begonija cvet

Uzgoj begonija – sadnja, nega, razmnožavanje, zalivanje

Cveće begonija

Ukoliko ste ljubitelj dekorativnog cveća koje možete podjednako gajiti i u spolja i unutra, onda ste sigurno čuli za begonije. Ova biljka je poznata po svojim sjajnim cvetovima i dekorativnim listovima. Povrh toga, begonija cveće se relativno lako gaji,  bilo da se odlučite da ga posadite u zatvorenom ili napolju.

Ukratko, cveće begonija je prelepa ukrasna biljka koja krasi mnogobrojne domove. Ova višegodišnja cvetnica broji preko 1700 vrsta.

Cveće begonija potiče iz tropskih i suptropskih oblasti kao što su Južna i Srednja Amerika, Cejlon, istočna Indija, istočna i južna Kina i vlažna zapadna Afrika. Postoje različite vrste begonija, neke su velike kao na primer B. arborescens, koja može narasti i do 3 metra, dok su neke veoma male kao na primer B. humenophyllaa, koja raste svega 5-6 cm u visinu.

begonije cvece

Možete naći begonije sa drvenastim, uspravnim, uvijenim, puzavim, žbunastim ili pak veoma niskim rizomom. List je kod svih vrsta pomalo asimetričan, neki listovi su okrugli, srcoliki, a mogu biti i podeljeni na nekoliko režnjeva, zatim jajasti, duguljasti, izrezani i nekih drugih zanimljivih oblika. Listovi takođe mogu biti dlakavi ili glatki, sa ispupčenim ili utisnutim belim, crvenim ili zelenim nervima.

Sledite ove korake kako bi naučili da se brinete o ovoj biljci.

Begonije uzgoj, nega, zalivanje

Kada je uzgoj begonija u pitanju, najpre izaberite pravu lokaciju za setvu. Posadite sve vrste begonija na lokaciji koja je delimično ili blago u hladu, nakon što se uverite da je prošla opasnost od mraza.

Vaše begonije treba rano ujutru ili kasno popodne da budu izložene suncu kako bi se osigurao njihov najbolji procvat.

Izbegavajte da sadite begonije u kontejnerima na vrelim površinama kao što su asfalt ili beton.

begonije slike

Sadnja begonija

Odaberite plodno tlo za sadnju begonija. Begonije vole plodno zemljište koje je bogato hranljivim sastojcima. Možete da pripremite ovu vrstu zemljišta dodavanjem treseta ili komposta. Takođe treba da se uverite da koreni vaših biljaka imaju dobru drenažu.

Pokušajte da izbegnete sadnju begonije u oblastima sa jakim vetrom, jer imaju slabe stabljike koje mogu biti oštećene velikim naletima vetra.

Zalivanje begonija

Zalivajte redovno svoje begonije. Treba ih zalivati dok zemljište ne postane vlažno, ali nikako natopljeno vodom. Previše vlažno zemljište može dovesti do truljenja ili do toga da biljka uvene.

Dakle, čim primetite da je zemljište suvo na dodir, zalijte biljku.

begonije gajenje

Đubrenje begonija

Begonije preferiraju uravnoteženo đubrivo, što znači da đubrivo treba da bude neutralno, a ne kiselo ili bazno. Pre nego što posadite svoju biljku, zemljište treba nađubriti sporo-oslobađajućim granuliranim đubrivom. Pročitajte i pratite uputstva na etiketi kada je  korišćenje đubriva u pitanju. Ponovite primenu đubriva jednom u tri meseca.

Koristite vodorastvorno đubrivo za cvetanje biljke jednom nedeljno ako ne koristite granulirano đubrivo.

Redovno uklanjajte uvelo cveće i lišće. Ovako ćete osigurati da zdravi delovi biljke mogu slobodno da nastave sa rastom.

Orezujte svoje begonije. Smanjite begonije nekoliko centimetara na svaka 4 meseca u blagim klimatskim uslovima gde nema mraza da obnovi biljke. Na taj način ćete obezbediti da one nastave da rastu i ostanu zdrave.

Razmnožavanje

Najpre izaberite velike listove begonije, pa oštrim sečivom (najbolje nožem) zasecite lisne nerve. Listove zatim treba da položite tako da poleđina bude okrenuta na dole, na vlažan pesak, a lisne nerve fiksirajte žicom. Obavezno obezbedite toplu podlogu.

Iz mesta reza će se razviti mladice, koje potom treba posaditi u saksiju kad malo budu porasle. Vodite računa da ne oštetite koren!

Odsecite vrhove izdanaka sa tri lisna para, uklonite donje listove, kao i cvetne pupoljke ako ih ima. Reznice zatim treba da umočite u praškasti hormon, te ih stavite u vlažno zemljište uz ivicu saksije, zabodite štapiće, i onda stavite foliju i držite saksiju na temperaturi oko 21 °C. Novi izdanci će biti dokaz da se vaša reznica ožilila, kada je možete posaditi u odgovarajućusaksiju.

Gajenje begonija u saksiji

Kada je sobna begonija u pitanju, morate naročito voditi računa o izboru saksije. Ovde treba imati tri faktora na umu: tip zemljišta, veličinu saksije i količinu zemljišta koju koristite. Kada birate supstrat za uzgoj begonije u saksiji, želite da zemljište bude relativno neutralne ili blago kisele pH vrednosti.

Saksija treba približno da odgovara veličini vaše biljke – želite da zadržite rast korena, ali saksija ne treba da bude preterano velika. Ukoliko koristite preveliku saksiju, to automatski znači da ćete morati da koristite previše zemljišta. Kada saksija sadrži previše zemlje, to može dovesti do vlažnog zemljišta koje bi potencijalno moglo “udaviti” koren vaše biljke i na taj način uništiti begoniju.

Begonije vole mnogo svetlosti, tako da treba da ih držite pored prozora. Sobna begonija bi trebalo da bude izložena svetlu otprilike 12 sati dnevno. Imajte na umu da ćete morati češće da zalivate svoju biljku kada koristite veštačko svetlo.

Begonije ne vole hladnoću, pa će minimalna temperatura noću morati da bude 13ºC. Ova biljka će patiti na nižim temperaturama.

Zalivajte svoje begonije dok ne osetite da je površina supstrata vlažna, ali nikako natopljena. Ako je moguće, koristite vodu koja je stajala na sobnoj temperaturi koja je destilovana.

Sobna begonija bi trebalo da se đubri sa đubrivom za cveće koje je rastvorljivo u vodi, jednom mesečno od februara do septembra. Ređe bi trebalo da je đubrite tokom kasnih jesenjih i zimskih meseci. Pripremite đubrivo prema uputstvima na etiketi.

Redovno uklanjajte uvele cvetove i lišće. Takođe bi trebalo da uklonite slomljene stabljike, kako bi promovisali rast biljke. Očistite listove od prašine ako je potrebno.

Begonija zimi

Begonija zimi zahteva da je čuvate u zatvorenom. Dakle, iskopajte biljke pre prvog mraza i stavite ih u saksije, te dalje negujte u zatvorenom prostoru. Ne zaboravite na orošavanje biljke i često provetravanje prostorije u kojoj je držite.

Viseće begonije

Viseća begonija, čije je naučno ime Begonia pendula, jeste gomoljasta begonija karakterističnih poleglih stabljika i asimetričnih listova. Viseće begonije su veoma lepe i njihovi cvetovi mogu biti svih duginih boja, osim plave. Ova ukrasna biljka je odličan izbor za viseće saksije ili korpe.

Trebalo bi da znate da viseće begonije ne tolerišu jako sunce, brzo rastu i vrlo lako se presađuju.

Vrste begonije

Begonije svrstavamo u dve grupe:

– lisnate begonije (karakteristične po ukrasnom lišću): Begonia rex (carska begonija), Begonia corallina, Begonia metallica i druge

– cvetne begonije (karakteristične po ukrasnom cveću): Begonia semperflorens, Begonia “Gloire de Lorraine”, Begonia tuberhybrida (krupnocvetna) ili gomoljasta begonija.

Begonia rex

Odlikuje se prelepim šarenim listovima, dok je cvet mali i neupadljiv.

Begonia metallica

Ovo je begonija sa maslinastim sjajnim dlakavim lišćem čija je donja strana crvene boje, dok joj je cvet roze boje.

Begonia tuberosa (gomoljasta ili krtolasta begonija)

Raznovrsiih boja (osim plave i crne) i oblika.

Begonia semperflorens

Kao što joj i samo ime kaže, ova begonija je uvek u cvetu, ima jednostavne cvetiće i žbunasta je.