urme za mrsavljenje

Urme i dijabetes

Urme i dijabetes

Plan ishrane za lečenje i kontrolu dijabetesa veoma često nervira ljude.

Dijabetes znači veliko NE kada je u pitanju unos šećera. Da li je to zaista tačno? Studije kažu da nije. Dijabetičari moraju da kontrolišu unos šećera a ne da prestanu da ga jedu. Kontrolisani unos slatkiša polako snižava nivo šećera u krvi. Urme, prirodno slatko voće, predstavljaju zdravu zamenu za veštačke zaslađivače. Možete ih naći u skoro svakoj trgovini, upakovane ili u rinfuzi.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za Dijabetes

19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Dijabetes je zdravstveni poremećaj koji je danas sve više u porastu. Urmina palma, nešto što najčešće možete videti u pustinjskim regionima, ima malo veze sa dijabetesom. Urme sadrže šećer pa ponekad nisu podesne za osobe koje boluju od dijabetesa. Za pacijente koji imaju poremećaj nivoa šećera u krvi, najbolje namirnice su one sa niskim glikemijskim indeksom. Dijabetičari moraju da kontrolišu glukozu. Sveže, zeleno povrće i voće, obično su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom. Evo i razloga zašto bi trebalo u ishranu da uključite i urme.

Urme za dijabetes

Saznajte na koji način urme pomažu da se dijabetes drži pod kontrolom.

Urme imaju niži i zdraviji glikemijski indeks

Sasvim je jasno da će vam lekar preporučiti da budete obazrivi i vodite računa o glikemijskom indeksu bilo koje hrane koju jedete. Razlog tome je da su namirnice sa visokim glikemijskim indeksom glavni krivci za porast nivoa šećera u krvi. Eksperti su dokazali da urme imaju zdraviji glikemijski indeks i to je razlog zašto ih brojni lekari preporučuju dijabetičarima. Možda vas zanima koliki je glikemijski indeks urmi – zavisi od vrste urmi koje jedete. Od vrste do vrste ovog voća ova vrednost se kreće od minimalno 35,5 do maksimalno 49,5.

Urme sadrže glukozu i fruktozu

Dijabetičari obično iz ishrane izbacuju ugljene hidrate. Umesto da ih izbacite, trebalo bi da konzumirate zdravije ugljene hidrate. Na primer, ako dijabetičar uzima 100g urmi, onda indirektno unosi 75g ugljenih hidrata. Fruktoza, glukoza i, ne manje važna, saharoza, šećeri su koje sadrže ovi ugljeni hidrati. Oni sadejstvuju trenutno obezbeđujući energiju. Brojne studije pokazuju da dijabetičari mogu da ponesu na posao pun paket urmi. Kada pacijent oseti letargiju, izgubljenu energiju može da nadoknadi pomoću jedne ili dve urme.

Ne dozvolite da dijabetes upravlja vašim životom! Borite se protiv ove bolesti prirodnim lekovima.

Urme su hranljivo slatko voće koje ne sadrži masti

Dijabetičari moraju da budu svesni da je neophodno da kontrolišu telesnu težinu. Moraju da se odreknu mnogih namirnica koje su imali običaj da užinaju ili grickaju. Ovo slatko voće ne sadrži holesterol, niti bilo koje druge masti, pa je stoga savršena grickalica. Brojni esencijalni minerali koji štite od bolesti, takođe se nalaze u urmama. To su gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i bakar. Organizmu su ovi minerali potrebni u malim količinama, međutim, kada ih nema dovoljno zdravstveno stanje može da se pogorša. Cink pospešuje lučenje insulina. Magnezijum reguliše nivo šećera u krvi.

Urme sadrže dijetalna vlakna

Kod osoba koje konzumiraju velike količine dijetalnih vlakana, varenje je normalno. U 100g urmi nalazi se 8g vlakana. Istraživači su otkrili da je u urmama prisutno rastvorljivo vlakno koje se zove beta-glukan. Ono smanjuje apsorpciju holesterola u ćelijama organizma. Glukozu apsorbuje tanko crevo. Zaključak je da nivo šećera u krvi neće porasti ako dijabetičar konzumira urme u preporučenim količinama.

[icegram campaigns=”8653″]