urasla dlaka na nozi

Urasla dlaka na nogama – infekcije, kućni lekovi i tretmani

Šta izaziva urastanje dlaka na nogama i kako izgledaju? Daćemo vam odgovore na sva pitanja, savete kako da se rešite uraslih dlaka na nogama, pokazati slike uraslih dlaka, kućne lekove i tretmane za muškarce i žene.

Urasla dlaka na nozi, kao što joj i ime kaže, je dlaka koja nije izašla na površinu kože. U ovom slučaju se dlaka nakon izlaska iz folikula povija unazad i prodire u kožu.

Dlaka može da prodre u kožu i pre nego što izađe iz folikula i izazove pojavu crvenih kvržica, pojava poznata kao pseudofolikulitis brade. Ovo se najčešće dešava osobama koje imaju kovrdžave i jake dlake.

urasla dlaka na nozi

Simptomi urasle dlake na nogama

Ponekad urasle dlake na nogama imaju direktne simptome, kao kod pseudofolikulitisa brade. U nekim slučajevima se javljaju srodni simptomi, kao što su osipi i bolovi pri hodu. Sledi spisak nekih simptoma koji ukazuju na urasle dlake na nogama.

Crne tačke na nogama

Kada urasla dlaka ostane ispod kože, sa udaljenosti ona izgleda kao crna tačka ispod kože. Ako pogledate izbliza, videćete kvržicu u kojoj se nalazi urasla dlaka.

Bol pri hodanju

U nekim slučajevima kada se inficirane urasle dlake na nogama ne leče, one počinju da svrbe, a češanje samo pogoršava stvar. Ovo može da izazove bol i nelagodu pri hodanju usled iritacije.

Noge sa krastama i ožiljcima koji svrbe

Do ovoga dolazi usled infekcije uraslih dlaka. Noge postaju krastave i sa trajnim crnim tačkama usled ljuštenja i rana, do čega dolazi zbog češanja inficiranih i iritiranih uraslih dlaka na nozi koje svrbe.

Osip

Ponekad inficirane urasle dlake na zahvaćenoj površini mogu da se pretvore u male osipe, nalik bubuljicama.

Otečene kvržice ili kvržice od brijanja

Urasle dlake na nogama mogu da izgledaju kao otečene kvržice na nogama. U nekim slučajevima ovo ima takve razmere da je lako uočljivo.

Kvržice ispunjene gnojem

Do ovoga dolazi kada je urasla dlaka inficirana i kada se imuni sistem bori protiv infekcije. Gnoj se nakuplja ispod kože na inficiranoj površini.

Uzroci urastanja dlaka na nogama

Sve što izaziva neujednačeno prelomljenu dlaku sa oštrim vrhom, može da izazove urastanje dlake na nozi. Drugi uzrok je bilo šta što zatvara pore ili sprečava prirodan uspravan rast dlake. U nastavku je dat spisak nekih od uzroka urastanja dlake na nogama.

Tup brijač

Kada se brijete izbegavajte da koristite tupe brijače jer ćete zbog njih morati iznova i iznova da prelazite preko iste površine. Na taj način gurate dlake u pore. Jedan, maksimalno dva prelaska brijačem su najbolji način i trik da nikada nemate urasle dlake na nogama.

Depilacija voskom

Depilacija voskom uklanja dlake iz korena i tako ostavlja otvorene i izložene pore. Ove pore mogu lako da se začepe i dovedu do urastanja dlaka na nogama. Veoma je važno da posle depilacije voskom praktikujete odgovarajuću negu.

Mrtve ćelije na koži i urasla dlaka na nozi

Mrtve ćelije na koži sprečavaju dlake da izrastu iz pora. Debeli slojevi mrtvih ćelija kože dovode do toga da nova dlaka počinje da se povija nazad u kožu i tako nastaje urasla dlaka na nozi. Eksfolijacija će vam pomoći da uklonite ovaj sloj mrtvih ćelija kože.

Brijanje i urasle dlake na nogama

Prilikom brijanja izbegavajte da vučete brijač uz dlaku. Brijanje uz dlaku pospešuje urastanje dlaka na nogama. Uvek vucite brijač u smeru rasta dlake.

Urastanje dlaka na nogama nakon epilacije

Ako se epilirate, vodite računa da koristite epilator sa što više pinceta. Ako koristite epilator sa malim brojem pinceta, mašina će samo iseći dlake, neće ih iščupati iz korena.

Zbog takvog epilatora prelazite više puta preko iste površine i tako izazivate urastanje dlaka na nogama nakon epilacije. Ako ne možete da nabavite dobar epilator, koristite običan brijač.

Suva koža i urasla dlaka na nozi

Suva koža blokira pore koje bi trebalo da propuste na površinu dlaku koja raste. To dlake prisiljava da rastu u koži pa je zato važno da održavate vlažnost kože stalnom rehidracijom.

Tesne pantalone posledica uraslih dlaka na nogama

Tesne pantalone koje izazivaju znojenje i koje su pripijene uz kožu, blokiraju pore i izazivaju savijanje dlaka. Time se povećavaju šanse za urastanje dlaka na nogama.

Kako da se oslobodite i ubuduće izbegavate urasle dlake na nogama

Pripreme pre rešavanja problema sa uraslim dlakama na nogama su važne zbog činjenice da loše tehnike uklanjanja dlaka dovode do njihove pojave pa čak i infekcije.

Svaki metod treba primenjivati sa oprezom kako ne bi došlo do posekotina i izazivanje još većeg urastanja.

Pinceta ili igla za urasle dlake na nogama

Pinceta ili igla, naročito pre brijanja, u velikoj meri olakšavaju brijanje. Pre nego što počnete da se brijete, pincetom ili iglom podignite uraslu dlaku. Nakon ovoga će vam biti lakše da primenjujete uobičajen metod brijanja.

 • Uzmite sterilnu pincetu ili iglu.
 • Pronađite dlake koje su urasla ili polegle po koži.
 • Nežno ih podignite pincetom ili iglom. Cilj je da ih naterate da izađu na površinu da biste ih lakše obrijali.

Eksfolijacija sprečava urastanje dlaka

Eksfolijacija je uklanjanje mrtvih ćelija kože sa njene površine. Nakon brijanja je važno da praktikujete eksfolijaciju jer mrtve ćelije kože izazivaju dlaku da se savija pod kožom.

Kada se dlaka kovrdža ispod kože dolazi do urastanja dlake na nozi, a to se može sprečiti eksfolijacijom.

Šta da radite i ne radite tokom brijanja da dlake na nogama ne bi urastale

Kada se brijete vodite računa da brijač bude oštar i sterilan. Preporučljivo je da se brijete niz dlaku. Kada brijač glatko klizi, onda se lako uklanjaju i jake i meke dlake.

Oštar brijač znači da nećete ponavljati prelazak preko iste površine. Prelaženje brijačem više puta preko iste površine, povećava šanse za pojavu uraslih dlaka.

Sterilan brijač znači da neće doći do infekcije. Pore se lako inficiraju i izazivaju infekciju uraslih dlaka na nogama.

   Od vrste epilatora zavisi da li će doći do urastanja dlaka

Epilator je električni uređaj koji se koristi za uklanjanje dlaka. Ima pincete koje hvataju nekoliko dlaka u jednom prelazu i čupaju ih kao i kod depilacije voskom. Međutim, epilator ne uklanja ćelije pokožice, što je slučaj sa voskom.

Kupovinom epilatora dobrog kvaliteta koji ima više pinceta, smanjujete broj prelazaka tokom uklanjanja dlaka, za razliku od onog koji ima malo pinceta. Konsultujte se sa prodavcem prilikom kupovine.

Epilatori sa jakim keramičkim pincetama su dobri jer uklanjaju dlaku iz korena. Ovi saveti su dobri ne samo za uklanjanje dlaka sa nogu, već i sa bilo koje druge površine.

Krema za brijanje

Upotreba krema i sapuna pomaže da se lakše obrijete i izbegnete guranje dlaka pod kožu. Kreme i gelovi za brijanje obezbeđuju glatko kretanje brijača duž dlake. Ovo je posebno važno za muškarce, budući da oni uglavnom imaju kovrdžave i jake dlake.

Snaga pritiska prilikom brijanja

Pritisak mora da bude blag ali stabilan dok se brijete jer ćete tako izbeći da gurate dlake u pore. Ovim se sprečava i začepljenje otvorenih pora kremom za brijanje. Kada su pore začepljene, dolazi do urastanja dlaka.

Nakon depilacije voskom

Depilacija voskom je uklanjanje dlaka iz korena i ovaj postupak čini kožu izloženom i ranjivom. Da dlake ne bi urastale nakon depilacije voskom, morate pravilno da tretirate kožu i održavate njenu vlažnost. Najbolje je da depilaciju voskom obavlja stručna osoba koja se razume u negu nakon tretmana.

 

Kućni lekovi, rešenja i tretman kod uraslih dlaka na nogama

Pošto uočite urasle dlake, važno je da znate kako da ih bezbedno uklonite. Takođe, bitno je da pronađete rešenje i da ih tretirate tako da se više ne pojavljuju.

Piling za telo

Piling u velikoj meri pomaže da se uklone mrtve ćelije kože, a posebno nakon brijanja, epilacije ili depilacije voskom. Mrtve ćelije kože zatvaraju nove meke pore koje se pojavljuju nakon brijanja. Ovo nadalje izaziva urastanje dlaka.

Gel za tuširanje sa eksfolijatorom za kućnu upotrebu

Eksfolijaciju možete da obavite i kod kuće prateći ova jednostavna uputstva. Potrebni su vam samo gel za tuširanje i so. Ako možete, nabavite košer so jer je bolja u odnosu na fine soli zato što ima krupne kristale.

 • Operite noge toplom vodom da ne bi došlo do infekcije pora.
 • U posudu stavite dosta gela za tuširanje i soli i izmešajte.
 • Rukama nanesite na noge i utrljavajte. Radite polako i pravilno.
 • Kada završite, isperite toplom vodom i nežno zasušite čistim peškirom.
 • Nanesite i ovlaživač da se koža ne bi isušila.

Salicilna kiselina

Rastvor salicilne kiseline je dobar lek, naročito posle depilacije voskom ili brijanja.

Ribanje i blagi sapun

Uzmite blagi sapun i napravite sapunicu na zahvaćenoj površini, a potom je izribajte. To je dobar način da izađete na kraj sa uraslim dlakama.

 • Dobro operite noge toplom vodom i nasapunjajte ih blagim sapunom.
 • Uzmite četku sa mekim čekinjama i nežno ribajte površinu sa uraslim dlakama oko 20 do 30 minuta.
 • Isperite i osušite tapkanjem čistim peškirom, a onda vidljive urasle dlake iščupajte pincetom.

Topla kupka za noge ili tople obloge

Topla voda čini da koža bude nežna i pojačava cirkulaciju krvi, a time smanjuje kvržice i otoke nastale urastanjem dlaka. Tako ćete ujedno učiniti urasle dlake uočljivijim na površini pa ćete ih lakše ukloniti.

 • Potopite noge u toplu vodu.
 • Možete i da stavite toplu oblogu na površinu sa uraslim dlakama.
 • Držite noge potopljene u vodi (ili uvijene u oblogu) dovoljno dugo da koža postane meka i nežna.
 • Osušite tapkanjem čistim peškirom, pronađite i uklonite urasle dlake pomoću pincete i igle.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima antiupalno dejstvo i smanjuje crvenilo na površini nogu koje je izazvano uraslim dlakama.

 • U šolju vode dodajte kašiku sode bikarbone i dobro promešajte.
 • Kuglicom vate natapkajte rastvor na zahvaćenu površinu i ostavite da deluje 15 do 30 minuta.
 • Isperite toplom vodom i ponavljajte 3 puta dnevno da bi rezultati bili bolji.
loading…


Kesice crnog čaja

Taninska kiselina u crnom čaju ublažava upalu i crvenilo, a istovremeno umiruje kožu.

 • Potopite kesicu crnog čaja u šolju tople vode.
 • Nežno trljajte zahvaćenu površinu kesicom što je moguće češće.
 • Možete i da potopite kesicu čaja u pola šolje tople vode i da dodate kašičicu kokosove vode.
 • Kuglicom vate nanosite rastvor na zahvaćenu površinu što češće.

Kako da trajno sprečite urastanje dlaka na nogama

Iako su brijanje, epilacija i depilacija voskom najčešći načini uklanjanja dlaka na nogama, ima i načina za trajno uklanjanje dlaka i sprečavanje problema sa urastanjem:

Lasersko uklanjanje dlaka – Kod laserskog trajnog uklanjanja dlaka se koristi jak snop svetlosti. Laser prodire u kožu sa ciljem da trajno eliminiše dlačni folikul. Ovo je dugotrajno i skupo, ali više nikada nećete imati problema sa uraslim dlakama.

Elektroliza – U ovom postupku se koristi električna struja kojom se sagoreva dlaka u korenu i na taj način se trajno uklanja, kao i problem sa urastanjem. I ovaj proces dugo traje i veoma je skup.