Valerijana kapi (tinktura) – doziranje i upotreba protiv nesanice i za smirenje

Valerijana kapi: doza, upotreba i kako ih napraviti

Biljka valerijana (Valeriana officinalis) je poznata i pod nazivima odoljen i macina trava.Najvažniji lekoviti sastojak ove biljke je valerinska kiselina, koja ima sedativno i anksiolitičko dejstvo pa je pogodna za lečenje velikog broja, bolesti, poremećaja i stanja.

Tinktura od valerijane poznatija kao valerijana kapi se hiljadama godina koristila u prirodnoj medicini. Dugo je smatrana ‘lekom za sve’ što bi moglo da vas muči.

Smatra se da koren valerijane umiruje nerve, reguliše ritam srca, poboljšava disanje i zbog uticaja na živce i stvaranja osećaja mirnoće, pozitivno utiče na spavanje.Valerijana kapi protiv nesanice su najpopularnije prirodni preparat ove vrste.

kapi od valerijane doziranje

Biljka valerijana koristila se kao tradicionalni lek u mnogim kulturama. Prvo se koristila kao tečna tinktura, od koje se pravio čaj, ili se uzimala u obliku praha.Dakle valerijana kapi za smirenje su drevni lek.

Danas su u upotrebi tablete od valerijane, ali postoje mnoge apoteke i prodavnice zdrave hrane u u kojima možete naći valerijana kapi i ekstrakte.

Šta je tinktura valerijane ?

Valerijana je divlja biljka koja raste na području Evrope i Azije.

Valerijana kapi prave se tako što se koren biljke umače u alkohol, kako bi se izvukli aktivni sastojci.

U nekim tiknturama, koristi se lišće i stabljika, ali koren ima najveću koncentraciju lekovitih sastojaka.

Drevni Grci i Rimljani su mleli koren valerijane i mešali ga sa vodom kako bi dobili melem za lečenje infekcija, zarastanje rana, opekotina i iritacija kože.

U starim legendana, lišće valerijane zvalo se „Božja ruka“ i koristilo se kao balzam za lečenje manjih posekotina i rana. Nekoliko vlažnih listića se umotavalo oko povređenog prsta, kako bi se ublažila bol i sprečila infekcija.

Osušen, i u formi praha, koren valerijane je osnova za mnoge biljne napitke. Tinktura i čaj od valerijane koriste se za lečenje nesanice, anksioznosti, depresije, migrene, grčeva u mišićima, iritacije, pada koncentracije, gubitka pamćenja, erektivne disfunkcije, menstrualnih bolova i paničnih napada.

Koristi se za poboljšanje raspoloženja i postizanje osećaja smirenosti i opuštenosti.Naučno je utvrđeno da valerijana kapi za spavanje ne samo što pomažu protiv nesanice, već se uz pomoć njih nervni sistem tokom sna bolje odmara i oporavlja.

U nastavku teksta saznajte kako koristiti valerijana kapi za spavanje i smirenje….

valerijana kapi za spavanje

Istorija medicinske upotrebe

U XXVI veku u Americi, doseljenici su kultivisali velike količine valerijane, za prodaju farmaceutskoj industriji i doktorima. Žene su postale česti korisnici kapi i tonika, i kod nekih, visoke količine tinkture od korena macine trave izazvale su zavisnost.

Predoziranje valerijanom je bio čest slučaj, a simptomi su uključivali vrtoglavicu, euforiju, manjak koordinacije i umirenje. Iako su neke žene preterivale se upotrebom, većini su kapi od valerijane bezbedno, i bez nuspojava, ublažavale bol, umirivala živce, iritaciju i bes, i podsticala mirano i okrepljuće spavanje.

U to vreme se valerijana počela koristiti i u veštičarenju. Koren valerijane se koristio za bacanje čini i prizivanje zle energije, poboljšanje raspoloženja i oslanjao se na „mačju magiju“, verovatno je tako ova biljka i dobila naziv macina trava.Valerijana ima svojstva koja privlače mačke, slično kao mačja metvica. Macina trava koristila se u ritualima za prizivanje životinjskih duhova.

kapi od valerijane

Pre otprilike jedne decenije, tinktura od valerijane je postala posebno popularana, kada je istraživanjima utvrđeno da pomaže pri lečenju Alchajmerove bolesti, Parkisonove bolesti, demencije i gubitka pamćenja.

Na prvom mestu, biljka valerijana se ceni zbog svojstva da ublaži bol, deluje protiv nesanice i pospešuje zdrav san. Tinktura od korena valerijane često se preporučuje za opuštanje mišića i kao blago sredstvo za smirenje.Valerijana kapi imaju pozitivan efekat na centralni nervni sistem i mogu ublažiti anksioznost. Kapi od valerijane koriste se kao ispomoć u lečenju depresije.

U alternativnoj medicini, stručnjaci kažu da valerijana kapi pomažu kod lečenja hiperaktivnosti, kao i kod dece i osoba sa poremećajem pažnje. Tinktura od valerijane smiruje i balansira raspoloženje kod osoba kod kojih je sve tako izmešano.

Kako koristiti valerijana kapi

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je bolje koristiti tinkturu od valerijane, a ne kapsule ili tablete. Jedan od njih je veća fleksibilnost pri doziranju i način upotrebe.

Valerijana kapi se mogu pomešati sa čajem ili nekim drugim napitkom, progutati sama ili sipati u kadu punu vode, kako bi imala efekat na kožu.

Upotreba sa alkoholom se ne preporučuje kao ni upotreba sa antidepresivima i lekovima za smirenje.

Valerijana kapi doziranje za smirenje i spavanje

Doziranje je svakako personalizovano, u poređenju sa pilulama, jer tinkturu, koja je tečna, možete uzeti manje, ili više. No, i na taj način se može pogrešiti. Najbolje je da uzmete tinkturu sa kapalicom, kako biste uvek uzeli tačnu dozu.

Obično, doziranje tinkture od valerijane zavisi od toga za šta se koristi.

Medicinski centar Univerziteta u Merilendu predlaže dozu od 4-6ml (16 do 18 kapi) za spavanje. Najbolje je popiti je sat ili dva pre spavanja, kako bi ste osetili pospanost. Ako se uzme mnogo ranije, možete se osetiti umorno.

Za smirenje i lečenje anksioznosti, tinktura se uzima u manjim količinama, 2-4 ml (6 do 12 kapi) po danu, a doza se ponekd deli na dve ili tri upotrebe. Nedavna istraživanja su pokazala da su efekti osetni nakon četiri nedelje dosledne upotrebe.

Istraživanja

Naučnici u Švajcarskoj i Nemačkoj sproveli su velika istraživanja efekata tinkture od valerijane i potvrdili su da njena dugotrajna upotreba, povoljno utiče na spavanje. Učesnici kojima su davane kapi valerijane su mnogo brže zaspali i lepše spavali od onih kojima je davan placebo.

Studije su odredile da je sastojak valerijane, valeportrijat, dobar kao sedativ i da ima umirujuć efekat.

U drugom istraživanju, učesnici su bili podeljeni u tri grupe: one koji su uzimali sam suplement valerijane, one koji su dobijali kombinaciju valerijane i drugih biljaka, i poslednjima je davan placebo.

Svi oni koji su unosili aktivne sastojke (prve dve grupe) pokazali su poboljšanje u šemama spavanja. Najveće poboljšanje prijavila je grupa koja je valerijanu uzimala zajedno sa drugim biljnim suplementima. Treća grupa, koja je dobijala placebo, je i dalje imala probleme sa nesanicom.

Upotreba u trudnoći

Valerijana kapi u trudnoći i tokom dojenja ne treba koristiti kao ni druge lekove protiv nesanice.

Šta je valerijana (Valeriana officinalis)?

Valerijana je biljka cvetnica čiji se koren suši i koristi kao biljni lek.

Valerijana se koristi u medicini kao moguća efikasna pomoć u lečenju problema sa snom (insomnia).

Druge primene istraživači nisu potvrdili, a u njih spadaju:

 • lečenje anksioznosti,
 • stresa,
 • depresije,
 • poremećaja nedostatka pažnje (ADHD),
 • sindroma hroničnog umora,
 • tremora,
 • epilepsije,
 • simptoma menopauze i drugih oboljenja.

Nije sigurno da li je valerijana efikasna u lečenju bilo kog zdravstvenog poremećaja. Valerijana se ne sme koristiti kao zamena za lekove koje vam je prepisao lekar.

Valerijana se često prodaje kao biljni suplement.Biljni /zdravstveni suplementi trebalo bi da se kupuju kod pouzdanih prodavaca, kako bi rizik od kontaminacije bio minimalan.

Valerijana se takođe može koristiti i u svrhe koje nisu nabrojane u ovom uputstvu.

Valerijanu ne smete koristiti ako ste alergični na nju.

Pre nego što počnete da koristite valerijanu razgovarajte sa vašim lekarom. Možda nećete smeti da koristite valerijanu ako imate neko oboljenje.

Nije poznato da li valerijana može da naškodi nerođenom detetu. Ako ste trudni, ne koristite ovaj proizvod bez konsultacije sa lekarom.

Nije poznato da li se valerijana luči kroz majčino mleko ni da li može da naškodi bebi koja sisa. Ako dojite, ne koristite ovaj proizvod bez konsultacije sa lekarom.

Nemojte davati deci nikakav /biljni/ zdravstveni suplement bez konsultacije sa lekarom.

Valerijana kapi neželjena dejstva

Potražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko primetite neki od ovih znakova alergijske reakcije:

 • koprivnjača,
 • otežano disanje,
 • oticanje lica, usana, jezika ili grla.

Premda nisu poznata sva neželjena dejstva, smatra se da je moguće da je valerijana bezopasna kada se uzima tokom kraćeg vremenskog perioda (4 do 8 nedelja).

Prestanite da koristite velerijanu i odmah pozovite ako imate:

 • probleme sa jetrom,
 • mučninu,
 • bolove u gornjem delu stomaka,
 • svrab,
 • osećaj umora,
 • gubitak apetita,
 • tamnu mokraću,
 • stolicu boje gline,
 • žuticu (žutilo kože ili očiju).

U uobičajena neželjena dejstva spadaju:

 • uznemiren želudac,
 • otežano razmišljanje,
 • suva usta,
 • osećanje uzbuđenja ili nelagode,
 • dnevna pospanost.

Ovo nije potpun spisak neželjenih dejstava i moguća je pojava i drugih. Obratite se lekaru radi saveta o neželjenim dejstvima.

Valerijana interakcije

Valerijana kapi mogu da uspore razmišljanje ili reakcije. Budite pažljivi ukoliko vozite ili radite bilo šta drugo što zahteva oprez.

Izbegavajte upotrebu tinkture od valerijane sa drugim biljnim /zdravstvenim/ suplementima koji mogu da izazovu pospanost. U vo spadaju:

 • kamilica,
 • kantarion

Izbegavajte alkohol. Alkohol može da poveća pospanost izazvanu valerijanom.

Ukoliko kapi od valerijane uzimate sa drugim lekovima od kojih ste pospani efekti mogu da se pogoršaju. Konsultujte lekara pre nego što uzmete valerijanu ako koristite:

 • tablete za spavanje,
 • opioidne analgetike,
 • lekove za opuštanje mišića,
 • lekove za anksioznost, depresiju ili iznenadne napade.

Nemojte uzimati valerijana kapi bez konsultovanja sa lekarom, ako koristite lekove za lečenje bilo kog od sledećih oboljenja:

 • anksioznosti ili depresije,
 • astme ili alergije,
 • karcinoma,
 • erektilne disfunkcije,
 • gorušice ili gastroezofagealne refluksne bolesti,
 • visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola ili srčanih oboljenja.
 • migrenoznih glavobolja,
 • psoriajaze, reumatoidnog artritisa ili nekog drugog autoimunog poremećaja,
 • psihijatrijskih poremećaja
 • iznenadnih napada.

Ovaj spisak nije potpun. Drugi lekovi mogu biti takođe u interakciji sa valerijanom, uključujući i prepisane lekove i lekove u slobodnoj prodaji, vitamine i biljne produkte. U ovom uputstvu nisu nabrojane sve moguće interakcije.

Uzgajajte valerijanu u vašoj bašti

Ukoliko volite da održavate baštu, valerijana biće lep dodatak vašem organkom vrtu. Boja je tamno zelena i podseća na paprat. Od ranog proleća do kraja leta, biljka je puna belih i svetlo roza cvetova, koji slatko mirišu. Vekovima se ekstrakt iz cvetova koristio kao sastojak u proizvodnji parfema. Soli za kupanje, ulja i losioni koji su namenjeni upotrebi pre spavanja, obećavali su čvrst san.

Valerijana se može uzgajati iz semena ili delova korena, a najbolje raste u zemlji punoj hranljivih sastojaka, sa puno sunca. Seme možete kupiti na internetu ili u nekim prodavnicama baštenske opreme. Pošto valerijana privlači mačke, ukoliko imate baštu, treba da razmislite o njenoj zaštiti.

Jedan od interesantnih atributa macine trave je njen cvet koji lepo i slatko miriše, a dok njen koren, s druge strane ima prilično ružan vonj. Zbog mirisa macine trave, obično se i tinktura, i tablete i prah, mešaju sa recimo voćnim smutijem, kako bi se što više sakrio ukus.