Vaginalne infekcije- prirodno lečenje

Prirodno lečenje vaginalne infekcije pridaje veći značaj higijenskom i zaštitnom faktoru nego lekovima. Ukratko bismo mogli da kažemo da prilikom pojave infekcije treba slediti sledeće postupke…

Aromoterapija
Lokalna aromoterapija ima značajno dejstvo na uporne vaginalne infekcije u odnosu na druga lečenja (prirodno ili ne). Pre nego što izložimo njene mogućnosti, treba znati da ukoliko jedna vaginalna infekcija postane hronična, treba konsultovati lekare, pristalice prirodne medicine, ako je moguće. Aromoterapija se sastoji u korišćenju esencija aromatičnih biljaka koje, posebno zbog antiseptičkog svojstva, izazivaju nestanak patogenih klica. To je tretman koji se nikada ne koristi izolovano, nego zajedno sa nekim drugim savetima. Veoma delotvoran tretman se sastoji od ispiranja uljem koje je sačinjeno od esencije kantariona, žalfije, matičnjaka, origana, suncokreta, majčine dušice i čubra (po tri kapi od svake esencije) i pola litra maslinovog ili bademovog ulja hladno ceđenog. Svake noći se upražnjava ispiranje sa 25 ml ulja, nastojeći da duboko prodre u unutrašnjost vaginalnog kanala. Navedenom mešavinom takođe može da se natopi tampon i stavi u vaginu da stoji nekoliko časova. Međutim, ovaj metod mora biti propisan od strane lekara prirodne medicine. Postoje drugi tretmani aromaterapije koji imaju mnogo jače delovanje, poput vaginalete sa aromoterapijskim biljnim ekstraktom (naročito od crnog gaveza) i mlečnim sredstvima za održavanje spoljašnje higijene koji štite kožu; ovi proizvodi moraju biti izrađeni u apoteci prema specijalnim formulama.

Lekovito bilje
Oralna fitoterapija, odnosno, biljni čajevi, predstavlja vrstu sekundarnog leka u lečenju ginekoloških problema; međutim, takođe se smatraju delotvornim turica, kamilica i hajdučka trava.

Čaj protiv vaginalnih infekcija

Sastojci
35 g korena ehinacee (Echinacea purpurea)
25 g šipka (Rosa canina)
20 g turice (Agrimonia eupatoria)
15 g divljeg pelina (Artemisa vulgaris)

Priprema i doziranje
Pomešaju se svi sastojci i sipa pet kašičica u posudu sa mlakom vodom. U nastavku, staviti posudu na vatru i kada provri, skloniti.
Ostaviti da stoji deset minuta, procediti i piti.

Biljni tuš ili ispiranje
Sastojci
100 g majčine dušice (Thymus vulgaris)
20 g cvetova crnog sleza (Malva sylvestris)
20 g turice (Agrimonia eupatoria)
Priprema
Pomešane sastojke prelijemo litrom vode i stavimo na vatru da vri pet minuta.
Zatim sklonimo i ostavimo još pet minuta da stoji. Dobro procedimo, nastojeći da u vodi ne ostane nijedna trunka.
Primena
Zagrejati čaj do telesne temperature i primeniti sa gumenim irigatorom ili vaginalnim aplikatorom.
Napomene
Ove vrste ispiranja se ne primenjuju tokom trudnoće.

Hidroterapija
Spoljašnja hidroterapija takođe se primenjuje za vaginalne infekcije i čišćenje karlice. U tom slučaju se preporučuju sedeće kupke sa hladnom vodom tokom petnaest ili dvadeset minuta. Hladna kupka izaziva u početku skupljanje, a zatim širenje krvnih sudova u karlici izazivajući tako veći protok krvi prema ugroženoj zoni. Nakon svake kupke očisti se karlica i dobro osuši kako bi se izbegla vlaga. U većini slučajeva,korisno je dodati hladnoj vodi takođe hladan čaj od listova majčine dušice, ili, još bolje, crnog gaveza. Unutrašnje ispiranje vagine je tokom mnogo godina bio veoma zastupljen metod lečenja u borbi protiv infekcija. Može se pripremiti jednom ili dva puta na dan koncentrovani čaj od crnog gaveza, bokvice i majčine dušice. Drugi zanimljiv čaj za ispiranje jeste od hrastove kore (Quercus robur) sa kantarionom (Hypericum perforatum) i matičnjakom (Melissa officinalis).

Higijena
Neophodno je voditi računa o urednom životu i ličnoj higijeni koja može da se realizuje neutralnim sapunom i jakim čajem od majčine dušice. Treba izbegavati vlagu uopšte, s obzirom na to da – kao što se dešava sa gljivicama u šumi – vlaga pogoduje rastu vaginalnih gljivica. Treba završiti sa čišćenjem celokupne zone karlice. Prvenstveno treba izbeći zatvor – ukoliko postoji – jer prolazak otrovnih otpadaka kroz debelo crevo (rektum) prema vagini može da produži infekciju. Za izbegavanje stvaranja taloga u rektumu, primenjuje se ispiranje vodom od kamilice ili blago posoljenom vodom, od kuvanih lanenih semenki (prokuvati šaku lanenih semenki u litru vode sve dok se ne smanji napola a zatim procediti. Ne smemo da zaboravimo da zatvor mora biti rešen pre svega bogatom ishranom koja sadrži voće, žitarice i povrće, naročito sirovo (ishrana bogata vlaknima).

Restrikcija polnog odnosa
Sprečavanje polnog odnosa podrazumeva prodiranje u unutrašnjost vagine. U tom smislu naročito treba izbegavati upotrebu svih vrsta prezervativa, dijafragmi i vaginaleta ili krema spermicida. Kao krajnje pravilo treba voditi računa da većinu pomenutih lečenja, u slučaju stabilnih parova, treba da primene i muškarci, s obzirom na to da mogu da izazovu začarani krug zaraze između muškarca i žene. Muškarac može takođe da izazove ginekološku infekciju iako nema problema. U tom smislu, moglo bi se reći da su vaginalne infekcije (kako njihov nastanak tako i njihovo lečenje) problem dve osobe.