Uvećane slezina i jetra – simptomi i lečenje

Hepatosplenomegalija tj. uvećane slezina i jetra, su uobičajen zdravstveni problem koji je povezan sa nizom drugih bolesti i poremećaja. U ovom članku ćemo opisati koji su najčešći uzroci ovog problema i kako ga tretirati.

Oboljenje za koje je karakteristično oticanje jetre kao rezultat neke infekcije, poremećaja metabolizma ili uticaja toksina je poznato kao hepatomegalija ili uvećana jetra. Slično tome, oboljenje za koje je karakteristično uvećanje slezine zbog bilo koje druge bolesti koja uzrokuje uništavanje crvenih krvnih zrnaca je poznato kao splenomegalija. Ponekad se dešava da budu uvećane i jetra i slezina u isto vreme. Ovo stanje za koje je karakteristično istovremeno uvećanje oba organa je poznato kao hepatosplenomegalija.uvecane-slezina-i-jetra

Uzroci hepatosplenomegalije ili uvećane slezine i jetre

Hepatosplenomegalija je pre simptom neke bolesti nego bolest sama po sebi i može biti izazvana različitim bolestima i poremećajima. Najčešće je povezana sa bolestima koje pogađaju bubrege, jetru ili crvena krvna zrnca. Te bolseti uključuju različite infekcije poput akutnog virusnog hepatitisa, malarije, citomegalovirusa, infekrivne mononukleoze kao i različitih hematoloških oboljenja poput leukemije, limfoma, srpaste anemije i mijeloproliferativnih bolesti.

Genetski poremećaji, poput srpaste anemije i Gošeove bolesti su takođe poznati po tome da dovode do uvećane jetre i slezine. Kod dece, vrsta Gošeove bolesti poznata i kao „tip 3“ je najčešći uzrok ovakvog stanja. Slično tome, lizozomske bolesti nakuljanja, koje obično pogađaju decu, mogu dovesti do uvećane slezine i jetre. U slučajevima nehodžkinovih limfoma i sličnih vrsta kancera jetra i slezina nastavljaju da otiču kako bolest napreduje i ovo može izazvati vrlo jake bolove kod pacijenta.

Simptomi i dijagnoza uvećane slezine i jetre

Iako je ovo stanje pre simptom nego oboljenje, kako je rečeno, ono se može dosta odraziti i na ponašanje i svakodnevne aktivnosti osobe (npr. poteškoće da se pojede veći obrok, umeren ili jak bol u stomaku). Zato je jako važno napomenuti da dijagnoza pravog problema najviše zavisi od početne dijagnoze stanja jetre i slezine. Uvećenje jetre i slezine je najčešće propraćeno i drugim simptomima poput groznice, temperature ili povraćanja, u zavisnosti od toga šta je dovelo do tog oticanja.

Jedan od sastavnih delova procedure postavljanja dijagnoze jeste provera anamneze i fizički pregled. Uvećanje jetre i slezine može da se odredi i samim pritiskom na stomak. Kada opipate desni deo stomaka ispod rebara, videćete da li vam je slezina uvećana. Ako je uvećana slezina, i jetra će biti osetljiva na dodir. Pored toga, postoji niz medicinskih testova, poput rentgena abdomena i grudi, ultrazvuka ili skenera stomaka, biopsije jetre i određenih testova krvi koji mogu pomoći u utvrđivanju da li su jetra i slezina uvećane i šta je uzrok tome.

Lečenje uvećane slezine i jetre

Mnogi pacijenti često ni ne znaju da imaju uvećanu slezinu i jetru dok ne prođe određeno vreme. Ovo se obično dešava kada se postavi pogrešna dijagnoza zbog bolova u stomaku ili neke druge bolesti. Ako se problem uvećane slezine i jetre ne leči na vreme, samo se pogoršava i zato je važno da ne zanemarujete ove simptome. Kad god osetite bol u nekom određenom delu stomaka, trebalo bi da se što pre obratite lekaru i vidite kako da se lečite.

Lečenje uvećane jetre i slezine zavisi od toga šta je izazvalo uvećanje tih organa. U slučaju karcinoma, na primer, lečenje karcinoma će dovesti do smanjivanja ili nestajanja uvećane jetre i slezine. Važno je i u kojoj fazi je karcinom – ako je uznapredovao, pacijent će morati da se podvrgne agresivnijim metodama lečenja. Sa druge strane, ako je problem uvećane slezine i jetre nastao zbog neke infekcije, lekar će verovatno prepisati antibiotike.

Ako su šanse male, ne treba izbaciti iz razmatranja i naprslu slezinu. Naprsla slezina može dovesti do teškog gubitka krvi. Zato treba razmotriti i da li je u pitanju ovaj problem kako bi se uvećana slezina na vreme lečila ili i hirurški uklonila ako je neophodno. Jetra, koja pomaže u razlaganju plazme u krvi, i slezina, koja pomaže u pročišćavanju organizma od nepoželjnih mikroorganizama, su od vitalne važnosti za pravilno funkcionisanje celog organizma i zato je jako važno lečiti ih kad god se pojavi neki problem.

[icegram campaigns=”9054″]