulje, pročitajte tekst koji sledi i dobićete puno informacija o njegovoj upotrebi, korisnim stvarima za vaše zdravlje i sadržaju ulja od kikirikija.

Ulje od kikirikija: korist, upotreba i sadržaj

Ulje od kikirikija ne sadrži trans masti i holesterol, a količina zasićenih masti je vrlo mala, što ga čini jednim od najzdravijih ulja. Šta više, prisustvo vitamina E u znatnim količinama, fitosterola i nezasićenih masti kao što je mono-nezasićena masna kiselima, čini ga savršenim za zdravu dijetu. Ulje od kikirikija može biti i sjajan izbor za one koji imaju želju za prženom hranom jer ovo ulje ima visoku tačku ključanja i zato može biti zdravija i ukusnija zamena za druga ulja. Iz ovog razloga, ulje od kikirikija se smatra da je jedno od najboljih ulja za očuvanje dobrog zdravlja i zato se sve više upotrebljava tokom dijeta.

Upotreba ulja od kikirikija sa hranom poboljšava ukus hrane ali istovremeno unapređuje funkcionisanje sistema za varenje i sprečava skoro sve stomačne i digestivne poremećaje, kao što su dijareja, zatvor, čirevi, nepravilan rad creva itd. Dakle, ako želite da održite vaš sistem za varenje u vrhunskoj formi, uključite ulje od kikirikija u vašu ishranu ili dijetu. Takođe, ovo ulje ima nizak LDL (loš holesterol) i bogato je proteinima, te veoma efektivno deluje na smanjenje telesne težine. Oni koji žele da izgrade mišićnu masu, videće da ulje od kikirikija radi u njihovu korist. Dalje, ima puno hranljivih sastojaka i vitamina u sebi da vas učine jakim i u dobroj formi.

Iako ovo ulje sadrži visok nivo masti, fitosterol u njemu pomaže apsorpciju holesterola kao što je LDL, koji je glavni uzročnik mnogih srčanih problema. Mono-nezasićene masne kiseline, kao što je oleinska kiselina, jesu glavni faktor za apsorpciju LDL holesterova i uvećanje nivoa HDL, poznatijeg kao dobri holesterol – koji jača srce i arterije.Prema studijama koje je sproveo Univerzitet sa Floride, hrana bogata uljem od kikirikija smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 21%. Tako da, ukoliko ste zabrinuti za zdravlje svoje porodice, zamenite obično ulje za pripremanje hrane uljem od kikirikija.

Ulje od kikirikija se često koristi u aroma-terapiji i veoma je popularno zbog svoje lagane i orašaste arome. Kada se koristi u kombinaciji sa svežim sokom limete, čini čuda i štiti vašu kožu od ružnih akni i mitisera. Masaža uljem od kikirikija može da relaksira i podmladi telo.

Dijabetičari imaju razlog da slave jer ulje od kikirikija, u redovnoj upotrebi, povećava nivo insulina. Različite studije su pokazale da ovo ulje ima sposobnost da smanji nivo glukoze u krvi na normalnu vrednost i tako utiče na nivo šećera kod osoba sa dijabetesom.

Ulje kikirikija se dobija iz kikirikija i popularna je vrsta ulja. Ima blag i prijatan ukus. Poznato je i kao lekovito ulje jer obiluje mnogim svojstvima koja su korisna za zdravlje. Ulje kikirikija se sastoji od lipida koji su dobri. Krcato je linolnom kiselinom (esencijalna masna kiselina), mononezasićenim masnim kiselinama, tj. linolnom kiselinom, beta-sitosterolom(fitosterol), resveratolom (polifenolni antioksidant) i dobrim količinama antioksidantnog vitamina E.

Korisna svojstva ulja od kikirikija

Sastavni delovi ulja kikirikija kumulativno deluju u korist ljudskog zdravlja i doprinose njegovim korisnim svojstvima. Zbog toga ono ima svoje mesto kao sastojak u lekovima.

Bolesti srca

Ulje kikirikija se koristi u prevenciji srčanih bolesti. Ono ima fantastičnu ulogu u smanjenju nivoa lošeg holesterola i podizanju nivoa dobrog holesterola. Pomaže da se održi zdrav profil lipida. Neverovatno deluje na smanjenje visokog krvnog pritiska zbog prisustva mononezasićenih masnih kiselina.

Zdravlje organa za varenje

Ulje kikirikija deluje preventivno u slučaju poremećaja varenja, kao što su konstipacija, dijareja i drugi gastrointestinalni problemi. Zato ga i ima u medicinskim uljima i mastima koji se koriste protiv konstipacije.

Nega kože i kose

Kozmetički proizvodi za negu kože i kose sadrže ulje kikirikija kao vitalni sastojak. Ima dejstvo ovlaživača na koži i funkcioniše kao biljni antiseptik u lečenju peruti. Sadržaj proteina u ulju kikirikija daje kosi volumen, hidrira suvu kosu i leči ispucale krajeve.

Ulje kikirikija i dijabetes

Ulje kikirikija ima čudotvorno dejstvo na dijabetičare. Održava nivo šećera u krvi. Dnevno uzimanje ovog ulja vodi ka poboljšanju lučenja insulina pa je zato zaista koristan za pacijente obolele od dijabetesa.

Ulje kikirikija za artritis i bol u zglobovima

Ulje kikirikija je efektivno i za lečenje bola u zglobovima i mišićima. Masaža uljem od kikirikija daje energiju telu i ublažava sve bolove, uključujući i one čiji je uzrok artritis. Vitamin E je neizbežan element ulja kikirikija, a on deluje kao zaštita kože i popravlja zdravlje.

Akne

Ulje kikirikija je odličan prirodni lek protiv akni. Koristi se u kombinaciji sa sokom limete da bi rezultati bili efektivni.

Jača mišiće

Ulje kikirikija je bogat izvor proteina. Redovan upotreba u umerenim količinama dovodi do jačanja telesne mase i snažnih mišića.

Aromaterapija

Valja pomenuti i delotvornost ulja kikirikija u aromaterapiji zbog njegovog blagog mirisa. Podmlađuje i umiruje.

Miteseri

Ulje kikirikija je moćan lek prtiv mitesera. Pomaže i kod zaštite kože od njihove pojave.

Popravlja cirkulaciju

Efektivno pomaže kod kontrakcije i dilatacije mišića i krvnih sudova pa otuda obezbeđuje dobar protok krvi kroz organizam. Linolna kiselina, prethodnica prostaglandina, a koje ima u ulju kikirikija je odgovorna za ovu važnu funkciju.

Mere opreza i neželjena dejstva

Kada se konzumira u umerenoj količini tokom trudnoće i dojenja, ulje kikirikija je bezbedno. Nema dovoljno dokaza koji bi podržali činjenice o bezbednosti kod velikih količina koje se uzimaju kroz lekove. Osobe alergične na kikiriki ili druge članove porodice Fabaceae (porodica bobova), trebalo bi strogo da izbegavaju ulje koje se ekstrahuje iz kikirikija.