Urasla dlaka lečenje i prirodni lekovi za uklanjanje

Urasla dlaka se pojavljuje kada vrh dlake raste sa strane ili se ukovrdža pod kožom folikula. U pitanju je benigni problem, koji obično izgleda kao tačkica ili crvenkasta kvržica. Često se deo dlake može primetiti ispod same kvržice.

U većem broju slučajeva, vidljivo je nekoliko kvržica koje se pojavljuju na delovima tela koji se često briju, kao što su lice, vrat, pazuh, noge i prepone.

Urasle dlake se najčešće javljaju posle puberteta. Urasle dlake se češće pojavljuju na mestima sa grubljom dlakom, kao što je bikini zona kod žena, brada i vrat kod muškaraca. Osobe sa gušćom i kovrdžavom dlakom, obično imaju više problema sa uraslim dlakama, pogotovo u predelu brade. Retko se urasla dlaka može pojaviti i na drugim delovima tela kao što je kapak.

Obično je urasla dlaka bezopasna po zdravlje, ali može izgledati ružno i izazvati ožiljak, promenu u boji kože (postupalna hiperpigmentacija), infekciju kože i, retko, formiranje keloidnih ožiljaka.

urasla dlaka

Činjenice o uraslim dlakama

 • Urasla dlaka je benigni poremećaji kože, obično kod tinejdžera i odraslih.
 • Urasle dlake se javljaju češće kod muškaraca sa tamnijim tenom.
 • Urasla dlaka se često pojavljuje na delovima tela koji se briju, kao što su lice, vrat, pazuh, noge i prepone.
 • Urasle dlake izgledaju kao male tačkice ili crvene kvržice.
 • Urasle dlake se često izazivaju brijanjem.
 • Urasla dlaka može proći sama od sebe, bez ikakvog lečenja.
 • Može se javiti infekcija kože.
 • Pokušavajte da ne pritiskate jako brijač, kako bi izbegli urastanje.
 • U nekim slučajevima je potrebna stalna terapija kako dlake ne bi urastale.
 • Mnoge kreme za lokalnu upotrebu mogu pomoći oko kontrole urasih dlaka.
 • Nekada je potrebna kombinacija različitih tretmana, kako bi se postigli najbolji rezultati.
 • Lasersko uklanjanje dlačica može biti dobra preventiva za urastanje dlaka.

Šta uzrokuje urastanje dlaka ?

Dlaka koja se iseče na kratko i to blizu površine kože, ima oštar vrh koji lakše može probušiti kožu i izazvati urastanje. Nepravilno brijanje je najčešći uzročnih uraslih dlaka. Druge tehnike za uklanjanje dlačica, kao što je depilacija voskom, kao i trenje zbog nošenja uske odeće, može samo pogoršati situaciju. Iako je urasla dlaka uzrokovana nepravilnom ili agresivnom tehnikom uklanjanja dlačica, ponekad se može i sama od sebe pojaviti, kada recimo mrtve ćelije kože blokiraju otvor za folikul dlake, zbog čega onda vlas ne izbije na kožu i raste ukrivo.

Kome se javljaju urasle dlake ?

Gotovo svaka osoba u nekom momentu svog života ima problem sa uraslom dlakom. Uglavnom se urasla dlačica javlja kod tinejdžera i odraslih. Osobe sa gušćim, grubljim i kovrdžavim dlakama imaju najviše problema sa uraslim dlakama.

Koji su znaci i simptomi urasle dlake ?

Simptomi uključuju svrab i osetljivost. Urasla dlaka može izazvati lokalnu upalnu reakciju, zbog čega kvržica blago natekne i pocrveni. Ponekad, ukovrdžana dlaka može biti jedva vidljiva, u centru kvrge. Male kvržice sa gnojem ili suve crvene kvrge se mogu pojaviti na delu kože koji je nedavno obrijan. Često se kvržica formira nekoliko dana nakon brijanja i pogoršava kada dlaka uraste.

Osobama sa uraslim dlakama mogu se pojaviti bolne sitne bubuljice nakon brijanja. Gornji sloj kože možda ima blago proširene kapilare, zbog čega koža porumeni. Bubuljice se na mestu uraslih dlaka mogu pojaviti zbog bakterijske infekcije, kao što je npr. stafilokoka.

Kako se leči urasla dlaka ?

Iako urasla dlaka može zaceliti sama od sebe i spontano ponovo normalno izrasti, u nekim slučajevima može biti teško rešiti je se. Neki od tretmana za lečenje urasle dlačice uključuju:

 • hemijsku depilaciju
 • kreme sa lokalnom upotrebom
 • antibiotike sa lokalnom upotrebom
 • hirurško uklanjanje urasle dlake (izvlačenje nakon malog reza)
 • lasersko uklanjanje

Najbolji rezultati postižu se kombinovanim terapijama. Razgovarajte sa dermatologom, kako bi vam preporučio najbolje rešenje za vaš slučaj.

Hemijski depilatori mogu oslabiti dlaku, te njen vrh više neće biti tako oštar, čak ni kada se brijete. Hemijske depilatore treba koristiti svakog drugog, trećeg dana kako ne bi došlo do iritacije kože.

Krema sa hidrokortizonom se može naneti kako bi ublažila iritaciju koju ovi depilatori mogu izazvati.

Kreme sa kortikosterodidima se mogu naneti direktno na urasle dlake, kako bi umanjili upalu.

Urasla dlaka i infekcija

Lokalni i oralni antibiotici mogu biti neophodni u ozbiljnijim slučajevima, gde ima gnoja i abseca na mestu gde je urasla dlaka, te se sumnja na infekciju. Antibiotici sa lokalnom primenom, uključujući eritromicin i klindamicin, kao i neki antibakterijski agenti mogu umanjiti rast bakterija i izlečiti infekciju. Oralni antibiotici, kao što je cefaleksin, se koriste za kontrolu inficiranih područja i formiranje abscesa. Benzol peroksid, antibakterijski rastvor, se može koristiti jednom ili dva puta dnevno za suzbijanje infekcije.

Lasersko uklanjanje dlačica može biti opcija za prevenciju uraslih dlaka. Laserski tretman usmeren na jedno područje, značajno će umanjiti broj dlaka. Trenutno, lasersko uklanjanje deluje samo na tamne vlasi. Lasersko uklanjanje dlačica je brza, efektna i bezbedna procedura. Jedino, postoji rizik od blage promene boje kože, nakon laserskog tretmana.

Postoje li prirodni lekovi za urasle dlake ?

Mada lek ne postoji, moguće je prorediti pojavu uraslih dlaka. Najlakši način je održavanje higijene kože.

 • Hidrirajte i omekšajte i kožu i dlake, pre brijanja. Ovako ćete stvoriti okrugliji vrh dlake, koji ima veće šanse da ne uraste.
 • Koristite vlažnu krpu, sunđer ili mekanu četkicu sa blagim sapunom, kako biste kružnim pokretima „oprali“ bradu ili drugi deo kože koji brijete, i na taj način se rešili oštrih vrhova.
 • Blaga, prirodna sredstva za piling kao što su so i šećer se mogu naneti na iziritiran deo kože, kako bi se ublažilo crvenilo.
 • Nemojte se brijati u suprotnom pravcu od rasta dlake.
 • Izbegavajte jako brijanje, suviše blizu površini kože.
 • Kada koristite električne brijače, obratite pažnju na tehniku brijanja. Glavu brijača držite tik iznad površine kože i brijte se sporo, kružnim pokretima.
 • Ostavite vrlo kratku dužinu dlake, 1-2mm, kako vrh dlake ne bi bio oštar ili završio ispod površine kože.
 • Naravno, način da zaista sprečite urastanje dlaka jeste da se uopšte ne brijete i da pustite da dlake prirodno rastu.

Da li se urasla dlaka može javiti bilo gde na telu?

Urasla dlaka se obično pojavljuje na delovima tela koji se briju, kao što su brada, bikini zona i noge. Druga mesta na kojima se često javljaja urasla dlaka su lice, vrat, butine i zadnjica. Iako jeste moguće, zaista je retko da se urasle dlake pojave na celom telu. Urasla dlaka ne može se pojaviti na ustima, dlanovima, stopalima i vagini, pošto na tim delovima tela ne postoje folikuli dlaka.

Da li je moguće sprečiti pojavu uraslih dlaka ?

Najjednostavniji način da sprečite urastanje dlačica, jeste da pustite dlake da rastu i da ih ne sečete jako kratko. Brijanje i depilacija mogu izazvati ili pogoršati urasle dlake. Tehnike brijanja koje smo opisali se mogu koristiti kako bi se sprečila ili smanjila pojava uraslih dlačica. Kreme koje usporavaju rast dlake, elektroliza ili laserski tretmani, takođe umanjuju pojavu urastanja.