gajenje kurkume

Uzgoj kurkume u saksiji i bašti – kako se gaji, neguje i koristi

Uzgoj kurkume u saksiji – kako se gaji, neguje, koristi i za šta je korisna

Kurkuma je superhrana i ima brojna lekovita dejstva. Gajenje kurkume u saksiji nije teško ako postupate po uputstvima iz ovog vodiča.

Napor – Lako do umereno teško.

Kiselost zemlje – Slabo kisela do blago alkalna (idealan pH između 4,5 – 7,5).

Začin kurkuma (Curcuma longa) se dobija iz podzemnih tubera (krtola, gomolja) ili rizoma. Poreklom je iz Indije, a danas se gaji u svim tropskim delovima Azije i u manjoj meri u suptropskim i tropskim delovima sveta.

Kao što već možda znate, kurkuma raste iz rizoma, kao đumbir. Najlakši način da dođete do svežeg rizoma je da ga potražite u prodavnicama zdrave hrane . Pokušajte i u lokalnim rasadnicima ili semenarama. Postoji mogućnost i da ga kupite onlajn (Kupindo, Limundo).

Za uzgoj kurkume u bašti  sledite iste savete.Kurkumu zasadite u saksije obložene najlonskom kesom ili plastične kontejnere.Kada prođe opasnost od mrazeva presadite je u baštu vadeći je sa najlonskom kesom i svom zemljom da ne dođe do oštećenja..Trebaće joj do 8 do 10 meseci da bi sazrela, zato je za uspešan uzgoj bolja rana sadnja u toploj prostoriji.

uzgoj kurkume

Izbor saksije

Za uzgoj kurkume u saksiji, izaberite veliku jer ova divna biljka lako može da izraste oko 1m. Saksija bi trebalo da bude najmanje 30cm duboka i 30 – 45cm široka da bi biljka mogla slobodno da širi svoje tubere. U svaku takvu saksiju posadite 1 ili 2 rizoma.

Sadnja kurkume

Najbolje vreme za sadnju kurkume je proleće kada temperatura ne pada ispod 12 stepeni Celzijusa.

Kada nabavite rizome, sledite sledeća uputstva za sadnju:

  • Veliki rizom podelite na manje komade, od kojih bi svaki trebalo da ima bar 2 ili 3 zametka.
  • Saksiju napunite vlažnim i dobro proceđenim obogaćenim organskim supstratom.
  • Rizome stavite na dubinu od oko 5cm ispod površine zemlje, a zametke okrenite gore.
  • Dobro zalijte zemlju.

kurkuma uzgoj

Zahtevi za uzgoj kurkume u saksijama

Gajenje kurkume je slično gajenju đumbira, zahteva toplu i vlažnu klimu da bi napredovala. Ako živite u hladnijim klimatskim područjima ili nemate dovoljno prostora, a želite sami da uzgajate rizome kurkume, onda saznajte kako da gajite kurkumu u saksiji.

Položaj

Biljke bi trebalo da se nalaze na mestu zaklonjenom od vetra. U područjima sa umerenom klimom saksije stavite na mesto gde će imati sunca čitavog dana jer će tako najbolje napredovati, obezbedite im malo senke u toku popodneva i sve će biti u redu.

Zemlja

Kurkumu posadite u rastresitu zemlju bogatu organskim materijama. Zemlja mora da bude dobro proceđena jer će, u suprotnom, biljka bolovati.

Zalivanje

Zalivanje je slično đumbiru. Zemlja mora da bude vlažna tokom perioda rasta, od proleća do jeseni, a u slučaju sušnih perioda slobodno orošavajte listove da bi nivo vlažnosti vazduha oko biljke bio dovoljan.

Temperatura

Idealan raspon temperature za uzgoj kurkume je između 20 – 35 stepeni Celzijusa. Kada je temperatura niža od 10 stepeni, biljka boluje.

gajenje kurkume u basti

Nega kurkume

Održavanje kurkume zimi

Pošto kurkumu gajite u saksiji, unesite biljku u zatvoren prostor čak i kada je izvor svetlosti veoma slab. Zapravo, vama je bitno da rizomi prezime.Za uzgoj kurkume u zatvorenom prostoru veoma je važno da održavate konstantnu temperaturu od približno 18 stepeni.Zato je najbolje da držite kurkumu u sobi sa grejanjem.

Đubrivo

Kurkumu, u toku perioda rasta, prihranjujte svakog meseca univerzalnim tečnim đubrivom. Od pomoći je i organsko đubrivo, kao i kompost.

Orezivanje

Biljka kurkume se ne orezuje. Dovoljno je da uklonite suve listove, s vremena na vreme.

Štetočine i bolesti

Kurkuma nije podložna ozbiljnim štetočinama i bolestima. Međutim, crvene pauk grinje i štitaste vaši mogu da budu problem. Što se tiče bolesti, kurkuma jedino pati od truljenja rizoma i pegavosti lista. Trulež rizoma se javlja kada se biljka gaji u zemlji koja zadržava vodu. Zato je veoma važno da kurkumu gajite u zemlji koja se dobro proceđuje.

Berba

Biljka kurkuma sazreva za 8 do 10 meseci. Berba počinje kada lišće požuti, a stabljike počnu da se suše. Berba kurkume nije uopšte komplikovana, jednostavno iskopajte celu biljku zajedno sa rizomima.

Odsecite onoliko rizoma koliko vam je potrebno, a ostatak presadite da biste imali nove biljke.

Kada odsečete rizome, pratite sledeće korake za njihovu obradu:

  • Prokuvajte rizome.
  • Pažljivo oljuštite koru sa rizoma.
  • Oljuštene rizome stavite na poslužavnik.
  • Osušite ih na suncu.

Kada su rizomi suvi, sameljite ih i čuvajte vaš sveži, organski prah kurkume u hermetički zatvorenoj posudi.

Kurkuma – upotreba i korisna svojstva

Prah kurkume ima brojna lekovita svojstva koja su odavno poznata u Indiji i Kini. Kurkumu zovu superhranom zato što je to verovatno najmoćniji prirodni antiinflamator i antioksidant. Koristi se i kao antidepresiv, a ima i zaštitnu ulogu protiv Alchajmerove bolesti i protiv različitih vrsta karcinoma. Kurkuma u prahu je najkorišćeniji začin u skoro svim vrstama recepata za kari, prstohvat ovog praha je dovoljna količina za lepu narandžastu boju. I lišće kurkume je korisno. Mladi izdanci i cvet se koriste u tajlandskoj kuhinji, dok se lišće koristi za bogatiji ukus ribe u Indoneziji.

Nešto što verovatno ne znate, i što će vas iznenaditi, je da bi uz kurkumu trebalo da koristite i biber, a to iz razloga što on sadrži piperin koji pospešuje apsorpciju kurkume. Ovo se posebno odnosi na crni biber koji može da udesetostruči korisna svojstva ove superhrane.