Urinoterapija kao lek i anti-ejdžing za lice i kosu (iskustva)

Urinoterapija je metoda alternativne medicine. Odnosi se na apliciranje urina u medicinske i kozmetičke svrhe, uključujući oralno konzumiranje, ili apliciranje na kožu, desni i sluzokožu.

Iako se urinoterapija koristi masovno, nijedna naučna studija nije do kraja dokazala biohemijsku i mikrobiološku ulogu u otklanjanju simptoma bolesti.

Urinoterapija ima dugu tradiciju u primeni. Još od početka 20. veka, ljudi koriste sopstveni urin za ublažavanje tegoba.

Urin je proizvod sekrecije tečnosti od strane bubrega i ćelijskog metabolizma koji otklanja štetne toksine i materije pomoću urina. Urin ima oko 95 % vode, a ostali sastojci jesu urea, hloridi, kalijum, natrijum, kreatinin kao i mnoge druge organske i neorganske komponente.

Poznati američki vid lečenja urinom / urinoterapija, jeste mokrenje po koži koju je ožarila meduza.

Urinoterapija ‒ Malahov

Genadij Petrovič Malahov je ruski alternativni stručnjak koji je u svojoj knjizi „Lečenje 200 najrasprostranjenijih bolesti” prvi daje značaj lečenju urinoterapijom. Po Malahovu, svaka bolest se može lečiti sopstvenim lekom ‒ konkretno, on navodi da u urinu postoji dovoljna količina zdravih materija kojima se mogu lečiti oboljenja koja imaju endogeni uzrok, tj. koja nastaju zbog unutrašnjeg faktora. Osim urinoterapije, Malahov je poznat i po tome što daje na značaju dijeti mesečevim menama, kao i pravilnoj hidraciji.

Iako je dosta osporovan, pogotovo zato što bolesti za koje on nalazi lek u telesnim tečnostima imaju adekvatnu terapiju, ne zameraju mu na njegovoj teoriji pravilne hidracije: Malahov sam iznosi teoriju da se ne koristi urin koji nije dovoljno prečišćen. Po Malahovu, 2 nedelje pre korišćenja urinoterapije, potrebno je uzimati oko 3 litara tečnosti dnevno, voditi računa o zdravstvenom stanju, kao i redukovati ishranu: izbacivanje zasićenih masnih kiselina, nerafinisanih šećera, hrane koja je preslana kao i namirnica koje sadrže aditive: suhomesnati proizvodi, vina, sirevi.

Da bi se pojačalo dejstvo urina u urinoterapiji, Malahov savetuje i prokuvavanje urina do određenih razmera da bi se efekat znatno pojačao. Najubojitije oružje za čišćenje organizma Malahov smatra prokuvani urin u razmeri 1:4 od prvobitne količine.

Po Malahovu urin se pije, stravlja na obloge (u kombinaciji sa glinom) a koristi se i kroz klizmu (klistir) pri čišćenju debelog creva.

Ono što je često osporavano u javnosti, jeste teorija Malahova da je najbolji urin, pored sopstvenog, dečiji urin, vodeći se činjenicom da su dečiji bubrezi najočuvaniji i najbolje sekretuju urin.

Na koji način urin deluje na organizam?

Mehanizam dejstva urina do kraja nije razjašnjen, međutim, iskustva su pokazala da urin zaista ima određeni mehanizam kojim može da stimuliše rast ili spreči bolove u bilo kom delu tela.

– Stimulište stvaranje proteina i potpomaže korišćenje minerala od strane kostiju

– Upotrebom urina, može se smanjiti ekscesivno nakupljanje masti u organizmu

– Sadrži prostaglandine, grupu esencijalnih masnih kiselina ( osim u urinu, prostaglandini se u velikoj količini nalaze u spermatozoidima, menstrualnoj krvi i u amnionskoj tečnosti ). Prostaglandini stimulišu rad mišića i digestivnog trakta

– Jača imuni sistem ‒ urin sadrži imunoglobuline, koji su odgovorni za stvaranje antitela koja su ključna u borbi protiv birusa, bakterija i otrova

– Urin pomaže u uklanjanju bolova ‒ bogat je endorfinima, hormonom koji u najvećoj meri proizvodi mozak i koji predstavlja regulator bola

Na koji način se koristi urin u alternativnoj medicini?

Urinoterapija podrazumeva korišćenje sopstvenog urina u terapiji bola, infekcija i stimulisanja stvaranja novih ćelija.

Kao i kod uzimanja uzorka za analizu, koristi se srednji mlaz. Po savetima mnogih alternativnih stručnjaka, urin se može konzumirati oralno, ali, uz pravilnu hidraciju organizma – to će smanjiti koncentraciju bakterija u urinu. Urin se može konzumirati oralno pomešan sa sokom, medom ili biljnim čajem, kako bi se ublažio neprijatan miris i ukus urina i povećao zdravstveni efekat.

Ukoliko želite da se lečite urinom, potrebno je da izbacite sireve, masti i šećere iz upotrebe, ove materije znatno pogoršavaju miris i ukus mokraće i menjaju biohemijsku strukturu.

Urinoterapija kao anti-ejdžing

Da bi moć urina na najbolji način iskoristili za podmlađivanje kože, pre same upotrebe sopstvenog urina, neophodno je nekoliko nedelja pravilno se hidrisati, kako bi se koncentracija bakterija smanjila, a lekoviti učinak povećao.

Urin koji se koristi u ovu svrhu bi trebalo biti čist, bez neprijatnog mirisa i bezukusan.

Urinoterapija za spoljnu upotrebu

Aplikovanje urina u vidu masažne tečnosti se često koristi za:

– Probleme sa kožom

– Probleme sa zglobovima ( artritis ), tako što se aplicira urin zajedno sa blatom na povređene zglobove ‒ ova smesa će ublažiti bolove ili reumatsku groznicu

– Vaginalne infekcije ( ispiranjem usana vagine i unutrašnjih zidova vagine )

– Infekcije nosa, usta, očiju, ušiju

– Probleme sa kosom ‒ u prevenciji gubitka kose i u stimulisanju rasta novih vlasi

– U tretmanu grčeva mišića, varikoznih vena ili bolova u mišićima

– Bolesti desni ‒ utrljavanjem urina zajedno sa lekovitim travkama

Urinoterapija za kosu

Urin se za kosu koristi u vidu ekstrakta: tj., dodavanja već pripremljenom šamponu.

Urin stimuliše regeneraciju oštećenih vlasi i stvaranje novih vlasi. Šampon u koji nesmetano možete dodati urin jeste domaći šampon koji se pravi od koprive i kokosovog ulja, oko 40 mililitara urina dodajte u već pripremljeni šampon. Šampon nanosite na oštećene vlasi i na krajeve, kako bi regenerisali vlasi i poboljšali bujnost kose. Šampon se koristi jednom u 3 dana, a treba izbegavati nanošenje na koren dlake, zato što se kosa brzo masti na taj način i da ne bi dobila neprijatan miris.

Urinoterapija za lice protiv akni i bora

Urinoterapija daje pozitivne rezultate i u tretmanu akni i bora! Iako u ovim slučajevima, urin se može koristiti u svežem obliku, zbog mirisa i nepotrebne neugodnosti, poželjno je urin dodavati već pripremljenim kremama sa efektom uklanjanja akni i bora.

Da ne bi krema bila previše tečna, možete ubaciti samo nekoliko kapljica u kremu a zatim drvenim štapićem izmešati dok se smesa ne homogenizuje.

Iskustva sa urinoterapijom

Iako su iskustva oprečna, mnoge osobe navode kako su im još u detinjstvu, bake i deke, preporučivale da za bilo kakav kožni defekt ili ujed pauka ili insekta, koriste sopstveni urin za ublažavanje bolova.

Iako savremena medicina nije dala svoj blagoslov urinoterapiji i navodi da urin može biti štetan iz prostog razloga što predstavlja otpadne materije iz organizma, pravilno pročišćeni urin i korišćenje u ne velikim dozama, može imati odličan terapeutski efekat.