uvecani limfni cvorovi na vratu

Uvećani limfni čvorovi na vratu uzrok, simptomi, lečenje

U normalnim okolnostima, ne možete osetiti svoje limfne čvorove na vratu ili bilo kom delu tela. Međutim, kada su uvećani, lako ih možete napipati. Ovde navodimo neke važne činjenice o otečenim limfnim čvorovima u vratu.

U celom ljudskom organizmu postoji oko 500-600 limfnih čvorova. Kroz limfni sistem procirkuliše između jedne i dve litre limfe tokom dana. Limfni sistem igra važnu ulogu kao „čuvar“ imunog sistema i tako nam pomaže da se izborimo sa infekcijama i drugim bolestima. Tečnost poznata kao limfa kroz limfni sistem cirkuliše po čitavom organizmu. Ova tečnost „raznosi“ nutrijente i izbacuje otpadne sastojke. Limfu filtrira tkivo veličine zrna graška. To su limfni čvorovi. Ovi čvorovi uništavaju patogene mikroorganizme, poput virusa i bakterija, kao i druge supstance koje mogu biti štetne za organizam.

U normalnim uslovima, limfni čvorovi imaju prečnik između jednog i dva centimetra. Međutim, infekcije, povrede i tumori mogu izazvati oticanje limfnih čvorova, te se oni tako mogu lako osetiti na dodir ili čak postati i vidljivi. Limfni čvorovi se nalaze po celom telu. Međutim, najčešće se primećuju limfni čvorovi ispod brade, u preponama, na vratu i ispod pazuha. Kod beba se otečenim limfnim čvorom smatra limfni čvor koji ima više od jednog centimetra u prečniku.

limfni cvorovi na vratu

Na šta ukazuju uvećani limfni čvorovi na vratu ?

U većini slučajeva, uvećani limfni čvorovi na vratu ukazuju na neku virusnu infekciju, gde spada i običan grip. Oticanje limfnih čvorova izazivaju i bakterije i paraziti:

 • Streptokoke u grlu
 • Mononukleoza
 • Čirevi
 • Infekcija uha
 • HIV virus
 • Celulitis

Limfni čvorovi na vratu mogu da oteknu kao odgovor na neku povredu tog dela tela. Istom analogijom, zbog lokalizovanih povreda otiču i drugi limfni čvorovi.

Lekari navode slučajeve gde su neki karcinomi, poput leukemije i limfoma, takođe uzrok oticanja limfnih čvorova na vratu. Karcinom koji metastazira i proširi se na limfne čvorove može izazvati otoke, ali srećom, ovi slučajevi su retki.

U nešto ređim slučajevima, uvećani limfni čvorovi na vratu mogu biti i posledica tuberkuloze, veneričnih bolesti, malih boginja, reumatskog artritisa, toksoplazmoze ili upotrebe nekih lekova (obično antiepileptika).

Simptomi

 • Uvećani limfni čvorovi su lako uočljivi i vide se kao grudvice (u ovom slučaju, u predelu vrata).
 • Limfni čvorovi su osetljivi i bolni na dodir. Takođe, meki su i lako se pomeraju.
 • Ako je uzrok infekcija, javljaju se i simptomi infekcija. Na primer, ako je uzrok grip, onda se javljaju temperatura, suzne oči, kašalj, suvo grlo, curenje iz nosa i slično.
 • Koža oko otečenih limfnih čvorova takođe otiče, postaje crvena i topla.
 • U nekim slučajevima, limfni čvorovi na vratu mogu biti otečeni, ali tvrdi na dodir i nisu bolni. U takvim slučajevima je potreban detaljniji lekarski pregled, jer je u nekim slučajevima ovo simptom karcinoma.

Lečenje

Uvećani limfni čvorovi na vratu se povlače kada se leči uzrok problema. U slučajevima virusne infekcije, čeka se da bolest prođe i da se organizam sam oporavi. Kod bakterijskih infekcija se prepisuju antibiotici. Ako se sumnja na karcinom kao moguć uzrok ovog problema, onda se rade detaljniji testovi kako bi se utvrdilo prisustvo kancerogenih ćelija.

Pacijenti mogu olakšati simptome i sami, tako što će stavljati tople obloge na uvećane limfne žlezde na vratu – ovo znatno ublažava bolove i neprijatnost. Potopite parče tkanine u toplu vodu, iscedite je i stavite na vrat.

Ako vam je i grlo suvo, grgoljite toplu, slanu vodu. Više tečne hrane će vam pomoći u ublažavanju bolova i iritacije zbog suvog grla.

Da biste ublažili bolove koje prati i temperatura, koristite lekove koje možete kupiti na slobodno u apotekama. Ipak, ako se jave uvećani limfni čvorovi na vartu kod deteta, ništa ne radite na svoju ruku, već se obratite lekaru.

Uvećani limfni čvorovi (uključujući i one u vratu) nisu bolest sama po sebi, već simptom i znak da nešto drugo ne valja. Pošto je rak jedan od retkih, ali sasvim mogućih uzroka oticanja limfnih čvorova u vratu, najbolje je da odmah odete kod lekara, posebno ako oticanje ne prolazi ni nakon 7 dana.