Aronija

Upoznajte se sa brojnim benefitima soka od aronije

Aronija je čudotvorna voćka koja potiče iz Severne Amerike, ali na svu sreću dospeva do Srbije i postaje široko rasprostranjena kod nas u 21.veku.

Za aroniju smo do sada slušali da poboljšava krv i uglavnom se preporučivala malokrvnim osobama, ali ovo je samo jedno od njenih mnogobrojnih lekovitih svojstava.

Najbolji i najlepši proizvod dobijen od aronije jeste sok.

Kako se pravi sok od aronije?

Receptura po kojoj se pravi sok od aronije je veoma jednostavna. Potrebno je nabaviti poveću količinu ovih bobica, jer ona ne sadrži u sebi mnogo vode. Od jednog kilograma bobica dobija se nešto manje od 700 ml. Zato se savetuje da pre pravljenja soka stavite aroniju u zamrzivač i zaledite bobice. Nakon zamrzavanja, izvaditi aroniju i staviti da se bobice otope, obavezno staviti nad nekom činijom i nemojte da bacate tečnost koju ste dobili otapanjem već ubacite u blender, a onda i bobice kada već budu mekane da ne biste oštetili nožiće na blenderu. Izblendirajte to i dobili ste sok od aronije, a uz pomoć ovog “trika” uspećete da dobijete i malo veću količinu istog.

Nisu vam potrebni nikakvi dodaci niti začini, sok se pije odmah i čuva se u frižideru. Odrasli koji su malokrvni i imaju česte prehlade treba da piju do 3 čašice dnevno, pola sata pre svakog obroka. Sok od aronije mogu da piju i deca, što je bolje od svakog proizvoda koji se navodi kao dodatak ishrani, kada znamo da je sok od aronije apsolutno prirodni proizvod.

Sok od aronije je dobar za sve, a posebno za one koji su skloni čestim prehladama ili virusnim infekcijama. Njima se preporučuje da piju jednu čašicu soka dnevno. Sok od aronije mogu da piju i dijabetičari bez problema zato što antocijanini smanjuju nivo šećera u urinu kao i nivo oksidacije lipida u krvi i urinu.

Ukoliko nemate vremena, ne želite ili niste u mogućnosti da sami pripremate, sok od aronije se može kupiti na pijacama, u apotekama i radnjama zdrave hrane. Naravno, idealno je kada sami uzgajate aroniju, jer ona nije previše zahtevna, možete je zasaditi i u svojoj baštici. Tako ćete moći da jedete svežu aroniju, ali i da pravite sokove, džemove…

Benefiti soka od aronije

Pored toga što smo rekli da aronija pomaže kod poboljšanja imuniteta ona jača cirkulaciju, dobra je za srce i snižava krvni pritisak. S obzirom da je jak antioksidans, aronija sprečava nastank slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija čime usporava starenje organizma.

Takođe, aronija je bogata vitaminima: A, E, C, B1, B2, B3, B6 i B9, kao i mineralima: kalcijumom, fosforom, manganom, kalijumom i cinkom. Smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola. Pomože kod bolesti oka, čestih glavobolja, migrene i osećaja malaksalosti. Aronija je takođe zadužena da spreči razvoj ateroskleroze, stvarajući na taj način snažnu zaštitu od Alchajmerove bolesti i demencije. Smanjuje grčeve u stomaku i pomaže u detoksikaciji. Takođe umiruje bolove u želucu i podstiče rad štitne žlezde.

Da biste unosili u svoj organizam ovu “bombu” vitamina i minerala potrebno je da uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu aroniju. Najbolji vid unosa ovog bobičastog voća svakako je sok. O soku smo vam ponajviše i pisali i nadamo se da smo uspeli da vam približimo priču o čudotvornoj voćki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *