vidova trava

Vidova trava – vidac čaj narodni lek za oči

Vidova trava (ili vidac, vidica, zornica) je jednogodišnja zeljasta biljka koja uspeva u našim krajevima. Nisko raste, a obično je možete pronaći u livadama i svetlim šumama. Zove se još i očanica, dragonka ili vidovita trava.

Biljka vidac  se odavno koristi u narodnoj medicini. Postoji veoma duga tradicija upotrebe ve biljke u lečenju bolesti očiju, pa je zato dobila ovaj narodni naziv. vidova trava se, s druge strane, bere oko Vidovdana, pa je i to uticalo da dobije ovo ime. Njeno ime na grčkom znači veselost, jer joj je cvet veoma lep, zanimljiv i živopisan.

Vidova trava  je poluparazitska biljka koja se svojim korenom pričvršćuje za korenje drugih biljaka. Obično su to livadske biljke iz kojih uzima mineralne soli. Raste najviše 30 cm, obično između 10 i 15 cm, uspravno, a stabljike su joj prekriveni dlakama. Listovi joj mogu biti i crvenkaste boje, a cveta od maja do oktobra.

Vidova trava se bere ručno, i to odsecanjem listova, dok ostale delove treba ostaviti radi regeneracije. Sakupljeni listovi se suše i koriste za čajeve, obloge, tonike.

vidac caj za oci

Čaj od biljke vidac

Nakon što se listovi biljke vidova trava sakupe, poređaju se u tankom sloju, u hladu, na dobro provetrenom mestu, da se suše ili u sušarama na 35 ° C. Kada se osuši, biljka treba da zadrži svoju prirodnu boju. Čuva se na tamnom i suvom mestu.

Od ovako pripremljene biljke pravi se čaj koji se može koristiti u razne svrhe. Može se piti za popravljanje vida ili lečenje nekih drugih bolesti, ili za spoljašnju upotrebu, za obloge i ispiranje, najčešće kod infekcija i upala.

Vidac čaj za oči se priprema tako što se pola kafene kašičice sušenih listova vidove trave prelije šoljom ključale vode i posle 2 – 3 minut procedi. Najbolje je piti ga 3 puta dnevno.

Biljka vidac za oči

Prvenstveno, ova biljka leči bolesti i infekcije očiju. Koristi se kod blefaritisa (zapaljenje očnih kapaka), konjuktivitisa (upala vrežnjače), čmička i drugih upala očiju, kao i kod glaukoma.

Vidac za bolji vid

Čaj od vidca koristi se i za popravljanje vida i za jačanje očne jabučce. Takođe, vidac čaj može otkloniti efekat umornih očiju nakon mnogo čitanja ili više sati provedenih ispred monitora.

  • Pomešati po 2 kašike cveta divizme, lista ruzmarina, lista vidca i cvetova različka, pa preliti sa 6 dl maslinovog ulja i otaviti u staklenoj tegli ili flaši 30 dana na suncu ili toplom mestu uz povremeno mućkanje. Nakon isteka 30 dana, ocediti dobijeno ulje i 3 puta dnevno blago masirati u kapke. Uveče, pre spavanja, ispirati oči blagim čajem od kamilice.
  • Vidac i žalfiju, po dve kašike, pomešati i preliti sa 3 dl ključale vode, pa ostaviti 2 sata. Procediti i ispirati oči 2 -3 puta dnevno ili kao oblog pre spavanja.
  • Kao pomoć za kratkovidost, treba pomešati kašiku sušenih listova višnje, cveta i lista hajdučice i sveta i lista vidca, pa preliti sa 4 dl ključale vode. Ostaviti 2 sata da odstoji, procediti, pa ispirati oči ujutru, popodne i uveče.

Vidac za lečenje blefaritisa

Pomešati po 2 kašike cveta i lista vidca i nane, preliti sa 4 dl vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 2 sata. Ocediti i pripremljenim čajem ispirati oči nekoliko puta dnevno.

Vidac za lečenje katarakte

Vidac, takođe, može pomoći u lečenju katarakte. Čaj od vidca treba ukapati 3 puta u oči, ostaviti 5 minuta, pa isprati .

Vidac čaj se priprema od listova i cvetova vidca (2 kašike) i listova ranjenika i listova i cvetova kičice (po 1 kašika). Mešavina se prelije sa 4 dl vrele vode i stoji 2 sata poklopljeno. Može se koristiti i kao oblog 3 puta dnevno u trajanju od pola sata.

Vidac – lekovitost

O njegovoj lekovitoti potoje zapisi još iz 15. veka. Najbolji efekat se postiže kombinovanjem sa drugim lekovitim travama i biljkama, kao čajna mešavina. Vidac trava uspešno se bori sa polenskim alergijama, nosnim katarom i sinuzitisom.

Mada ga najčešće povezuju sa oboljenjima očiju, vidac veoma uspešno pomaže kod raznih drugih oboljenja, poput kijavica, bolesti disajnih puteva, gripa i bronhitisa.Vidac trava pomaže kod stomačnih tegoba, olakšava varenje i ubrzava metabolizam, a može ublažiti i umerene bolove u crevima. Često se preporučuje kao pomoćno sredstvo osobama koje pate od visokog krvnog pritiska i fizičke i psihičke iscrpljenosti.

Trava vidac odlično je sredstvo za jačanje intelektualni sposobnosti i prevenciju gubitka pamćenja. Pomaže i kod zapaljenja uva, leči promuklost i pomaže kod bolesti prostate.

Vidac trava je bogata vitaminom C, raznim eteričnim uljima, aminokiselinama i dr.

Čaj vidca protiv kijavice

Kašičicu vidove trave preliti sa oko 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji oko 5 minuta. Ocediti, pa u čaj sipati pola kašičice soli i dobro rastvoriti, pa ušmrkavati 2 – 3 puta dnevno, ali voditi računa o tome da čaj uvek bude sveže pripremljen.

Melem za spoljašnju upotrebu

Za melem je potrebno iscediti svež sok iz cveta vidca, što više možete, a zatim preliti rakijom i čuvati u staklenoj boci. Ovaj melem je dobar kao antiseptik, za dezinfekciju protiv virusa, bakterija i gljiva.

Ukoliko pijete ovaj melem, imaće efekat prirodnog antibiotika, pomoći će oko dijareje, pospešiće vrenje i imaće dejstvo antioksidanta, što znači da će biti odlična preventiva kod nekih vrsta raka.

Ulje od vidca za lice

Oko 2/3 staklene tegle napuniti biljkom, pa preliti maslinovim uljem. Ulje treba da stoji najmanje 6 nedelja na suvom i sunčanom mestu, a povremeno treba i mućkati. Kada je spremno, ulje koristiti uveče za masažu lica i dekoltea, za čišćenje, masažu i revitalizaciju lica. Zapravo, pogodno je koristi ga za čitavo telo.

Kome se ne preporučuje?

Kad se koristi vidova trava treba biti oprezan, jer sve veće koncentracije od preporučenih mogu izazvati trovanje. Zato je najbolje posavetovati se sa travarom pre aktivne upotrebe čajeva i melema.

Vidac čaj za oči se ne preporučuje osobama koje pate od bolesti jetre, imaju problema sa žuči, želudcem i dvanaestopalačnim crevom.

Nikako ne bi smele da ga konzumiraju dojilje i trudnice, a postoji i mogućnost da izazove kontraefekat kod prekoračene doze i pogorša bolest.

Biljka vidac ne bi trebalo da se gaji u vrtu, jer parazitira na drugim biljkama i od njih crpi mineralne i hranljive materije.

Jovana Branković