Ulje žutog noćurka upotreba za lice, akne, hormone…

Šta je ulje žutog noćurka i kako se dobija?

Žuti noćurak je dvogodišnja biljka koja dostiževisinu od oko 150 cm. Specifična je po tome što se njeni cvetovi, koji su žute boje, otvaraju noću, po čemu je i dobila ime. Noćurak potiče iz Evrope, a raste i u Severnoj Americi. Gotovo svi delovi ove biljke koriste se za razne primene. Noćurak se takođe kotisti za lečenje modrica, rana na koži, hemoroida, upalu grla itd.

Ulje žutog noćurka se hladnim ceđenjem dobija od semena noćurka. Hladno ceđeno ulje od noćurka se inicijalno koristilo za lečenje gastrointestinalnih tegoba, a danas je njegova primena daleko šira.ulje-zutog-nocurka

Ulje noćurka upotreba

Ulje žutog noćurka se uglavnom koristi za oralnu upotrebu i na tržištu se može naći u standardnom tekućem obliku, u kapsulama, kao i u raznim kremama, mastima i melemima. U tekućem obliku ulje noćurka se konzumira tri puta na dan posle jela po jedna kašičica, a u kapsulama tri puta na dan posle jela po jedna kapsula. Ulje žutog noćurka konzumira u ciklusima (1 ciklus traje 21 dan) i posle svakog od ciklusa preporučuje se pravljenje pauze od najmanje 2 nedelje.

Kada su u pitanju kožna oboljenja, najbolje je koristiti ga i oralno i lokalno direktnim nanošenjem na kožu.

Jednom kada otvorite bočicu ulja od žutog noćurka treba što pre da je potrošite jer je ulje od noćurka bogato nezasićenim masnim kiselinama i zato je sklono brzom kvarenju. Obavezno ga čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Neželjeni efekti su jako retki, a kada se pojave, onda su u vidu mučnine, osipa ili dijareje.

Ulje noćurka za lice i akne

Akne su uglavnom posledica hormonskog disbalansa i prisutne su i kod adolescenata i kod odraslih. Ipak, pojava akni je češća kod žena jer je hormonski disbalans daleko češći kod žena nego kod muškaraca, naročito kada je u pitanju menstrualni ciklus i menopauza.

Kako ulje žutog noćurka pomaže u borbi protiv akni i bubuljica?

Omega-6 masne kiseline koje sadrži ulje noćurka pomažu da se uspostavi hormonski balans u organizmu, pa samim tim smanjuje i uklanja bubuljice i akne s lica. Ove masne kiseline takođe stimulišu regeneraciju kože, a takođe je i hidriraju i smanjuju gubitak vlage. Pored ovoga, ulje žutog noćurka ima antiupalno dejstvo i pomaže kod uklanjanja ožiljaka i crvenila koji su posledica akni i bubuljica.

Pored toga što se koristi za oralnu upotrebu, ulje noćurka možete nanositi direktno na kožu (i to je najbolje uveče pre spavanja zbog masnoće koju ostavlja na licu). Dovoljno je da to uradite dva do tri puta nedeljno.

Možete napraviti i masku za lice od ulja žutog noćurka. Kako?

Ispasirajte pola banane i to dodajte kašičicu meda, ¼ kašičice mlevene kafe i kašičicu ulja od noćurka. Nanesite na kožu i ostavite da deluje oko pola sata. Ovaj tretman lica primenjujte jednom nedeljno.

Ulje noćurka za zdravlje i imunitet

Zašto je ulje žutog noćurka idealno za Vaše zdravlje i Vaš imuni sistem?

Ulje noćurka je veoma bogati prirodni izvor gama-linoleinske kiseline koja stvara protivupalne agense u organizmu. Gama-linoleinska kiselina je omega-6 masna kiselina koju organizam često sam ne stvara dovoljno, pa je neophodno da se nadoknadi ishranom. Da bi Vaš imuni sistem bio dovoljno jak, potrebno je da u organizam unosite dovoljno omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Ulje žutog noćurka se koristi kod raznih stanja kao što su: dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, povišen nivo lošeg holesterola u krvi, alkoholizam, virusne infekcije, predmenstrualni sindrom (PMS), pa čak i maligna oboljenja, jer tada dolazi do poremećaja enzimskog sistema, a ulje noćurka snabdeva organizam gama-linoleinskom kiselinom i tako vraća ravnotežu enzimskog sistema u organizmu. Tako sprečavate razne upalne procese u organizmu, kao i pojavu ekcema na koži. Napomena: Da bi rezultati bili vidljivi, ulje žutog noćurka morate koristiti najmanje dva meseca.

Zato se ulje noćurka koristi kod autoimunih oboljenja (poremećaji koji nastaju kao posledica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene), artritisa, ekcema, poremećaja cirkulacije, a primenjuje se čak i kod malignih oboljenja.

Ulje žutog noćurka i hormoni

Stotinama godina unazad, žene širom sveta su ulje noćurka, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da postigne hormonski balans u organizmu, koristile kao prirodan i veoma efikasan lek za borbu protiv simptoma izazvanih menstrualnim ciklusom i menopauzom.

Kako ulje noćurka utiče na hormone?

S obzirom na to da je ulje noćurka veoma bogat izvor omega-6 masnih kiselina (gama-linoleinska kiselina), koje su od ključnog značaja za postizanje hormonskog balansa u organizmu, pa se njegovo konzumiranje preporučuje kod predmentrualnog sindroma (PMS-a) i kod menopauze. Konzumiranjem ulja od noćurka otklonićete simptome PMS-a kao što su bol u dojkama, nadutost, zadržavanje vode u organizmu, pojavu akni, razdražljivost i nagle promene raspoloženja.

Neka istraživanja su pokazala da ulje žutog noćurka ublažava i simptome menopauze. Ove studije obavljene su 2013. godine. Žene koje su konzumirale ovo ulje 6 nedelja osetile su znatno olakšanje.

Lekovita svojstva ulja noćurka

  • Leči razna kožna oboljenja. Ulje noćurka nije dobro samo za lečenje akni. Ono se koristi i kod drugih kožnih oboljenja kao što su ekcem, psorijaza i dermatitis.
  • Sprečava opadanje kose. Hormoni igraju veoma važnu ulogu kada je opadanje kose u pitanju, pa ulje od noćurka može biti idealan preventivni tretman za opadanje kose.
  • Pomaže pri lečenju reumatoindog artritisa. Reumatoidni artritis je zapaljensko autoimuno oboljenje koje pogađa zglobove na šakama i stopalima. Ovo oboljenje zglobova prouzrokovano je kombinacijom genetskih, ekoloških i hormonalnih faktora.
  • Pomaže pri lečenju osteoporoze. Osteoporoza je bolest kostiju koja je rasprostranjenija kod žena nego kod muškaraca. Glavni uzrok osteoporoze nizak nivo polnih hormona, odnosno estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca.

Predostrožnosti

Iako je korišćenje ulja od noćurka bezbedno za korišćenje u preporučenim dozama, ipak treba imati mere predostrožnosti. Iako su veoma retki, neželjeni efekti postoje u vidu mučnine, bola u stomaku i glavobolje. Ako se pojave ovi simptomi, to znači da treba da smanjite dozu ulja od noćurka.

Ulje od žutog noćurka ne smete koristiti ukoliko:

  • Patite od epilepsije
  • Imate problem sa krvotokom
  • Uzimate bilo kakvu terapiju

Ako ste trudnica ili dojilja, obavezno se posavetujte sa lekarom pre konzumiranja ulja od noćurka.

Ulje od žutog noćurka možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane.

[icegram campaigns=”8581″]