probiotici za mrsavljenje

Uticaj probiotika na mršavljenje

Želite li da skinete masne naslage sa stomaka?

Masne naslage na stomaku su jedne od najgorih vrsta masti jer su biološki aktivne i oslobađaju supstance pod nazivom adipokini, koji prouzrokuju jos veće taloženje masti i gubitak mišićne mase.

Naslage sa stomaka je teško skinuti zbog gore navedenog razloga – stvaraju supstance adipokine koji utiču na dodatno taloženje masnih naslaga, a drugi problem je što utiču na Vaš metabolizam tj. usporavaju ga.

Muškarci obično imaju veći postotak telesne masti u predelu stomaka u odnosu na žene – setite se samo naziva „pivski stomak“ – koji mušku populaciju izlaže većem riziku za dobijanje dijabetesa, raznih kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih sindroma. Iako konzumacija piva može da dovede do povećanja masnih naslaga u predelu stomaka, ono definitivno nije  najveći uzročnik gojaznosti. Umesto toga, visok nivo kortizola, losa inzulinska sensitivnost i gastrointestinalni problemi su mnogo veći uzročnici gojaznosti u predelu stomaka. Ukoliko preuzmete kontrolu nad ova tri faktora, počećete gubit naslage sa stomaka i bićete puno zdraviji.

probiotici za mrsavljenje

Većina ljudi ne shvata da stomačne naslage nisu naslage koje se nalaze odmah ispod kože i koje možete uhvatiti prstima. Umesto toga, stomačne naslage su zajednički termin za viscelarne intra-abdominalne masti tj. masti koje se nalaze duboku unutar organizma iza trbušnih mišića i koje okružuju Vaše organe.

Istraživanja pokazuju da jedna od strategija za gubljenje stomačnih naslaga je da kontrolišete inzulinsko zdravlje (senzitivnost) i smanjite kortizol (hormon stresa) tako što će te uzimati probiotike.

Postoji direktna veza između dobijanja stomačnih naslaga, loše inzulinske sensitivnosti i produkcije kortizola, a probiotici su se pokazali da imaju prilično neverovatan učinak na sva tri faktora. Zaista, postoje brojni dokazi da će uzimanje probiotika direktno dovesti do gubitka stomačnih naslaga bez  držanja dijete. Takođe znamo da probiotici poboljšavaju inzulinsku sensitivnost kod dijabetičara kao i kod zdravih osoba i smanjuju stres tako što snižavaju nivo kortizola.

Šta su probiotci?

Probiotici su male žive bakterije koje se prirodno javljaju u gastrointestinalnom traktu. Odgovarajući broj ovih bakterija, takođe popularne pod nazivom mikroflora jer zvuči lepše, pobrinuće se ne samo da hrana prolazi efikasno kroz digestalni trakt već i puno više od toga. Probiotici direktno utiču na apsorbciju hranljivih sastojaka, snižavaju hronične upale, podržavajući sposobnost vašeg organizma da proizvodi neurostransmitere za Vaš mozak. Zapravo, oko dve trećine Vaših transmitera se proizvede u untrašnjim zidovima creva, što znači da je većina materija koja je odgovorna za raspoloženje i funkcionisanje mozga proizvedena u gastrointestinalnom traktu.

Postoji dovoljno dokaza da će kognitivne funkcije i raspoloženje drastično da opadne ukoliko imate problema sa crevnom mikroflorom tj. varenjem.