Utrnulost nogu i trnci u stopalima i nožnim prstima

Utrnulost nogu i trnci

Utrnulost je smanjen, trnci neobičan osećaj u nogama. U ovom članku ćemo se baviti uzrocima utrnulosti i trnaca u nogama, stopalima i nožnim prstima.

Lumbalna diskus hernija

Iskakanje ili prolaps diskusa u lumbalnom delu kičme, najčešće između 4. i 5. lumbalnog ili 5. lumbalnog i 1. krstačnog pršljena, može da vrši kompresiju na koren išijadičnog nerva. Čest uzrok je degenerativna bolest diskusa. Diskus hernija može da nastane postepeno ili iznenada, obično nakon podizanja nekog teškog predmeta sa tla. U simptome spadaju:

 • bol, osećaj mravinjanja ili utrnulost u donjem delu leđa, zadnjici, butinama, listu ili stopalu, najčešće samo na jednoj strani
 • utrnulost i trnci u nogama se pogoršavaju tokom sedenja, stajanja, spavanja i određenih pokreta, savijanja ili podizanja premeta sa tla; simptomi se mogu ublažiti hodanjem ili plivanjem
 • sindrom kaude ekvine (sindrom konjskog repa) tipično nastaje usled uvećane lumbalne diskus hernije koja vrši kompresiju na lumbalne nerve; u lumbalnom delu kičme nervni koreni i nervi se skupljaju u snop u obliku konjskog repa (lat. cauda equina), a simptomi se obično javljaju na obe strane: bol u donjem delu leđa, obostrana slabost donjih udova, utrnulost regije oko anusa i sa unutrašnje strane butina (anestezija sedla), inkontinencija bešike i creva; ovi simptomi zahtevaju hitnu hiruršku intervenciju

utrnulost nogu

Lumbalna spinalna stenoza

Spinalna stenoza je suženje kičmenog kanala. Može biti genetska, mada je obično posledica starenja kada dolazi do zadebljavanja kosti pršljena čime se sužava kičmeni kanal. Simptomi su slični kao kod lumbalne diskus hernije koja takođe izaziva utrnulost nogu.

Spondilolisteza

Spondilolisteza (grč. Spondylo: kičma, listhesis: klizanje ili spadanje) odnosi se na pomeranje ili klizanje (obično napred) jednog pršljena preko drugog. Poremećaj može biti urođen, posledica degeneracije usled starenja, izazvan traumom ili operativnom povredom. Simptomi su slični kao kod lumbalne diskus hernije.

Sindrom piriformisa

Mišić piriformis (kruškasti mišić) nalazi se u donjem delu kičme. Kada dođe do njegovog spazma i kada, usled toga, dođe do kompresije na išijadični nerv, javlja se bol u donjem delu leđa.

Infekcije i tumori kičme

Tumori kičme i kičmene moždine, kao i upale i infekcije, kao što je tuberkuloza kičme, mogu da dovedu do kompresije na išijadičnom nervu i izazovu išijas i bol u leđima.

Svakodnevni uzroci utrnulosti nogu

Sedenje sa prekrštenim nogama

Sedenje sa prekrštenim nogama, sedenje na stopalu, dugotrajno sedenje ili čučanje, pa čak i novčanik i zadnjem džepu, mogu da budu uzrok pritiska na nerve ili arterije noge, što za posledicu ima da noga postane „umrtvljena“:

 • Utrnulost, trnci ili nemogućnost pokretanja noge, prolaze par sekundi ili minuta nakon što je oslobodite pritiska ili protegnete.
 • U ekstremnim slučajevima, dugotrajno prekrštanje nogu, ili druga pozicija kojom se vrši pritisak na nogu, može da izazove dugotrajno ili čak i stalno oštećenje peronealnog nerva.

Išijas (lumboishialgija)

Išijas je zajednički naziv za bol u donjem delu leđa i nozi koji izaziva bilo kakav poremećaj koji je povezan sa išijadičnim nervom.

Uobičajeni simptomi su:

 • bol u donjem delu leđa/ili zadnjici
 • bol, utrnulost, trnci ili slabost u nozi ili stopalu, obično na jednoj strani, povremeno na obe strane

Postoji više uzroka ishialgičnog bola.

Trudnoća

Tokom trudnoće, posebno pri ležanju ili hodanju, materica može da pritiska išijadični nerv i izaziva bol u donjem delu leđa, kao i osećaj mravinjanja u jednoj ili obe noge. Iskakanje ili prolaps diskusa je takođe čest uzrok. Simptomi kao što su trnci u nogama obično nestaju nakon porođaja.

Povrede

Utrnulost noge posle operacije

Bol i utrnulost noge mogu da se jave nakon lumbalne fuzije (spajanja) pršljenova hirurškim putem.

Prelom noge/stopala

Između ostalih, u simptome preloma noge spadaju i:

 • bol, osetljivost ili grčevi koji se pogoršavaju prilikom pomeranja
 • oticanje noge ili stopala
 • deformacija noge ili krepitacije (škripanje i pucketanje okrajaka kostiju)
 • ograničena pokretljivost ili nemogućnost hodanja

Sindrom tarzalnog tunela

Sindrom tarzalnog tunela izaziva kompresija na zadnjem tibijalnom nervu koji se nalazi u vezivno-koštanom kanalu u visini gležnja. Uzroci mogu da budu predugo hodanje ili nošenje novih cipela, povrede, oticanje tetiva kod reumatoidnog artritisa itd. U simptome spadaju:

 • bol u stopalu, utrnulost, trnci ili peckanje oko unutrašnjeg dela gležnja ili samo u stopalu, pogoršavanje stanja usled stajanja ili hodanja i delimično olakšanje u stanju mirovanja
 • slabost stopala

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je neurološki poremećaj nepoznatog uzroka, a kod koga pacijent ima neodoljivu potrebu da pomera noge. U simptome spadaju:

 • žmarci, trzanje, svrab i istezanje, koji se pogoršavaju u stanju mirovanja i delimično ili potpuno nestaju pomeranjem nogu
 • simptomi se pogoršavaju uveče i mogu da remete san

Transverzalni mijelitis

Transverzalni mijelitis je upala jednog segmenta kičmene moždine. Tačan uzrok je nepoznat. Može da se javi u bilo kom životnom dobu, mada uglavnom pogađa osobe između 20 i 40 godina starosti. U simptome spadaju:

 • lokalizovan bol u donjem delu leđa
 • pečenje, utrnulost, trnci ili parcijalna paraliza obe noge
 • disfunkcija bešike i creva
 • glavobolja, temperatura i gubitak apetita
 • respiratorni problemi
 • slabost u gornjim ekstremitetima

Multipla skleroza

Multipla skleroza može da izazove utrnulost ili trnce u jednoj ili obe noge, ruke i u drugim delovima tela. Problemi sa vidom, sluhom, mokrenjem i umorom, takođe spadaju u uobičajene simptome.

Nasledne bolesti

Šarko-Mari-Tutova bolest

Šarko-Mari-Tutova bolest je retka nasledna bolest nerava koja izaziva slabost i smanjeni osećaj u nogama (ponekad i u rukama). U simptome spadaju:

 • gubitak mišićne mase i slabost nogu i stopala
 • visoki lukovi stopala (visoki risevi)
 • zakrivljeni nožni prsti (čekićasti nožni prsti)
 • utrnulost i bol u nogama i stopalima

Marfanov sindrom

Marfanov sindrom je nasledni poremećaj vezivnog tkiva; u simptome spadaju visok stas i mršavost, povećana pokretljivost zglobova, bol u nogama i utrnulost regije oko kolena.

Dijagnostikovanje utrnulosti i trnaca u nogama

Istorija bolesti

Bol, koji počinje u leđima i širi se na nogu, uglavnom je izazvan kompresijom na korene išijadičnog nerva (radikulopatija) do koje dolazi usled poremećaja kičme.

Klinička ispitivanja

Specijalni ambulantni testovi, uključujući proveru osetljivosti u nogama, mogu da otkriju koji su nervi zahvaćeni.

Pregledi

Magnetna rezonantna tomografija kičme pokazuje većinu poremećaja kičme. Rendgensko snimanje pokazuje prelome kostiju noge.

Kako se leče utrnulost i trnci u nogama

U najvećem broju slučajeve leči se uzrok.