Uvin čaj priprema i upotreba za bubrege, mokraćne kanale, jajnike…

Lekovita biljka uva je vrsta zimzelenog patuljastog žbunja koja dostiže visinu do 30 cm, a rasprostranjena je širom Kanade, Amerike i Evrope, a pošto je veoma otporna na niske temperature, ima je i u arktičkom pojasu na severu Norveške, Islandu i u Rusiji. Biljka uva cveta u proleće (od aprila do juna) i ima bele i roze cvetove. Oni tokom jeseni sazrevaju u crvene bobičaste plodove. Za čaj od uve beru se listovi ove biljke i to u vreme kada ona počne da cveta. Čaj od uve ima pomalo gorak i opor ukus, ali ima mnoga lekovita svojstva. U daljem tekstu saznajte koja sve to lekovita svojstva ima uvin čaj.

Uvin čaj lekovito dejstvo i upotreba

Uvin čaj ima mnoga lekovita svojstva:

 • Jača imuni sistem. Jedno od najmoćnijih hemijskih jedinjenja koje uva sadrži jeste hidrohinon. Ova supstanca ima snažno antibakterijsko dejstvo i eliminiše štetne agnese iz organizma. Uvin čaj tako štiti celo telo od bakterija i raznih bolesti jačajući imuni sistem organizma.
 • Sjajan je za detoksikaciju organizma. Uvin čaj je prirodni diuretik koji pomaže organizmu da eliminiše toksine velikom brzinom. Pored toga, uvin čaj čisti bešiku i bubrege i pospešuje njihovu bolju funkciju. Pomaže pri eliminisanju viška soli, masti i vode iz organizma.
 • Pomaže kod glavobolje. Uvin čaj se stotinama godina unazad koristi kao prirodni lek protiv glavobolje.
 • Ubrzava isceljenje povreda na koži. Plodovi uve se mogu direktno nanositi na rane na koži kao što su modrice, opekotine i ogrebotine. Kiseline koje uva sadrži ubrzavaju proces ozdravljenja i zarastanja rana, smanjuju upalu i uklanjaju bol.
 • Leči stomačne tegobe. Uvin čaj eliminiše štetne bakterije iz sistema organa za varenje, dok one dobre čuva i tako održava zdravlje gastrointestinalnog trakta.
 • Reguliše nivo krvnog pritiska. Uva čuva kalijum u organizmu i tako blagotvorno deluje na krvni pritisak.
 • Pomaže kod uvećane prostate. Uvin čaj je jedan od najboljih prirodnih lekova za bolesti prostate. Kako biste eliminisali simptome benigne hiperplazije jetre, pijte 2 do 3 šolje uvinog čaja dnevno.
 • Pomaže kod upale jajnika. S obzirom na to da listovi uve sadrže tanin, uvin čaj je pogodan za upalu jajnika kod ženske populacije ako pijete 3 šolje čaja dnevno.

 Uvin čaj priprema

Priprema uvinog čaja je veoma jednostavna. Uzmite nekoliko listova od uve, osušite ih i sitno ih iseckajte. Jednu kašičicu sitno iseckanog osušenog lista oduve prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji pola sata, a potom ga procedite i pijte polako. Uvin čaj ne treba zaslađivati šećerom niti bilo kojim drugim zaslađivačima jer tako potpuno gubi svoja lekovita svojstva.

Uvin čaj treba piti tri puta dnevno i to maksimalno dve nedelje. Nakon dve nedelje konzumiranja uvinog čaja, napravite puzu od nekoliko nedelja. Prvi rezultati konzumiranja uvinog čaja će biti vidljivi već nakon dva dana. Ukoliko vam se ne dopada ukus čaja od uve, umesto šećera ili nekog drugog zaslađivača, možete ga iskombinovati sa brusnicom, brezom, žalfijom, rastavićem, belim slezom ili kamilicom.

Čaj od uve ne smete konzumirati ako:

 • Planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju
 • Dojite dete
 • Uzimate neki drugi lek za urinarne tegobe
 • Imate neku alergiju

Uvin čaj za bubrege, urinarne infekcije i mokraćne kanale

Postoji veliki broj biljaka koje povoljno utiču na zdravlje burega i mokraćnog sistema. Najčešće su to biljke koje povećavaju lučenje mokraće, odnosno imaju diuretički efekat. Dobro je poznato da uvin čaj ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo i tako povoljno utiče na pravilno funkcionisanje bubrega, urinarnog trakta i izbacivanje bakterija iz urina. Razne biljne mešavine čajeva sa uvom su veoma efikasan prirodni lek za kamen i pesak u bubregu.

Ipak, uvin čaj ne treba konzumirati duže od 7 dana jer često i dugotrajno konzumiranje uvinog čaja može izazvati oštećenje bubrega i srca.

Čaj od uve u trudnoći

Kada su u pitanju trudnice i dojilje, čaj od uve se nikako ne preporučuje jer zbog svoje jačine može izazavati kontrakcije, pa se kao posledica može javiti prerani porođaj ili čak spontani pobačaj. Uvin čaj ne samo da je štetan po plod, on je štetan i za trudnicu i zato se nikako ne preporučuje njegovo konzumiranje tokom trudnoće. To isto važi i za dojilje jer se dete hrani preko majčinog mleka koje u sebi sadrži sve ono što je majka unela u organizam, a uvin čaj se ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina.

Ukoliko imate problem sa urinarnim infekcijama, a trudni ste ili dojite, konsultujte se sa lekarom koji biste biljni čaj smeli da konzumirate umesto uvinog čaja kako ne biste naškodili i sebi i bebi.

Uvin čaj i soda bikarbona

Za što bolje rezultate kod izlečenja urinarnih infekcija, preporučuje se konzumiranje uvinog čaja u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Oni koji imaju problem sa urinarnim traktom bi trebalo da 15 minuta pre ispijanja čaja od uve rastvore kašičicu sode bikarbone u 2 dl vode i to popiju. Soda bikarbona će doprineti kiselosti mokraće i tako će podstaći brže izlečenje od upale.

Čaj od uve neželjena dejstva

Kao što smo već napomenuli, konzumiranje čaja od uve nije sasvim bezbedno i morate biti veoma oprezni u njegovom doziranju kako ne bi došlo do neželjenih dejstava. Preterane doze uvinog čaja mogu izazvati dekoncentraciju, pa i ozbiljna oštećenja jetre i bubrega. Zato se uvin čaj ne sme konzumirati više od ukupno mesec dana godišnje. Nakon nedelju dana konzumiranja čaja od uve obavezno je napraviti pauzu od nekoliko nedelja.

Neželjena dejstva koja uvin čaj može izazvati jesu:

 • Mučnina i bolovi u stomaku
 • Povraćanje
 • Gubljenje daha
 • Nesvestica
 • Žutilo na koži
 • Žutilo na beonjačama
 • Malaksalost
 • Tamna boja urina

Ukoliko dođe do ovih nuspojava, odmah prekinite sa konzumiranjem čaja od uve i obratite se lekaru.

Da bi dejstvo uvinog čaja bilo bolje, potrebno je da iz ishrane izbacite hranu bogatu šećerima i masnoćama. Ishrana treba da se bazira na svežem voću, povrću i žitaricama. Takođe je potrebno da izbegavate hranu koja je pržena na suncokretovom ulju. Najbolje je da za vreme konzumiranja čaja od uve koristite maslinovo ili sojino ulje, a takođe izbegavajte i kafu i alkohol.